Ще разширяват Панамския канал

Всяка година 13 000 кораба прекосяват канала, който свързва Атлантическия с Тихия океан.
24 фев 2005 11:41,
Ще разширяват Панамския канал

Панамският канал ще достигне максималния си капацитет през 2012 година. След това няма да може да поеме целия морски международен трафик, информира шефът на Панамските власти, отговарящи за канала - Алберто Алеман. Разширяването на този презокеански път е силно наложително.

В момента в най-тесните си участъци каналът е с ширина 33 метра. От Управлението на канала смятат, че могат да се направят шлюзове с ширина 54 метра, което ще позволи преминаването и на най-широките плавателни съдове.

В последните шест години са инвестирани повече от 1,5 милиарда долара за поправка на най-тясната част на канала, обяви Алеман.

Всяка година 13 000 кораба прекосяват канала, който свързва Атлантическия с Тихия океан. Панама управлява канала от 1999 година, който преди това е бил част от извъндържавни територии, окупирани от САЩ. В момента това е един от основните източници на приходи за тази страна.

Панамският президент Мартин Торихос, който встъпи в длъжност през септември, обяви, че ще бъде организиран референдум за разширяването на Панамския канал - начинание, което може да струва 8 милиарда долара.

Миналата седмица беше обявено, че таксата за ползване на канала от различните компании се повишава с 35%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание