Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!

Последиците имат страховит отзвук за природата и човешкото здраве
Обновена: 26 апр 2016 14:03 | 26 апр 2016 11:25, Елка Василева
170
Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг.

Това посочва руският президент Владимир Путин в телеграма до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, предаде ТАСС.

"Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други", се казва в телеграмата, публикувана днес на сайта на Кремъл.

"С пълно право смятаме участниците (. . .) за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите", добавя руският президент.

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата. Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика.

Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
3
 
! Отговори
Гражданина преди 7 години
Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум благодарение на специалистите и разтегнат до максимум благодарение на управляващите тогава, когато манифестирахме под радиоактивния дъжд... Истината си е истина независимо кой какво говори.
116
0
 
0
 
! Отговори
Сриозно?!? преди 7 години
"Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!" Сериозен, сериозен, колко да е сериозен?!? Щом все още продължавате да си играете на "На кого му е по-дълга пиш-ката?" с онзи американският май-мун явно, че УРОКЪТ НЕ Е БИЛ ДОСТАТЪЧНО СЕРИОЗЕН!
115
1
 
3
 
! Отговори
bebok преди 7 години
Путин е взривил Чернобил,вече тогава е водил хибридна война
114
0
 
0
 
! Отговори
Немасми преди 7 години
hhogastechnology.weebly/neutralizing-radiation.html
113
0
 
0
 
! Отговори
do 162 преди 7 години
До Анонимен: Ти си като онзи шоп, дето не вярвал че има жираф. Завели го в зоологическата градина, показали му го, а той се плеснал по челото: - Ете такова животно нема
112
4
 
3
 
! Отговори
Караколю преди 7 години
САЩ хвърлиха бомба над Япония защото победените Японци поставяха условия на победителите' САЩ хвърлиха 2 бомби на дъжавата с която воюваха. СССР хвърли 90 бомби над собствения си народ и съседите си заради човешка грешка и комунистичрска безотговорност. При Фукушима стана поради страхотно природно бедствие
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога на Русия и на техните слуги целия свят ще им е виновен а те видиш ли никога за нищо До кога
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Екак така България пострада пък в Сърбия дето бадаха бомбите не. Това рускугъзблиьачите сте много прости. Те в Сирия колко ли ще страдат от руските бомби или щото са руски няма да страдат
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое е лъжа другарю че никъде не го искат Путин или че никъде в света няма русофили. Кое е лъжа другарю, лъжа ли е че на тебе ти плащат и на повечето като теб за да сте рускугъзблиьачи
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пострада България след бомбардировките в Сърбия с обеднен уран през 1999 г., за които и българското правителство се съгласи тогава.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйнците са некадърници за това стана цялата работа.....
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю никъде в света няма русофили освен в България. Но и никъде в света няма толкова много предатели колкото в България ФАКТ. И недей да ми хвалим един диктатор който никъде, ама никъде в света не го канят и не го искат. И повярвай ми аз всеки ден общувам с руснаци и те не го обичат
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен не са ми братя тия де то ни превърнаха в концлагер. На мен на са ми братя тия дето ни отровила с радиация. На мен не са ми братя тия дето ни бяха подарили цяла Пиринска Македония на тито. На мен не са ми братя тия дето ме караха насила да им уча езика и да им празнувам гнустните празници. И другарю и ти не си ми брат и никога няма да бъдеш
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименбългарското джудже е много *** за него никаде не пишат в бг украинците поляците и американците го уважавт като продавач на народа си. и е не обичан не уважаван от народа си а руският е уважаван от света и обичан от народа руски
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силата на аварията в чернобил е деветдесет пъти по мощна от бомбите над Хирошима и нагазаки. И другарю ако Сталин имаше бомба щеше да я пусне и в Токио и в Берлин и то без да се замисли. Така че замълчи и прояви възпитание каквото като *** сигорно нямаш
102
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Всички виждаме колко е страшно това, а представете си Хирошима и Нагасаки. Направено хладнокръвно 2 пъти, за 3 дена.
101
2
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
българските информациони служби много обичат г-н владир путин само за него пишат абе нали сме уж в нато защо не пишите по често за обама .или той ви е антипатичен.заради това че е черен амер.президент или няма каво да пишите за него.запад казват че русия е агресор.а амеранските кораби какво правят на черно море.да са по близо до русия искат да изолират русия това е невъзможно русия е велика и непобедима страна това е.българия и русия са два братски народа до веки веков.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю щирлиц знаеш ли че си изпаднал в дълбока и не лечима лудост, типична за ненормален комунист, изхода е летален
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много пострада България след бомбардировките в Сърбия с обеднен уран през 1999 г., за които и българското правителство се съгласи тогава. След тази година има рязко увеличение на онкологичните заболявания. Това може да се провери в статистиката в болниците. Много хора се разболяха оттогава. Само че се крие, не е политически коректно да се говори за това.
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аварията във Фукушима е много по-страшна от тази в Чернобил. И което е ужасно, продължава да замърсява с радиация и в момента. Защото стопеното гориво тече из развалините на централата. И никой още не му е поставил екран, както руснаците изсипаха 5000 тона бетон отгоре му. Но за това се иска героизъм, а японците не им се жертва за бъдещите поколения.