Москва вече държи ръката си на газовия вентил

Руски вестници за газовите преговори между Русия и Украйна
Обновена: 16 юни 2014 09:10 | 16 юни 2014 09:06, Елка Василева
176
Москва вече държи ръката си на газовия вентил
Снимка: архив, Reuters

Русия най-вероятно още днес ще изпълни заплахата си и ще започне да доставя газ за Украйна само срещу предплата, става ясно от днешните руски вестници.

След като преговорите между руския гигант "Газпром" и украинската компания "Нефтогаз" вчера се провалиха, "Комерсант" съобщава в заглавие: "Москва вече е хванала вентила". "Това ще създаде предпоставки за проблем с транзита на руски газ в Европа. Но ситуацията с доставките ще се изостри до краен предел едва през есента, което дава на страните шанс за продължаване на преговорите", прогнозира "Комерсант".

Според изданието "Газпром" ще продължи подаването на газ в украинската газотранспортна система само за целите на транзита към Европа. "Комерсант" отбелязва, че позицията на Европейската комисия по газовите преговори се е променила от проукраинска в началото до умерено проруска, а Украйна е натрупала повече от двойни запаси газ в подземните си хранилища.

Вестникът коментира, че търговските разногласия не са били решаващи за провала на газовите преговори, тъй като най-важна за Москва е била позицията на украинския президент Петро Порошенко за спецоперацията в Източна Украйна, както и изплащането на фактурите за доставения до 1 април газ. Засилването на спецоперацията през последната седмица е лишило Москва от възможността за допълнителни отстъпки, пише "Комерсант".

"Независимая газета" цитира директора на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, според когото основната причина за провала на преговорите не е цената на газа, а фактът, че Украйна по принцип няма пари да плаща за него.

"Комсомолская правда" отбелязва: "Независимо от цялата европейска риторика, че виждате ли, на нас не ни трябва газ от Русия, ще се топлим с дърва - без нашия газ европейските "демокрации" не могат да съществуват."

"Неприятният геополитически нюанс", продължава изданието, "се съдържа в това, че половината от руския износ за Европа минава през територията на Украйна. Системата на тръбопроводите беше построена още през съветско време, когато никой не смяташе, че може да се появят проблеми. Ако Украйна, както често се е случвало, пречи на доставките, най-много ще пострада България, която няма нито хранилища, нито собствен добив, но също така Словакия, Чехия, Австрия, Унгария, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова. Каквото и за си говорим, дори на Германия и останалите големи купувачи това не е много приятно."

"Новая газета" съобщава, че докато Русия и Украйна се опитват да договорят цената на газа, от Виена е напомнил за себе си украинският олигарх Дмитрий Фирташ, който очаква решение за екстрадиране в САЩ. Фирташ твърди, че има тесни връзки с "Газпром" и е готов да се включи в разрешаването на противоречията между Москва и Киев. "Новая газета" цитира Фирташ, който твърди, че е закупил чрез своята компания Ostchem и е натрупал в украинските газови хранилища 5 милиарда кубически метра газ на цена 268,5 долара за 1000 кубически метра. Източникът на финансирането е бил кредит от руската "Газпромбанк".

Тази позиция бива критикувана дори от украински експерти, отбелязва "Новая газета". Изданието цитира директора на киевския Институт за глобални стратегии Вадим Карасьов, според когото става дума за чисто търговска сделка, при която Фирташ може да използва газа за собствените си промишлени мощности в Украйна. "Новая газета" коментира още, че предложението на Фирташ е по-скоро риторично, тъй като възможностите му за действие са силно ограничени заради заплахата да бъде екстрадиран в САЩ и да бъде осъден на до 50 години затвор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
15
 
! Отговори
Gaz Wars преди 9 години
*** отвръща на удара !
113
1
 
19
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"До NoxТака е като обслужват интересите на другаря Серж и на турците ще трият докато не им кажат да спрът"Мене не ми се ще да си прекарвам времето с глупости, ама адски се ядосах. 5-6 пъти си поствам един и същ коментар и ми изчезва за по-малко от 2 мин.Имам SSD za оперативна и програми, имам отделно голям хард за видеото в грубата му форма.Ако много знаят ще се позанимавам ден - два, ще направя една компилацийка как изчезват постове 1080p HD, за да може да се чете, и директно на youtube!
112
3
 
27
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Няма безплатен обяд! Никой не е длъжен да хрантути Украйна, особено пък от как си избраха да са васали на САЩ. И Украйна, и ЕК, и Гюнтер Йотингер са нахални ***! Искате свободен пазар? Те ви свободен пазар! Толко и толко ми струва! Не ви харесва? Чакайте си тогава психично болният Обонго да ви телепортира газ от САЩ!
111
1
 
17
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Ей, редки щастия!Питам ви в прав текс: искате ли да си пусна фрапса или туича и да ви запиша на бърза ръка садднатата цензура, и да ви пусна на всякъде в интернет, вкл. youtube, да ви видят хората как седите, спамите refresh и активно триете кеудобните коментари в рамките на 2 минути?BTV ги изядоха за опитите за цензура на Иван Стаменов. Ще ви питам после, каква ще е публичната реакция и колко залухави елементи ще останат да ви четат!
110
0
 
15
 
! Отговори
ТуТМаник преди 9 години
МАЛГУ ИГ ТРЕЯТА АН КОНМЕНТАРНИТЕ ЕСТКАВИЧНО . 100 ир тирете , ад ен ви ерпчат ?
109
0
 
16
 
! Отговори
Nox преди 9 години
хахахаххаЗасичам ви за колко по-малко от 2 минути триете оментарите :Д
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До @@@@@@@@@@@@*** ми вика... абе мишок , заради такива като тебе "национални предатели" България е на това дередже!------може и от национални "спасители" като вас да е , кой знае...
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 414Y na men mi triat po niakoga komentarite :S
106
0
 
21
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
До Анонимендо момента 155Трол ми вика... абе мишок , заради такива като тебе "национални предатели" България е на това дередже!Не лобирам за Русия, а показвам колко са лицемерни "съюзниците" ни!И вместо да си гледаме интереса - ние се дупим в името на демокрацията заради такива като тебе - анонимни дупедавци!!!
105
1
 
17
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Защо триете коментари бе, мишоци? Наистина ви плащат да не пипате троловете, нали?"Щото са тъжни, продажни ***, на които се плаща не да отразяват новините, а да се опитват да малипулират публичното мнение в полза на ЕС, САЩ (и Израел), за това трият коментари!Мишленца, дето ще си продадат жалките душички за пари.
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от @@@@@@@@@@Северен поток минава през Балтийско море , далече от Украйна.... Направи си справка преди да пише къртицо долна!-----прав си ***, но стига само до германия , явно по проектите на *** сте информирани на max
103
0
 
21
 
! Отговори
от @@@@@@@@@@ преди 9 години
До АнонименДо момента 152Северен поток минава през Балтийско море , далече от Украйна.... Направи си справка преди да пише къртицо долна!
102
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До @@@@@@@@@@@@@Прочетохте кои държави ще са потърпевши?! Някъде да се споменава за Германия , които си имат северен поток или пък Англия, Франция....?!----- а бе стига дрънка глупости, нали тоя северен поток минава през украйна бе ***. ако спрат на украйна как ще има газ германия ?
101
0
 
28
 
! Отговори
@@@@@@ преди 9 години
Има един тънък момент! Прочетохте кои държави ще са потърпевши?! Някъде да се споменава за Германия , които си имат северен поток или пък Англия, Франция....?! Да, потърпевши ще бъдат тези, които се надяваха на Южен поток, а тези които настояваха да се спре - боли ги к*ра!Ето ви справедливост, толерантност и модерна европейска демокрация, разбирачи такива!Да ви е честито! Да ни е честито!
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименDa be, cenata v USA e 4 leva na 2 kubcheta zahur-----от къде ги купи тея 2 кубчета захар за 4 лв :)то и водата е $2 за половин литър ама газта е супер евтина
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименDa be, cenata v USA e 4 leva na 2 kubcheta zahur
98
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 130да, но на каква цена?-----цената в сащ е $100 за 1000 кубика, с транспорта да стане $300. пак ще е по-евтино от $500.естествено най-добре е да се добива в българия, ама *** слушат опорните точки на тея които печелят от газта.
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #143Ako tolkova gi interesuvashe tova, shtiaha li da sprut stroitelstvoto na Iujen potok? Nie tuk moje da govorim mnogo neshta y sum suglasen s teb za tova che koito shte platiat facturata sa normalnite hora. No edva li vinata ne mislia che e koito pishe komentari v Dnes
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ivozaradi takiva kato teb sme na tova polojenie,bezdarnik------на това положение си щото ти е малко сивото вещество, не заради мен.
95
0
 
15
 
! Отговори
До 130 преди 9 години
да, но на каква цена?