Сирийците са най-многобройните бежанци в света

Над 3 милиона души са прокудени от войната в Сирия
7 яну 2015 14:51, Елка Василева
1
Сирийците са най-многобройните бежанци в света
Снимка: архив, Reuters

Сирийците изпревариха афганистанците като най-многобройната група бежанци в света, сочи доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Прави се обаче уговорката, че в тази сметка не влизат бежанците от Палестина, които според някои оценки са около 5 милиона и с тях се занимава не Върховният комисариат, а сродната му Агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток.

Над 3 милиона души са прокудени от войната в Сирия, по данни от средата на 2014 г., и до края на 2015 г. броят им може да нарасне още повече. Това е почти една четвърт от общия брой на бежанците в света, възлизащ на 13 милиона души.

Само през първото полугодие на изминалата година броят на прокудените заради войната в родината им сирийци е нараснал с над 704 000. "Тъй като няма перспектива за политическо решение и спиране на въоръжената конфронтация", до декември в съседните страни се очаква да намерят подслон общо 4,27 милиона души, уточнява организацията.

Най-малко 200 000 души в страната са загинали от началото на гражданската война, а близо половината от сирийското население, което преди това възлизаше на около 20 млн., е било принудено да изостави жилищата си, отбеляза върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, представяйки доклада.

След сирийските бежанци най-многобройни са тези от Афганистан (2,7 милиона), Сомалия (1,1 милиона), Судан (670 000), Южен Судан (509 000), ДР Конго с 493 000 души и др., показват данните на ООН.

Само през първите шест месеца на миналата година около 5,5 млн. души в световен мащаб са били принудени да изоставят домовете си, като 1,4 млн. от тях са избягали в чужбина.

Близкият изток и Северна Африка са главните региони – източници на бежанци. Така те са "изпреварили" Азия и Тихоокеанския регион, които оглавяваха тази класация в продължение на над 10 г.

Съседите на Сирия носят най-тежко бреме като приемащи бежанци страни. В Ливан например 257 от всеки 1000 жители са бежанци и той е страната с най-голям процент бежанско население към средата на 2014 г., следван от Йордания, се казва в доклада.

Огромната част от бежанците от Афганистан са намерили приют в съседните Пакистан и Иран.

Сред развитите държави Швеция с 12 бежанци на 1000 души е единствената в първата десятка на страните, приемащи бежанци (на десето място).

Сирийците (към средата на 2014 г.) са и най-голямата група на хората, искащи политическо убежище, с близо 60 000 официално подадени молби. Германия и Швеция заедно са получили 40 процента от всички тези молби. На второ място сред търсещите убежище са иракчаните с близо 29 000 молби.

В доклада се отбелязва и печалната статистика от миналата година, в която 3500 мигранти са загинали при опит да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: оонбежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
към САЩ преди 9 години
Че тези хора са пълни нещастници, спор няма, ама хайде сметката да не я плащат те и ние в Европа, а този който отиде да ги демократизира , като субсидира и обучава главорези. МакКейн като може да ходи до там да се снима с "опозицията" , да си вземе с обратния полет 2-3 милиона хора останали с дрехите на гърба си само....Даже и с лъжливите медии истината ни е ясна!