В Латакия посрещат руските войници с водка и... Спасибо!

Кажете на Абу Али Путин, че ако дойде, има къде да отседне!
5 яну 2016 22:05, Елка Василева
372
В Латакия посрещат руските войници с водка и... Спасибо!
Снимка: архив, Reuters

На витрината на своя магазин в Латакия, на сирийското крайбрежие, Ихаб е заменил бутилките с арак, традиционен местен алкохол, с водка. Той освен това е научил няколко думи на руски, като "спасибо" ("благодаря"), за да посрещне руските войници, изпратени в Сирия, Махер ал Мунес от Франс прес.

За жителите на този северозападен сирийски град пристигането на руските сили, за да подкрепят режима на президента Башар ал Асад срещу бунтовниците, е манна небесна, на фона на гражданската война, която опустошава Сирия от 2011 г., съсипа икономиката и прогони туристите.

"Преди се търсеха предимно уиски и арак. С идването на руснаците обаче на мода вече е водката", разказва 32-годишният Ихаб, който държи малък магазин заедно с баща си в този бастион на режима, в който мнозинство са алауитите - разновидността на шиитския ислям, която изповядва кланът Асад.

Като много други местни жители Ихаб се е захванал да учи руски, за да може да общува с "новите приятели" и да ги "улесни", когато посещават неговия магазин.

"Те са истинска манна небесна във финансово отношение, нашите продажби се увеличиха с над 20 процента и (руснаците) не се пазарят", доволен е Ихаб. "Те имат право на привилегировано отношение и от време на време им правим подаръци."

Ресторант "Русия"

От десетилетия Москва и Дамаск поддържат привилегировани отношения в икономически, политически и военен план. Руските военноморски сили разполагат с база в Тартус, а много сирийски офицери са били обучени в Русия.

От края на септември руските самолети излитат от военната база Хмеймим, близо до Латакия, в която са настанени няколко хиляди руски войници, за да нанасят своите удари.

В магазин за военни униформи руско знаме е окачено гордо на стената. Мохамед се радва на пристигането на войниците и на увеличаването на продажбите със 70 процента. Според него руските военни си взимат малките портрети на Асад, които той им предлага.

"Те станаха наши приятели, ако минат оттук, те се връщат, за да ни кажат "добър ден", твърди 26-годишният продавач, който е научил няколко думи на руски.

Хайдар е отворил в началото на декември ресторант "Русия" в Латакия. На входа руско знаме се вее на вятъра. Менютата са написани на кирилица и този 29-годишен мъж е наел учителка по руски език, за да обучи неговия персонал.

"Търся готвач, за да приготвя руски ястия. Ще отпечатам нови менюта и рекламни флаери на руски", се вълнува ресторантьорът. "Руснаците раздвижиха пазара и внасят оживление, както през деня, така и през нощта."

"Спасибо"

"Спасибо, спасибо", казва топло Хайдар на своите руски клиенти, които си тръгват от ресторанта.

Едно чак такова обгрижване обаче дразни войник на сирийския режим, седнал на една от масите, който го намира за прекалено. "Ние се бием от близо пет години, но аз никога не съм виждал ресторант, наречен "Сирия" или "Сирийска армия", негодува той.

Дори преди военната намеса на Русия в конфликта, който струва живота на над 250 000 души, жителите на Латакия бяха признателни на Русия за нейната политическа подкрепа.

В кафене "Москва", открито през 2012 г., собственикът Тарек Шаабо не взима пари от своите руски клиенти. "Те дойдоха, за да ни защитават! Най-малкото, което мога да направя за тях, е да ги приема в моето скромно кафене."

Той обяснява, че е избрал името на своето заведение "след първото вето на Русия" в Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на сирийския режим.

"Преди интервенцията имаше руски съветници, но много малко. Сега имаме руски клиенти почти всеки ден", твърди този мъж на тридесетина години.

Палейки цигара със запалка, на която е изобразено логото на руската армия, той държи да бъде предадено негово послание до руския президент Владимир Путин, наричан с обич от мнозина сирийци "Абу Али": "Кажете на Абу Али Путин, че ако дойде в Латакия, има къде да отседне: кафене "Москва" е неговият дом."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още по темата: СирияруснациЛатакия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всех С Наступающим Рождеством! Вам надо тоже самое делать,только рестораны называть Вашингтоном,или Брюсселем,можно и бабамой , ведь они ( ЕС и Пиндостан)пришли вас защищать вашими же телами от злой России. Чтоб не дай бог война не дошла до Вашингтона.
118
0
 
3
 
! Отговори
овеч преди 8 години
То и у нас ще е същото, само да няма толкова жертви и разрушения.Путин има винаги място в моят дом,но не Плевнята.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих искал да добавя: тези военните бази на НАТО ... Това е смерт на България, но само не и за САЩ, нали? Те искат да живеят в мира. "Нека други да се борят - за нашия успех".
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпи ни българите, колко наивни сте! ЕС и САЩ не се нуждаят от нашите примитивни балкански хора, както и от големите ни (балкански) проблеми. Никой не иска да ни защити ! Кой от НАТО иска да умре за България, например? Нали, германците, французите или момчета от САЩ? Кой? Те се нуждаят само наша балканската територия - за военните бази и за пазарите, нищо друго, наистина!
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъчи ме един въпрос.Сега ,че сме братушки с рунаците е ясно,обаче сега руснаците са братушки със сирийците.Чудя се сега сирийците на нас братушки ли ни са?Защото брата на моя брат е и мой брат.Питам защото не знам как да се отнасям с хилядите мои нови братя избягали в европа.Да ги гоня и проклинам или да ги приветствам.Не знам как е братското поведение.До вчера смятах,че нямат място тук,но ето,че днес са ми братушки.Направо ще се побъркам.И сега товариш ли да викам или Абу Али...помогнете ми !!
114
1
 
0
 
! Отговори
petko преди 8 години
До Анонименzashto se kriesh zad anonimnostta ve zadnik , kolko si jaluk i smeshen
113
0
 
4
 
! Отговори
momuk преди 8 години
iztroliha li se ruskite trolove po-dolu! Mnogo trolene, mnogo neshto!
112
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 191Много украински *** в тоя сайт-много нещо!.Колкото гладни и окъсани да са украинците за пропаганда все намират пари.Луд умора няма дето се вика.
111
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След време ще им режат главите на дръвника и ще викат Аллах акбар!
110
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех ,че катафалките в Сирия са тойоти
109
8
 
2
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Франс прес като ги приказва, да беше показала и снимка на тая витрина с водка - не само да ги разказва, кой какво видял и кой какво казал.
108
3
 
2
 
! Отговори
Кока Кола ще победи преди 8 години
Набор новогодних стаканов Coca-Cola 2014-2015350 руб
107
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АдмиралъРуска армия освободителница. Скоро и ние ще имаме нужда от нея!имаш нужда от хапчета и специалист
106
37
 
12
 
! Отговори
Ив Ал Вази преди 8 години
Мамо,мамо я ги виж-пияници със пушкиНе бе сине това са новите братушкиГенералът кат орел ескадрилите повеждана един за беда джипиесът му се повреждаЛатакия,латакия!гръм се чуй,пилотът прекоси браздатаНа мигът от нищото се появи той-еФ16 и му взе главатаКак са горди тез момци,един казак варди гонихиляди моми из шубраци и клони.Радост чудо беше туй и на Латакия момитеСрещат храбрите борци с пушкиИ викат от сърце здравствуйте братушкиИван Ал Вази-лето2015-септемврий
105
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 225Братята украинци не са като рашистите бе путлераст. Гледай да изкараш късмет това дето го пишеш да го кажеш на някой украинец. Ще гледам с удоволствие как ще ти отговори.
104
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До соваПитин е бодигард на сатрапа Асад и е в Сирия с единствената цел да му пази *** и да разчидтва опозицията като запази ИДИЛ.
103
15
 
8
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Накрая ще ги изпращат с РПГ и думите:" Пошли на хер, бля...!
102
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и със свинско ще почнат да ги посрещат.
101
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ttМного украински *** в тоя сайт-много нещо.Колкото гладни и окъсани да са украинците за пропаганда все намират пари.Луд умора няма дето се вика.
100
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"режима на президента Башар ал Асад срещу бунтовниците," ...само това словоблудство ще ти покаже, за кого работят тоя сайт и жалките му редактори, явно са на служба от ИГИЛ, и оттам нататък за който се сетите още...