Новият президент на Египет призова за единство и мир

Морси обеща да спазва международните договори, по-специално с Израел
Обновена: 25 юни 2012 09:18 | 25 юни 2012 09:01, Елка Василева
6
Новият президент на Египет призова за единство и мир
Мохамед Морси призова за единство. Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на Египет Мохамед Морси призова за единство и каза, че носи послание за мир към света, съобщи Асошиейтед прес.

В първото си обръщение, предавано по държавната телевизия, Морси отдаде почит към близо 900-те демонстранти, загинали при въстанието миналата година, като заяви, че без "кръвта на мъчениците" не би стигнал до президентския пост.

Той обеща, че ще запази международните договори на Египет, имайки предвид мирното споразумение с Израел.

По думите му "Египет няма намерение да се меси в делата на други държави, но и на други страни няма да бъде позволено да се месят в нашите вътрешни дела", отбеляза ИТАР-ТАСС.

"Възнамеряваме да градим балансирани отношения с всички страни в света на основата на взаимни интереси", каза той.

Още по темата

Морси обяви, че е "президент на всички египтяни", посочи Ройтерс.

"Сега няма място за езика на конфронтацията. Това национално единство сега е пътят, по който трябва да поеме Египет, за да преодолее този труден период", каза той.

Морси обеща, че ще осъществи исканията на революцията, отбеляза ДПА.

"Революцията продължава, докато не бъдат постигнати всичките й цели. Заедно продължаваме пътуването", заяви новоизбраният президент.

Ислямистът Мохамед Морси от "Мюсюлмански братя" беше избран за президент на Египет с 51,7 на сто от гласовете на втория тур на президентските избори, състоял се миналата седмица,съобщи вчера държавната избирателна комисия. Неговият съперник, бившият премиер Ахмед Шафик, е получил 48,3 процента от гласовете.

Морси заема поста, овакантен със свалянето преди 16 месеца с народно въстание на Хосни Мубарак. Висшият военен съвет, който оттогава управлява най-голямата арабска държава, този месец ограничи правомощията на президента, което означава, че държавният глава ще трябва да работи в тясно сътрудничество с армията по изработването на новата демократична конституция.

Шейсетгодишният Морси, инженер по образование, учил в САЩ, е лежал в затвора по времето на Мубарак. Той спечели и първия кръг от президентските избори през май, когато събра малко под 25 на сто от гласовете. Морси обеща да състави правителство, в което да включи представители на различни общности.

Военният съвет ще запази контрола върху най-голямата армия в Близкия изток, чийто най-близък съюзник са САЩ, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз е готов да работи с новоизбрания президент на Египет Мохамед Морси, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Тя изрази надежда, че Морси и неговото правителство ще "представляват цялото народно многообразие на Египет". Тя му пожела да постигне разбирателство "с всички политически групи и обществени сили в страната".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
сектор кабул. преди 11 години
За да се възцари мир, евреите трябва да бъдат итребени като гнусни *** до последното кривогледо кърмаче със закривен клюн. Слава на Аллах и Неговия Пророк Мохамед!
5
0
 
1
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 11 години
ГОЛЯМАТА новина е, че новият египитски прездент обяви в интервю за иранската агенция "Фарс" , че ще възстанови дипломатическите отношения и сътрудничеството с Иран, с цел възстановяване на баланса на силите в Близкия изток.Тази новина е тежък удар за САЩ и Близкоизточните му съюзници, защото това проваля напълно антиирансските им планове, а също и антисирийските.
4
0
 
0
 
! Отговори
chris преди 11 години
Аз на Израел мога само да се възхищавам. Ние българите май нещото, което най-добре правим е да завиждаме на успелите нации. Могат еврейте да правят пари и правят, пазят си земята и надода хората, това не е ли най-естественото нещо. Разменят за 1 редник 1000. Печелят война за 6 дена. Мощни са, силния определя правилата, като не можеш да му противостоиш, по-добре бъди в мир с него. Враговете на Израел със сигурност ще бъдат унищожени. От къде знам ли? Тези неща са описани в Библията.Който търси...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Мохамед Морси призова за единство и каза, че носи послание за мир към света..." - тия думи чуя ли ги от устата на излямист и настръхвам!!:(И талибаните така говореха в Афганистан...а Египет е много много близо до нас!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
извинявай но изказването ти е изклюяително просто
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бе докато съществува (държавата изрел) мир в близкия изток и изобщо по света няма да има ...има изрел има воини ,няма изрел няма воини, много е просто!