Русия спира вноса на още стоки при нови санкции

Това ще засегне и медицината, пишат руските издания
18 авг 2014 10:11, Мария Захариева
398
Русия спира вноса на още стоки при нови санкции
Снимка: Reuters

Руските власти са подготвили допълнителен списък с ответни санкции срещу Запада. Те ще бъдат въведени само ако ЕС и САЩ въведат нови санкции срещу Русия, пише днес руският в. "Ведомости", като се позовава на двама федерални служители. Сред мерките, които Москва е готова да предприеме, е въвеждането на ограничения върху вноса на промишлени стоки в Русия, добавя вестникът.

Два дни след като САЩ и ЕС въведоха секторните икономически санкции срещу Русия, правителството на Дмитрий Медведев е изпратило до президента Владимир Путин доклад, в който се излага обширен списък от възможни ответни мерки. Двамата високопоставени служители добавили, че засега правителството не е получило от президента поръчение да подготвя документите за въвеждането на нови руски ответни санкции. Според тях една от тези мерки може да стане пълната или почти пълната забрана върху вноса на автомобили от неприятелските страни.

Единият от служителите уточнил, че търсенето на автомобили в страната може да бъде покрито за сметка на вътрешното производство, най-вече от предприятията, сглобяващи коли от чужди марки в Русия. Друга възможна мярка, за която съобщава московският в. "РБК дейли", е ограничаването на вноса на медицински изделия.

Двамата правителствени служители признали обаче, че този въпрос е много деликатен и изисква допълнително обсъждане.

Вестник "Ведомости" е направил по този повод допитване до експерти. Те отбелязали, че пълната забрана за внос на автомобили от Европа и САЩ ще доведе до прекрояване на пазара. Според изпълнителния директор на "Автостат" Сергей Удалов, ако все пак се въведе такава мярка, трябва да се избегне забраната върху вноса на комплектуващи части и детайли, защото това ще засегне тежко руските автомобилни заводи, които сглобяват автомобили.

Що се отнася до медицинското оборудване, то в Русия се произвеждат салфетки, хирургическа и най-проста диагностична апаратура. "Всичко останало, включително високотехнологично оборудване - идва от внос. Ако на този внос бъдат наложени ограничения, то в Русия трябва просто да престанем да боледуваме", казал пред "Ведомости" представителят на компанията SCA Евгений Махоротов.

РБК припомня по този повод изказване на премиера Дмитрий Медведев на заседание на руското правителство на 7 август. "Ние сме потенциално готови да въведем и защитни мерки в областта на самолетостроенето, корабостроенето, автомобилната промишленост и в други отрасли", казал той, добавяйки, че това ще се прави след внимателно обмисляне. "Правителството разбира, колко важно е сътрудничеството в тази сфера. Но естествено, ние реално оценяваме и нашите собствени възможности", подчертал Медведев.

Московският в. "Комерсант" пък отбелязва, че огромното мнозинство от руснаците засега никак не са почувствали върху себе си последствията от санкциите, предприети от западните страни срещу Русия. Тези, които виждат някакви последствия, са все още малцинство. При това половината от това малцинство смята тези последствия за негативни, а другата половина - за положителни. Вестникът се позовава на последните социологически проучвания на Общоруския център за изследване на общественото мнение.

92 процента от гражданите са уверени, че санкциите по никакъв начин не са ги засегнали. 4 процента вече са забелязали ръст на цените и са усетили, че материалното им положение се влошава. Някои от анкетираните са посочили замразяването на банковите сметки, отмяната на полетите на нискотарифната авиокомпания "Доброльот", загубата на работа в чужда компания, и пр. Но това са отбелязали под един процент от запитаните. 62 процента смятат, че санкциите не са променили нищо, че всичко си е по старому. 30 на сто смятат, че вече има последствия, като поравно са разделени тези, които смятат последствията за положителни, и за отрицателни. Те разбират, че последствията могат да се очакват в средносрочна и в дългосрочна перспектива.

Вестникът цитира и последното допитване на социологическия център "Левада". То показва, че все повече руснаци вярват на властта. Работата на Путин като президент одобряват 83 процента от запитаните, като за последните пет месеца неговата подкрепа е нараснала с 18 пункта.

Друг московски вестник - "Известия", е направил собствено проучване, което разкрило, че много европейски производители на млечни и месни продукти, както и на плодове, официално са се обърнали към правителството на Швейцария с молба да доставят своята продукция в Русия през нейната територия. Проблемът е в това, че Швейцария не е член на ЕС и върху нея не се разпространяват ответните продуктови санкции, въведени от Русия.

Вестникът цитира директорката по комуникациите на швейцарското федерално бюро по селското стопанство Анна Рицоли, която съобщила, че през последната седмица към швейцарските власти, с цел да проучат възможността да изнасят своята продукция в Русия през нейната територия, са се обърнали различни европейски организации от хранителния и селскостопанския сектор. Имената на тези компании и организации обаче не се разкриват.

Рицоли добавила, че процедурата за регистрация на компании в Швейцария с цел експорт в Русия не са се е изменила.

Получаването на такава регистрация на територията на Швейцария е сложен и трудоемък процес. От швейцарското посолство в Москва пък са потвърдили, че вече има запитвания от европейски компании, готови да изнесат производството си в Швейцария, за да могат да изнасят в Русия.

"Комерсант" отбелязва също, че властите на Сърбия, която също не попада в режима на санкциите, обещават строго да препятстват всякакъв реекспорт през сръбска територия. Цитирайки официални сръбски източници, вестникът пише, че сръбският износ за Русия, който основно се състои от хранителни и селскостопански стоки, от началото на тази година е нараснал с 68 на сто. Сръбските власти обещават да налагат максимални наказания спрямо тези фирми от ЕС, които се опитат да реекспортират своя продукция през територията на Сърбия.

(БТА)


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще въведе нови санкции само в случай, че бъдат ужесточени санкциите срещу нея.
4
29
 
13
 
! Отговори
ддт преди 6 години
то олигарсите бълха ги ухапала ще си внасят стоките чрез каналите на мафията , мужика да му мисли ще кара пак през зимата на варен картоф и самогон.
3
5
 
39
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Като например? Преброй ми поне 10 от тези "много стоки"?
2
6
 
54
 
! Отговори
Рубашка преди 6 години
Хич не е здравословно да се бъзикат с Руснака
1
64
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия тръгва към фалит.Има много стоки без заместители.