В ЕС разбират необходимостта от преки газови доставки от Русия

Лавров: Русия не е била инициатор за намаляване на сътрудничеството с България
26 яну 2016 14:44, Елка Василева
71
В ЕС разбират необходимостта от преки газови доставки от Русия
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Украйна е ненадеждна като маршрут за транзит на газ към Европа и в Европейския съюз разбират, че е необходимо да се осигурят преки газови доставки от Русия, предаде ТАСС. Лавров каза това на пресконференция за резултатите от 2015 година, коментирайки въпрос за прекратяване на реализацията на проекта „Южен поток“.

Министърът подчерта, че "Русия никога не е била инициатор за съкращаване на търговско-икономическото и каквото и да е друго сътрудничество с България".

"Ние обаче не можехме да чакаме промяна на настроенията в Брюксел по отношение на „Южен поток“ и започнахме да търсим алтернатива", отбеляза той. "На Европа руският газ е нужен, украинският транзит е ненадежден, вие в това можете да се убеждавате всекидневно, всеки ден нашите украински съседи правят някакви изявления, по-специално, че ще повишат 10 пъти цената на транзита, макар цената да е определена в договора". По думите на Лавров "необходимостта от пряко постъпване на руски газ в Европейския съюз е реалност, която се споделя от всички".

През декември 2014 година Русия обяви, че се отказва от Южен поток "заради неконструктивната позиция на ЕС". Министърът изтъкна, че е бил "намерен вариантът „Северен поток-2“, макар че това напълно е могло да бъде „Южен поток“, ако Европейската комисия не е мислела за своите геополитически игри, а за това как да свърши честно работата си и надеждно да осигури енергийната сигурност на Евросъюза".

В същото време Лавров отбеляза, че Русия и България са тясно свързани от историята и културата.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този не спря да лъже и да фантазира, няма ли край тази руска агония?!
40
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 66Една дума Пътешественико - МОНОПОЛ
39
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 59Имаш ФИЗИЧНИ ВЕЛИЧИНИ и Величини които са относителни. БВП е относителна величина, Курс на валутите също. За да се избегнат недоразумения нека сравняваме само Физични величини.Ама нейсе при соца ги побликуваха сега не Пример1985г България е произвела 510000т консерви 2015 България е произвела консерви за 2 милиона лева. Физическа срещу Относителна величина нямакак да се сравни. САЩ са произвели за 1 милиард $ консерви(примерно)Пак не става защото Курса на $ е относителна велич
38
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Цяла Европа се натиска и подписва сделки за милиарди с Иран,Американците и те ще нарушат принципите си за да не изпуснат от баницата.А кои държи иранската баница,Русия.Ще се разберат накрая всички в името на мира и бизнеса.Сирия се оказа на лошо място просто.
37
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руски газ не ни е нужен в ЕС тъжно колхозно конче ама какво ще яде без аналоговата ти *** ако не продава нефт и газ е въпроса
36
0
 
7
 
! Отговори
idc преди 8 години
BG trqbva da iska konpensaciq za razvaleniq dogovor koito shteshe da osigori milioni ot tranzit ama kato sa meki kitki teq
35
10
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
А Росия трябва да се научи да спазва наредбите на ЕС.Лавров всячески ще се опитва да намали напрежението,тъй като парите са привършени.Русия има вече остра нужда от продажби.А предлага само суровини.И ако искат да бъдат фактор на европейския пазар трябва леееко да клекнат както вече направи Газпром.Европа трябва да е единна и твърда с руските нахалници.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 17 мил към 1,6 мил е ДАЖЕ повече от 10 към 1 какво се опитваш да докажеш ?
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на хибридите руснаците им спряха пицата заради липса на пари а те още се надяват на чудо Сащ да фалира нещо което чакат от 1918
32
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До OdysseusТи сам го каза КАПИТАЛИЗАЦИЯВъпросът е КАКВИ СА УСЛОВИЯТА ЗА КАПИТАЛИЗАЦИЯДа ти го кажа на П Р О З Т език Поредната С Т Ъ К М И С Т И К А на финансова тема.ето 1.6 милиона нови коли са продадени в РФ за 2015гВ САЩ които според всички имат поне 10 пъти по-голям бвп и приходи са продадени 17 милиона автомобилаКазах ти с финасова С Т Ъ К М И С Т И К А можеш всичко да ДОКАЖЕШ дай да говорим цифри с еднакви измерения. С Физически ВЕЛИЧИНИ КВ/Ч, Брой, Тонове, Литри, БТУ и т.н.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще им дойде акъла ама късно
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сега остава юрдека мутант да се изцвъкай на главата на колхозния кон и ептен ще замирише на руска работа
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби ще ядете бой като мече на дирек както винаги
28
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 44Забравяш че В раша се въдят и по-големи екземпляри които даже не спят зимен сън . Докато Гризлито хърка в някоя пещера тези екземпляри си правят бани при нечовешките условия на север.
27
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 29Какво стана 1944? И Какво в Украйна?1944г СССР практически изгони немците от своя територия и имаше 2 варианта. Примирие(ако не беше подписала споразумението с ВБ и САЩ) или Война до края на Райха. Е СССР Освободи това е точно за повечето окупирани страни в източна Европа без България, нея я ОКУПИРА. Сори но това е поради недалновидната политика на нашите Политици.В Украйна имаше ВОЕНЕН НЕОНАЦИСКИ ПРЕВРАТ. Голяма част от Властта там е в Ръцете на НЕОНАЦИСТИ и това след ВСВ!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кон а на главата му юрдек мутант с разперени крила
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 34България минава в лагера на Русия и Китай.лагера се разпадна, щото ЧСИ е запорирал цялата Раша.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 37 ти ромскитети авери болшевики като лавров по добре се нареди на опашка да обърнеш рублите си в етиопски бирове ЧЕ курса е 4 рубли за 1 бир
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя му останаха едни тръби и сега се умилква, дано някой му ги вземе :)
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на снимката КОН а зад него Мисирка МУТАНТ с разперени криле