Турция търси влияние на Балканите след загубата в Сирия

Абуаси: Филмът на Ал Джазира е от 2010 г., неслучайно е пуснат сега
6 яну 2016 18:00, Анисия Иванова
73
Турция търси влияние на Балканите след загубата в Сирия

Загубата на Турция в Сирия и Ирак кара президентът Реджеп Ердоган да търси компенсиране на това влияние на Балканите. Това обясни Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В резултат на това е сътресението в ДПС. Затова и филмът на Ал Джазира не случайно беше пуснат по същото време - "целта му беше да представи, че мюсюлманите в България живеят в ужас". Филмът е направен през 2010 година и не е единствен", каза още Абуаси. Прогнозата му е, че и другите ленти скоро ще бъдат пуснати.

По негови думи в България има поне 14 имами, които са завършили в Саудитска Арабия и изповядват уахабизма. "И тези в Пазарджик, и тези в Родопите са свързани с определени среди в ДПС", смята той.

Още по темата

Той коментира близкоизточния конфликт и обясни, че Саудитска Арабия има нуждата от него и скоро няма да го прекрати. Според него конфликт между шиити и сунити няма.

"Иран винаги е била шиитска държава и невинаги е имало напрежение между шиити и сунити. В Ливан, Мароко, Сирия през цялото време живеят сунити и шиити и не е имало проблеми. В крайна сметка, когато стана тази ислямска революция в Иран и започна да води независим от Запада курс това заплаши много страни, най-вече монархически в Близкия Изток като Саудитска Арабия и Катар. В тази държава се явява една революция, независимо дали е шиитска или сунитска, която вече говори за социални и политически реформи в арабския свят. Тези реформи може да не отговарят напълно със западните критерии, но за региона са революционни", поясни Абуаси.

По закон цялото богатство на Саудитска Арабия - петролът и други принадлежат на кралското семейство, което управлява от 1920 г., добави Абуаси. По думите му това, което кралското семейство харчи за народа е акт на добра воля, един вид акт на добра воля.

"Защо Саудитска Арабия има нужда от този конфликт сега? Именно провалът им в Сирия и това, че не играят голяма роля там, а само помагат на едни терористи там. В Йемен не успяха да постигнат плановете си, изгубиха войната и 200 млрд., а след това започна сух режим в страната, намалиха разходите. Заради това нещо трябва да отклонява вниманието и измислиха конфликта", коментира Абуаси.

Въпреки голямото напрежение между Русия и Турция дипломатическите връзки не се прекъснаха, докато Саудитска Арабия нарочно ескалира конфликта с Иран, смята арабистът. По думите му идеологията на ИД е същата като тази на Саудитска Арабия. "Но дори при ИД отношението към жените е по-добро. Там им дават да карат колело, а това е забранено в Саудитска Арабия", даде за пример той.

Той коментира и тесните икономически връзки със САЩ. За миналата година 62 млрд. долара са стойността на сделките между Саудитска Арабия и САЩ. Когато се избира краля - там трябва да има американски представител, каза още Абуаси.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
4
 
! Отговори
Близък Изток преди 8 години
Браво на теб мой човек, добре че го махнахте тоя Мухаммед Халаф, поддръжник на уахабизма и терористите
28
1
 
8
 
! Отговори
тъп и умен преди 8 години
не разбирам защо хората си мислят че политиката която се води по ТВ екраните е същата която се води и в задкулисието.
27
11
 
9
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Значи Саудитска Арабия са лоши, а Иран добри!? Я не се излагайте! Иран смачка всички свободи на хората, прави ядрено оръжие, ама нали се съюзи с Русия е добър! РУСКА ПРОПАГАНДА! И Иран и Саудитска Арабия са още в 19-ти век, както и Русия!
26
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците вече носа си не показват в Сирия. Не смеят , а казаците изравниха със земята туркменските села заради пилота си. Наред, без пощада .Хайде Турция да посмее да ги защити турмените ама не смее.
25
10
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт АйнщайнХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААА
24
5
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Как почват да лсват истините. Задавали ли сте си въпроса "Ако днес ИД нападне Европа, кой ще я защити?" САЩ? Съмнявам се!
23
6
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
След загубата в Сирия , иде ред и на загубата на Балканите за таа турция , от никого нежелана и неуважена.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24242424кат са събудиш май ти е влажно около .....
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНямам думи не мога да опиша любовта на русия :((((((((
20
27
 
7
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
рускидудуци, Америка виевамамата ФАКТ!Слава УкраIни, долу руския мордор!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел трябва да я обявят за *** на годината, друго какво да кажем?
18
30
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
ДА ЖИВЕЙ БРАТСКА АМЕРИКА, гнусната раша да мре в мъки!!!!!!!!!!!!!
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави ми впечатление, че са се появили пак гаджалските *** да описват колко "добре сме си живеели по време на османската империя" и да пускат фалшиви цитати, уж от нашите революционери и писатели - Ботев, Левски, Захари Стоянов и други.Веднъж вече сме ги гонили до Босфора да им се извиняваме, и ако не бяха великите сили, Турция европейска част нямаше да има. Явно скоро пак ще трябва да ги гоним.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя папагал повтаря думите на Абу Али..:)))
15
9
 
19
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Ефтин потурчен роме от пазарджик! Не знам кои имаш в предвид с това цивилизования свят, но Саудитска Арабия и Турция определено не спадат към него!
14
13
 
25
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
СКЪПИ БРАТЯ БЪЛГАРИ.ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НА 100 г ВЕДНЪЖ СЕ ОБИДИНЯВАТ СРЕЩУ РУСИЯ.ЗА ДА ПОЛУЧАТ ШАМАРИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 100 г (ЗА ДА СЕ УСПОКОЯТ) ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА
13
27
 
11
 
! Отговори
Woof преди 8 години
До 24Толкова ни обичат, че 60 години им бяхме любимия буфер срещу НАТО, а накрая ни зарязаха да гнием, заобиколени от американските ***. С такива приятели предпочитам сами да се оправяме с турците.
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко по-малко сили е в Русия- толкова по-малко е реална надежда за суверенна не потурчена България. Наистина, само това, моля ви да разберете това! Моля ви, братя!
11
41
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ВЯРВАТЕ И ДА ФИЛОСОФСТВАТЕ ,ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯ ДУХ :))))))))АМЕРИКАНСКИЯ СУРОВ ПЕТРОЛ ТРЪГНА КЪМ ЕВРОПА,ПЕТРОЛЪТ СЕ СРИНА ПОД 35 ДОЛАРА,ТОВА Е КРАЯТ НА СССР :))))КУЧЕТО СИ ЛАЕ , КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ :)))А СССР ВИЕ НА УМРЯЛО :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес иракските военни заявиха, че са унищожили терориста, наричан от джихадистите "военен министър" на Идил.