Бащата на трансцеденталната медитация почина

Махариши Махеш Йоги – гуру на членовете на Бийтълс и много други известни личности, почина във вторник
6 фев 2008 14:47,
9
Бащата на трансцеденталната медитация почина
Една от последните снимки на Махариши, направена през февруари 2006 година. Снимка: АР

Махариши Махеш Йоги – гуру на членовете на Бийтълс и много други известни личности, почина във вторник в дома си в холандския град Влодроп, съобщи CNN.

Смята се, че човекът, който въведе трансцеденталната медитация на Запад, е бил на 91 години.
 
Махариши започна да преподава трансцеденталната медитация през 1955 година, а в САЩ я въведе през 1959. Движението обаче стана популярно, след като Бийтълс посетиха една от лекциите му през 1967 година.

Миналия месец гуруто се оттегли в дома си и преустанови всякаква дейност, казвайки, че иска да отдаде последните си дни на изучаване на древните индийски текстове, които са в основата на учението му.
 
С помощта на стотици известни личности, Махариши, което на хинди означава Велик пророк, превърна интерпретациите на античните текстове в мултимилионна световна империя.

В списъка на известните медитатори – негови последователи, влизат най-различни хора – от Бийч Бойс до Клинт Ийстууд, Дийпак Чопра и известния режисьор Дейвид Линч.
 
След 50 години преподаване, Махариши се отдаде на по-грандиозни проекти, използвайки силата на груповата медитация за установяване на световен мир и мобилизиране на последователите му да се борят срещу бедността. 
 
Дейвид Линч веднъж обясни, че най-накрая е открил „океана на спокойствието“, след като 30 години практикува трансцеденталната медитация.

В телефонно интервю за Асошиейтед прес той заяви, че Махариши му е помогнал „във всеки аспект от живота му“.

Линч добави, че смята, че гуруто е поставил основите на световния мир.
 
През 1974 година Махариши основа и университет във Феърфийлд, Айова, където се преподаваше медитация наравно с изкуствата и науките на 700 студенти. 

През 2001 пък негови последователи създадоха и Ведически град Махариши, на няколко километра от Феърфийлд, който има около 200 души население.

Градчето въведе изискването сградите да бъдат строени в съответствие с принципите, въведени от Махариши за хармония с природата.
 
Данните за пророка сочат, че е роден в Централна Индия на 12 януари 1917 година, въпреки че той винаги е отказвал да потвърди тази информация.

Махариши е учил физика в Университета Аллахабад, след което става секретар на популярен проповедник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 16 години
От това, което съм чувал за Махариши (означава "велик мърдец") не съм убеден, че е бил реализиран (т.е. "спомнил си") учител. Което не означава непременно, че дейността му е била вредна.Дори и да не вярвате в духовните измерения на медитацията - има многжество изследваният свързани с физическото и психическото здраве. Например изследвания показват 5 пъти по-малък риск от сърдечно-съдови заболявани, както и рак.От личен опит мога да кажа, че по време на медитация се самоизлекувах от заболяване на храносмилателната система, което "влачех" повече от 10 години.Ако някой се интересува, бих му препоръчал две малки книжки - "Техника на спокойствието" на Пол Уилсън и "Медитацията" на Свами Рама. Пак от личен опит мога да кажа, че медитацията е много по-ефективна, когато се съчетава с други 2 елементарни практики - хигиена на носната кухина (жала нети) и изравняване на дишането (нахди содхана).
7
0
 
0
 
! Отговори
e преди 16 години
няма ли грешка правописна в заглавието?не се ли казва ТРАНСЦЕНДЕНТЕН, а не трансцедентен?
6
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Абе тя божествената сила остава скрита, щото всички нейни подръжници не могат да си включат кирилизация на компа, пишат маймуница и никой не ги чете. А ний гяволите, атеисти и други умници пишем четливо и на отделни параграфчета.
5
0
 
0
 
! Отговори
Sunnygirl преди 16 години
Estestveno vsichko shto e svyrzano s magiosnichestvo,ekzoterizym i dr prostotii vyrvi mnogo i izvestni i bogati se vyzpolzvat, ama vyprosa e che vsichko tova sa pytishta na Diavola koito vodiat kym Ada. V syshtoto vreme istinskata Bozestvena sila si ostava skrita neide samo za malzina.
4
0
 
0
 
! Отговори
Martin преди 16 години
"Човекът, който въведе трансцеденталната медитация на Запад, се смята, че е бил на 91 години."Смята се, че човекът, който въведе трансцеденталната медитация на запад е бил на 91 години.Въобще не стигнах по-надолу в статията, че вече нерви не ми останаха. Това е всеки ден по телевизията, във вестниците...
3
0
 
0
 
! Отговори
natsnock преди 16 години
what have you done. You made a fool of everyone...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Някои хора нека да видят, че всеки рано или късно си отиват от този свят и да се замислят над действията си.
1
1
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Един шарлатанин по-малко. Good riddance.