Историята – оръжие в битката на Русия със Запада

Ройтерс: Путин все повече се вглежда в миналото
10 юни 2015 22:45, Елка Василева
185
Историята – оръжие в битката на Русия със Запада
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Историята се превръща в оръжие в битката на Русия със Запада за Украйна, като президентът Владимир Путин все повече се вглежда в миналото, за да събуди патриотизма и да събере подкрепа, пише Джейсън Буш от Ройтерс.

Пищни чествания миналия месец на годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война, няколко изявления на Путин и нови учебници по история, всички те представляват по думите на някои независими историци преиначени или пренаписани версии на миналото.

Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз, който раздели Полша през 1939 г. - и в съответствие с който Москва сложи ръка на голяма част от днешна Украйна, Беларус и балтийските републики - сега е разглеждан в положителна светлина. Ново оправдание бе изнамерено за оглавяваната от СССР инвазия в Чехословакия през 1968 г. и някои от най-ужасните престъпления на съветския диктатор Йосиф Сталин бяха омаловажени.

"Това е агресивна позиция в дебатите за историята", заявява Алексей Милер, професор по история в Европейския университет в Санкт Петербург, според когото всички страни изопачават миналото по време на конфликта. "Историята е жертва на сегашната криза в отношенията между Русия и Европа."

Той казва, че се водят "войни на памет" със Запада и бивши съветски съседи като балтийските републики и Украйна, където историята все повече бива тълкувана от различни начини, които отговарят на съответни политически възгледи.

Путин, който отрича обвиненията на Запада, че е изпратил войници и оръжия в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна, показа нагледно, че разбира силата на историята.

Това може би не е изненадващо за човек, отраснал в Съветския съюз, където историята бе преразгледана, за да прослави комунизма, очерни Запада и осъди "враговете на народа".

"Когато показваме, че сме прави и нашите действия са от полза за обществото, държавата и хората, ще се появят милиони наши поддръжници", каза Путин на среща с историци през ноември.

Той също така прояви сериозен интерес към училищните учебници по история, които описват неговите собствени успехи в "осигуряването на социално единство и съгласие" у дома едновременно с "последователно защитаване на националните интереси" в чужбина.

Руските деца ще научат също от новите учебници как съветските и царистките предшественици на Путин многократно са защитавали Русия от западната агресия и машинации. Те приемат за факт, че пактът от 1939 г., разделил Полша, е бил оправдан отговор на западната политика, целяща да насърчи Адолф Хитлер да нападне Съветския съюз.

Путин защити пакта няколко пъти, включително по време на посещение на германския канцлер Ангела Меркел през май, когато той каза, че споразумението е било полезно "за защитата на националната сигурност на Съветския съюз".

Нови закони

Държавните медии са важно оръжие в руската информационна война с Украйна и Запада, който наложи икономически санкции на Русия, след като тя анексира Кримския полуостров от Украйна миналата година. Те също участват в битката за миналото.

Телевизия "Россия 1" излъчи на 23 май документален филм, който даде ново обяснение на инвазията през 1968 г. в Чехословакия, по онова време част от съветския блок, от страна на армиите на комунистическата Организация на Варшавския договор, които смазаха Пражката пролет, целяща да създаде "социализъм с човешко лице".

Позовавайки се на новооткрити документи, документалният филм каза, че военното нахлуване е било необходимо за защита на страната от подкрепен от НАТО държавен преврат, който е бил планиран под прикритието на Пражката пролет.

Представители на чешките и словашките власти заявиха, че програмата е изопачила фактите. Словашкото министерство на външните работи каза, че страната "отхвърля всички опити за пренаписване на историята".

По време на кризата в Украйна Москва представи картина на живеещи в бившата съветска република етнически руснаци или рускоговорящи, заплашени от фашисти.

Русия прие сега закон, който криминализира "реабилитирането на нацизма" и го наказва с до три години затвор.

Нормативният акт привлече внимание, когато следствието започна разследване срещу 16-годишно момче за постване на коментари в социална медия във възхвала на инвазията на нацистка Германия в Полша през 1939 г. Властите също така използваха закона, за да заведат наказателни дела срещу хора, поругали съветски паметници, включително в Украйна. За разлика от аналогични нормативни актове в други държави, Русия обявява също за престъпление "съзнателното разпространяване на фалшива информация за действията на Съветския съюз през Втората световна война".

Балтийските републики и Украйна също приеха закони за историята. Украйна забрани комунистическите символи и криминализира отричането на тоталитарната природа на съветската власт от 1917 г. до 1991 г. и поставянето под въпрос на легитимността на антисъветските националистически групи, които на моменти са сътрудничили с нацистите.

Горещ дебат

Критиците разглеждат руския закон като част от една засилваща се тенденция властите да задушават дискусията за историята и да прикриват негативни глави.

"Достъпът до архивите става все по-труден", казва Себастиан Щопер, историк от Хумболтовия университет в Берлин. "Сега е просто въпрос на политическо желание да не бъде хвърляна светлина върху престъпленията на руската държава през 20-и век."

Щопер, експерт по съветските партизани през Втората световна война, попаднал под ударите на предишен руски закон срещу "екстремизма", след като съд определил негови постове в интернет като екстремистки.

Той заяви, че публикациите му до голяма степен са се състояли от откъси от нацистки документи и са включвали някои негови коментари, с които, по думите му, се е опитвал да обясни начина на мислене на германските войници.

"Естествено, нищо не може да оправдае военните престъпления на нацистите", каза Щопер. Той подозира, че истинската причина, поради която неговото изследване е предизвикало безпокойство в Русия, е, че е оспорил предишни твърдения за ефективността на партизаните, от дълго време приети за факт в руските истории.

Милер заяви, че масовото схващане на Запад, че Путин е почитател на съветската система и Сталин, е неправилно.

Руските учебници имат раздели за чистките, глада, трудовите лагери и депортациите при Сталин, но обикновено мълчат повече за подобни съветски репресии срещу гражданите на други страни.

Някои от изявленията на Путин на историческа тематика в последно време са критични към бивши комунистически управници, когато той смята, че техните действия са навредили на международните интереси на Русия.

Миналата година той обвини съветската власт, че е отстъпила, по думите му, традиционни руски територии на Украйна през 20-те години на миналия век. И в косвена нападка към болшевишките революционери на Ленин руският президент каза, че победата в Първата световна война "е била открадната от онези, които се надяваха на поражение на собствената си родина".

"Путин очевидно е човек на великата сила. За него това е най-важният въпрос в дневния ред на Русия: да запази своя статут на велика сила. От тази перспектива той очевидно е критичен към болшевиките", каза Милер.

Той обаче добави, че в сегашния конфликт със Запада интересът на държавата да насърчава обществената дискусия и образование за сталинистките престъпления е изчезнал. "В момента е по-важен (въпросът) за Запада като врага, за актовете на агресия на Запада срещу Русия в различни исторически периоди."
 

/БТА/
 


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
14
 
! Отговори
На Ончо майка му преди 6 години
Путин си хортува с папата. Така трябва. Запада станаха безбожници и безродници. После се чудят ко става.
34
3
 
4
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 6 години
Калкулатора не прощава. Явно е в ресор Русия. Всичко свързано с Раша тя го драска. Но не й се сърдете. Тя само ги превежда. Не е автор. Аз чета и руски сайтове и английски.
33
1
 
6
 
! Отговори
Ар преди 6 години
Аз ще си кажа мнението.... и то е, че Путин има шанс, ако референдума в Англия мине и излязат от ЕС (което аз лично искам да стане, защото не смята, че те са част от Европа). И всеки ще се сет,защо...
32
5
 
3
 
! Отговори
Ар преди 6 години
Аз съм неутрален със леки симпатии и то нормално към славянските народи, но съм реалист Европа върви към пълно обединение и то безвъзвратно(ЕС). То е факт дори вече! Путин се е изолирал... Та на какво се надявате!?
31
2
 
4
 
! Отговори
Ген Гадорян преди 6 години
Новата ос Раша, Чайна, и врагот САЩ и тяхното пуделче ЕС! Кой кого е въпроса?!
30
9
 
3
 
! Отговори
Ар преди 6 години
От едната страна ЕС, САЩ от другата Русия. От третата Китай! Русия стои почти сама, изолирана. Едно време Виденов е ходил при Елцин да го пита дали иска да сме съюзници, Елцин му казал в прав текст, че не го интересува. Другари русофили, без да се заяждам, питам мислите ли, че Путин има шанс да постигне нещо така. Сам срещу всички!?
29
1
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 6 години
Нямам информация как точно Путин е пренаписал руската история,но като гледам как под чужд натиск бе пренаписана БЪЛГАРСКАТА история-лошо ми става!Само един пример-турското робство се превърна в османско присъствие,носещо просперитет на българите,а Освобождението стана едва ли не най-фаталното събитие в българската история!А и само това да е!Вижте какъв шум вдигнаха *** за един сравнително нискобюджетен паметник!Явно самото съществуване на България пречи,та се борят да я заличат из корен!
28
5
 
14
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 6 години
На Русия не й трябва история, защото има бъдеще, гарантирано й е!
27
1
 
1
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 6 години
Ооо гусин Лисицин а добър вечер!;)) Как сте?
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се извади БВП от Външния дълг на почти всяка от развитите страни в ЕС и САЩ ще се получи отрицателен баланс,тоест Външния дълг е повече от БВП.Което означачва,че всяка една от развитите страни в ЕС и САЩ са зависими от кредиторите си-клубове на частни инвеститори,частни инвестиционни,федерални банки и т.н.За разлика от ЕС и САЩ,Русия и Китай имат положителен баланс на БВП спрямо Външния дълг.Всеки сам да си прави изводите за """развитите""" и """развиващите се""".
25
7
 
5
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 6 години
Фнимание гаварит Масква. Всичкат информация е дезинформация. ;)))
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето какво прочетох в абзац 5: Запада, прибалтийските републики и Украйна тълкуват историята по начини, които отговарят на съответните политически възгледи.Къде тук виждате отразяване на историческата истина и историческите факти?
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На *** и се плаща от Блумбърг,но всъщност като чета коментарите,с всяка нейна отрицателна статия за Русия и Путин,симпатиите към Русия и Путин нарастват.
22
6
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
БВП на Русия е колкото на Италия,а без приходите от нефт и газ е по-малък от този на Холандия.Дължави стотици пъти по-малки по територия и в пъти по население.Да не говорим за липсата на природни ресурси .От където и да го погледнем Русия си е икономическо джудже,като фурера Путин.Джудже на висок ток..........Но и външния дълг на Русия е почти 3 пъти по малък от на Италия,Холандия и 36 пъти по малък от на САЩ.А това е най-важното за една реална икономика.Гарантира НЕЗАВИСИМОСТ!
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 32: "ПУТИН ВДИГНА БВП НА РУСИЯ 15 ПЪТИ" ....Не Путин, а Запада го ВДИГНА, а сега го свля...благодарение на Путин !
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2014 Плюене,пропаганда,плюене,пропаганда...заплахи,санкции,обещания за фалит,обещания за цветни революции в Русия,плюене,пропаганда...2015 Отново пропаганда,плюене,пропаганда,плюене...заплахи,Русия е "агресор",санкциите продължават,няма фалит,няма цветна революция в Русия,...отново плюене,отново пропаганда
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП на Русия е колкото на Италия,а без приходите от нефт и газ е по-малък от този на Холандия.Дължави стотици пъти по-малки по територия и в пъти по население.Да не говорим за липсата на природни ресурси .От където и да го погледнем Русия си е икономическо джудже,като фурера Путин.Джудже на висок ток.
18
7
 
20
 
! Отговори
majorski преди 6 години
Мелеее теа западняци много се наплашиха от батето Путин ....Човека си гледа държавата и интереса ...ама тях все война и агресия им в устата ...абе оставете ги руснаците да си живеят ..що се заяждате с тях .....голям СТРАХ имате от русия ....много бой сте яли ! Помните ...
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако пише Одисей 1, пише и Шоп!Няма ли го Шоп, няма го и Одисей 1!Циклична шизофрения!
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не си обидил маймуните.Всички знаят ,че маймуните произлизат от руснаците