Тримата старци, които стоят зад ядрената програма на КНДР

В програмата работят общо 6000 души - елитни служители
8 яну 2016 21:55, Елка Василева
39
Тримата старци, които стоят зад ядрената програма на КНДР
Снимка: архив, Reuters

Кръстниците на севернокорейската ядрена оръжейна програма са трима старци - ядрен физик, генерал и посредник в контактите с Пакистан.

Съобщено беше, че посредникът е починал през 2014 г., но тримата заедно са помогнали за полагане на основите, довели до четвъртия ядрен тест на изолираната страна, извършен в сряда, пишат Джеймс Пиърсън и Пак Джу Мин от Ройтерс.

Още по темата

Според доклад от 2009 г. на южнокорейския Институт за политики в областта на науката и технологиите в севернокорейската ядрена и ракетна програма работят около 6000 души и това са елитни служители. На мнозина от тях бяха дадени чисто нови къщи, а висшите й ръководители получиха медали и бяха обявени за герои на държавата.

"Също като при проекта "Манхатън", за да създадеш ядрена бомба, ти трябват учени, логистичен персонал и военни", казва Майкъл Мадън, експерт по севернокорейските лидери. "Необходими са хора като Со Сан Гук, Джон Пьон Хо и О Кук Рьол", допълва той.

Дори по стандартите на потайната Северна Корея тримата винаги са били зад кулисите. Но отделни детайли показват, че те са играли определена роля в ядрената програма на изолираната страна.

Мозъкът на програмата според експерти е 77-годишният Со Сан Гук, висококвалифициран учен, доктор на науките, издигнал се до декан на Факултета по ядрена физика в университета "Ким Ир Сен".

Според севернокорейската държавна агенция Со е автор на четиридесет книги, сред които трудове като "Квантова механика" и "Теория на елементарните частици".

Отличен със званието "Герой", през 1998 г. по повод 60-годишнината му тогавашният лидер Ким Чен Ир дава богато угощение в негова чест, научаваме от държавните медии.

"Со беше дългогодишен съветник на Ким Чен Ир по въпросите на ядрената физика и ядрените науки", посочва Майкъл Мадън.

Со е бил назначен в Организационния отдел (на ЦК на КТП), таен орган, използван от Ким Чен Ир, за да измъкне властта от баща си, преди да стане севернокорейски лидер през 1994 г.

"Той беше назначен в този отдел, за да контролира персонала и да назначава хора в оръжейната програма на Северна Корея", казва Мадън.

"Постът му е давал и достъп до необходимите му секретни документи", допълва експертът.

Използвайки връзките, създадени по време на следването му в СССР, Со е пътувал после сам за Русия, за да договори сделка за внос на части, необходими за ядрената програма, съобщи през 2006 г. южнокорейската новинарска агенция Йонхап.

Дъщерята на Со е била приета да учи във водещо музикално училище благодарение на ходатайството на баща си, според Джан Джит Сун, севернокореец, избягал от родината си през 2004 г. и учил заедно с дъщерята на Со.

"Веднъж тя се оплака, че не можела да учи в чужбина, защото баща работел по голям, засекретен проект", казва Джан.

Со попадна в списъка с финансови санкции на ЕС през 2009 г.

Генерал О: Военният

Покойният лидер Ким Чен Ир, който възнаграждаваше верните си хора с подаръци, около 2001 г. е подарил на двама от най-доверените си сътрудници в ядрения сектор по един голям американски ван, казва Джан.

Едната кола получил Со, а другата по думите на Джан била подарен на О Кук Рьол - слаб мъж, с оредяла коса и тъмни очила, за когото се твърди, че е военният координатор на ядрената програма на Северна Корея.

"Вманиачен на тема здравословен начин на живот, изминаващ по няколко километра дневно, 85-годишният О е "аномалия" сред севернокорейския елит, защото избягва да участва в тържества и забавления", казва Мадън.

О е бил произведен в чин генерал през 1984 г. Според южнокорейското министерство на обединението той е роден в Китай. О бързо се издига в йерархията на севернокорейската Народна армия, за което му помага фактът, че негов роднина е участвал в партизанската война и се е сражавал редом с основателя на Северна Корея Ким Ир Сен по време на японската колонизация.

През 2013 г. О беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу Северна Корея, наложени й, за да попречат на напредъка на нейните програми за разработване на оръжия за масово поразяване и на балистични ракети. За последно бе видян на обществена проява през ноември миналата година на кадри, разпространени от държавните медии редом до Ким Чен Ун.

Джон Пьон Хо: Логистикът

През юли 2014 г. севернокорейската държавна агенция съобщи за кончината на Джон Пьон Хо, бюрократ от управляващата Корейската трудова партия, на който според информациите се дължи развитието на балистичната ракетна програма на Пхенян.

Джон е помогнал за договаряне на сделката с Пакистан през 90-те години, чрез която Исламабад достави на Пхенян важна технология за програмата й за обогатяване на уран, твърдят експерти. Джон е бил главното лице за свръзка на Северна Корея с Абдул Кадир Хан, бащата на пакистанската ядрена програма, който през 2004 г. призна, че е продавал ядрени тайни на Иран, Северна Корея и Либия.

Хуан Ян Йоп, бивш ментор на покойния Ким Чен Ир и най-високопоставеният беглец от Северна Корея, който почина през 2010 г., каза веднъж пред японски вестник, че Джон веднъж се свързал с него и го попитал дали могат да "направят още няколко ядрени бомби".

"Можем ли да купим още малко плутоний от Русия или от друго място?", попитал Джон.

През есента на 1996 г. той му казал: "Решихме голям проблем. Този път не ни трябва плутоний. Благодарение на споразумението с Пакистан ще използваме уран", каза Хуан.

Завършил Московския държавен университет и близък съветник на Ким Чен Ир, Джон е работил четири десетилетия като висш ръководител в областта на производството и разработването на севернокорейски оръжия, преди да се оттегли от обществения живот през 2011 г.

Джон е бил логистикът, който е контролирал предприятията, учените и техниците, работещи по ракетната и ядрената програма на Северна Корея, според Мадън.

"Въпреки кончината му подвизите му, извършени в името на партията, на революцията и на страната, няма да бъдат забравени", се казваше в некролога за Джон, публикуван от държавната информационна агенция.
 

/БТА/
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
KP domain преди 5 години
Тикво, продай бг киселото мляко на тия хора.
24
2
 
3
 
! Отговори
Тиквата преди 5 години
Тиквата ще го посрещнат като РИМСКИ ИМПЕРАТОР в Северна Корея.СТИСКА ЛИ ТИ ТИКВО ДА РИСКУВАШ В ИМЕТО НА БИЗНЕСА И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ.
23
2
 
11
 
! Отговори
Тиквата преди 5 години
Тиквата ако е умен, сега ще поиска визита със Северна Корея. Прави бизнес с тия хора Тикво. Дай хляб на хората. ПРЕСТАНИ ДА СЕ ОПЛАКВАШ,ЧЕ НЯМАЛО ПАРИ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ СИ НЕКАДЪРНИК.
22
1
 
13
 
! Отговори
34 преди 5 години
Защо им налагат изолация и санкции? С.Корея никого не са нападнали, напротив - американците бяха там преди Виетнам и загуниха от корейците. Нито имат амбиции да изнасят комунизма. А има други държави които имат ядрени оръжия и водят агресивна външна политика, но не са изолирани и не им се налагат санкции. Защо не ги оставят севернокорейците да живеят както си искат, на кого пречат?
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тотална изолация - но цял свят се съобразява с КНДР. А РБ кой я брои за жива? Цял свят познава Ким благодарение на тъпата западна пропаганда, дори го избраха за мъж на годината във ФАЩ, а кой знае Дон Боко от Банкя, кой го брои за слива? В днешния свят, както през цялата история на човечеството, се зачита силата на армията. Силна армия може да има само силна държава. Това показа Русия в Сирия - изпрати 100 военни самолета с решителни и смели летци и всички мишоци се изпокриха. ФАЩ и ЕSS загиват
20
0
 
8
 
! Отговори
Бойкот преди 5 години
Е ба си това като криминален роман
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо, нашего брата все се бори за хамерикански зелени карти и за живот в Канада, при толкова фалби за обществото другара Ким. Отдавам го, на приповдигнатото настроение от отминалите Коледно-новогодишните празници и километрите задръстени магистрали.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests ...мирният американски атом .
17
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България: "СУПЕР УМНИ ХОРА-ФИЗИЦИ,ХИМИЦИ... УМИРАТ ОТ ГЛАД. ДОРИ ПРОСЕЛИ".СЕВЕРНА КОРЕЯ: "УНИВЕРСИТЕТИ, УЧЕНИ,ПРОФЕСОРИ... ПОДАРЯВАТ ИМ КЪЩИ,ВИСОКИ ДОХОДИ..."България:"Трите папи лапат по 5 милиарда годишно.ГРАБЕЖ".СЕВЕРНА КОРЕЯ:"ОТКРАДНАЛ СИ БАНАН. Смъртна присъда. ДОРИ И ЗА ПОЛИТИЦИ ОТ ЕЛИТА.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.В СЕВЕРНА КОРЕЯ МЕД. СЛУЖИТЕЛ НЕ БЪРКАТ В ДУПКИТЕ НА БЕБЕТАТА? ТУК ГО ПРАВЯТ.СКАЧАЙТЕ И ВИКАЙТЕ:"КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН".Скоро ЕС ще си търси лихвите от заемите.КАК ЩЕ СКАЧАТЕ..
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Ли Ло Свин какво казва? Ше строим ли магистрали в С. К. или?
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напред с братския народ на Северна Корея!
14
5
 
21
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
И после пак дрънкайте, че комунизма не е номер едно!
13
1
 
10
 
! Отговори
Кало преди 5 години
До станчо 20Какво си правил в Северна Корея, в кой град беше, какви са ти впечатленията от живота там и каква точно беше случката с жената и сиренето? Сподели историята си.
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американските ж-и-д-о-в-е много лаят, п-о-м-и-я-р-и-т-е мръсни
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американските *** много лаят, *** посрани
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До станчоАз съм виждал как в България мъж дава дупе за кило ракия
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименSamjiyon tablet computer. Arirang (smartphone)Въпрос: каква марка смратфон и таблет произвежда евроатлантическа България? Мерси.
8
3
 
8
 
! Отговори
do 16 преди 5 години
Какво значи слепи ???Правя това което ми е кеф и никой не може да ми каже нищо.
7
6
 
1
 
! Отговори
Black Sabbath преди 5 години
Какъв е смисълът да стоят хора зад Плаката, щом нищо не могат да видят какво става напред ?
6
4
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
игли за шиене произвеждат ли.