Плевнелиев: Европа, Латинска Америка и Карибите да задълбочат партньорството си

България е "врата" към Европейския съюз, припомни държавният глава
11 юни 2015 11:54, Елка Василева
11
Плевнелиев: Европа, Латинска Америка и Карибите да задълбочат партньорството си
Снимка: БТА

„Светът никога не се е изправял пред толкова много и нетрадиционни предизвикателства. Бързите промени, които настъпват днес, надхвърлят националните граници и дори континентите и изискват по-тясно партньорство между отделните държави и региони. Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Срещата на върха на Европейския съюз с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК) в Брюксел. Българският държавен глава направи изказване в рамките на Втората сесия на форума на тема: „Да посрещнем заедно глобалните предизвикателства“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
„Европа и регионът на Латинска Америка и Карибите имат огромен потенциал за развитие“, заяви още президентът и призова държавите от двата региона да продължат да укрепват стратегическото си партньорство, основано на исторически, културни и икономически връзки и на споделени ценности.

Държавният глава беше категоричен, че отношенията между държавите от ЕС и Латинска Америка и Карибите са пример за успешно сътрудничество между икономики, които са вече тясно свързани и взаимозависими.

„ЕС е главният партньор за развитие в Латинска Америка и Карибите, вторият търговски партньор и най-големият чуждестранен инвеститор. Има няколко споразумения за асоцииране и за свободна търговия между ЕС и страните в региона. Бихме искали да видим напредък и в преговорите по новите споразумения, като това между ЕС и МЕРКОСУР“, отбеляза президентът Плевнелиев.
 
„Сътрудничеството работи и има много примери, които доказват, че заедно можем да постигнем повече“, посочи държавният глава и даде за пример положителните промени на Балканите, които раздирани от конфликти в миналото, днес са обединени от желанието за мир.
 
„Днес работим заедно, строим мостове на доверие и сътрудничество. Когато регионът ни беше засегнат от най-лошите наводнения в близкото минало, ние доказахме, че приятелството няма граници“, заяви президентът.
 
Държавният глава припомни, че със стратегическото си разположение в Югоизточна Европа България е „врата“ към Европейския съюз и предлага едни от най-благоприятните условия за реализацията на инвестиционни проекти – най-ниските данъци в ЕС, най-ниските производствени цени, висококвалифицирана работна сила и свободен достъп до европейския пазар.

„България е и традиционен център за висококачествено образование. Хиляди млади хора от Латинска Америка и Карибите са завършили български университети в миналото. Ние сме заинтересовани от укрепването на това сътрудничество“, отбеляза още Росен Плевнелиев.
 
В изказването си на форума българският президент призова за намиране на устойчиво решение на въпросите, свързани с климатичните промени и припомни, че предстоящата среща на високо равнище в Париж е от изключително значение.

Държавният глава подчерта, че България е държава с традиции в опазването на околната среда, като 35 процента от територията на страната е защитена по европейските екологични стандарти „Натура 2000“, които са най-високите в света.

„Започнахме амбициозна национална програма за енергийна ефективност. Имаме „здравословен“ енергиен микс от ядрена, водна, слънчева и вятърна енергия, а България беше една от първите държави в ЕС, които постигнаха целите си за 2020 г. по отношение на възобновяемите енергийни източници“, посочи още президентът Плевнелиев.
 
Президентът Росен Плевнелиев благодари на Бразилия, Аржентина и Чили, които са основните партньори на страната ни и имат сериозна заслуга за успеха на българските антарктически мисии.

Държавният глава изрази и подкрепата на България за целите и укрепването на системата на Антарктическия договор. „България беше домакин на 38-то Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика в София. Имаме много активно присъствие на Антарктика с нашата антарктическа база, в която българските учени, заедно с свои колеги от Испания, Португалия, Германия, Аржентина, Чили и други страни, работят по различни проекти, много от които са свързани с климатичните промени“, отбеляза още в изказването си на Срещата на високо равнище на ЕС и ОДЛАК българският държавен глава.
 
Участието на президента Росен Плевнелиев в Срещата на върха ЕС-ОДЛАК продължава и днес, 11 юни.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евроатлантически ***. Защо не предложи референдум дали Българите желаят да са в ЕС и НАТО. Ако болшинството гласува с Да ,тогава да мечи наляво и надясно за ориентацията ни.Досега никой не ни е питал.
4
0
 
18
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Плювньо,стига харчи народни пари за да се разкарваш насам- натам по света.Само се излагаш и никаква полза няма от тебе.Стой си кротко на *** и спри да шаваш,защото а си мръднал и някоя простотия си сътворил.
3
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 7 години
Колко ли са му се смели на мишочето .
2
0
 
18
 
! Отговори
VP преди 7 години
Досега Латинска Америка и Карибите бяха заден двор на Щатите и трета категория страни за високомерния Запад. След като Русия и Китай започнаха активно да работят в този регион, вече ги наричаме "партньори". Няма край западняшкото лицемерие.
1
0
 
15
 
! Отговори
Жан Виденов преди 7 години
Плагиат!Както пророчески казвах: Обединена Европа - от Ванкувър до Владивосток.