Тайнствената формула в Русия – "импортозаместване"

Кремъл е прав – страната има нужда от модернизация
10 май 2016 22:40, Елка Василева
210
Тайнствената формула в Русия – "импортозаместване"
Снимка: архив, Reuters

Ако напредъкът идваше по поръчка, то Съветският съюз никога не би се разпаднал. Руското правителство изглежда осъзна това, използвайки тайнствена формула: "импортозаместване".

Руските политици и управляващи сега изглежда имат нова вълшебна думичка. Тя е достатъчно обстоятелствена и абстрактна, за да има някакъв смисъл за бюрократите и същевременно звучи достатъчно програмно за концепция: "импортозаместване". Тя може да се преведе като специализиран термин за "заместване на вноса", под което се подразбира "сега това ще си го правим сами", пише Бенямин Трибе във "Франкфуртер алгемайне".

Премиерът Дмитрий Медведев използва новата вълшебна думичка достатъчно често, например, когато неотдавна откри завод за петролни помпи в Урал (в град Челябинск - бел. ред).

Налагането на това понятие започна преди две години, когато във връзка с конфликта в Украйна Русия изпадна в най-голямата външнополитическа криза след постсъветския период. Тогава Кремъл призова към импортозаместване, за да бъде укрепена руската промишленост.

По принцип тук всичко е правилно - след прехода към пазарна икономика Москва силно пренебрегна процеса на създаване на конкурентоспособни производители. Много от стоките, които се произвеждат в страната, са морално остарели. Ако напредъкът можеше да идва по заповед и да се купува с държавни пари, то никога не би се стигнало до разпадането на Съветския съюз.

Промяната не дойде от хубаво. През пролетта на 2014 година Кремъл въпреки нормите на международното право анексира полуостров Крим, а след това подкрепи борбата на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Западните страни, най-вече САЩ и Европейският съюз, обявиха икономически санкции.

Москва реагира, забранявайки вноса на множество селскостопански и хранителни стоки. Продуктите, чийто внос все още бе разрешен, пък силно поскъпнаха заради обезценяването на рублата. С поевтиняването на петрола започна да се усеща и липсата на приходите, които до този момент позволяваха на Русия удобно да развива значителни сектори от икономическата структура за сметка на вноса. Световната банка тогава оцени, че над 70 % от всички руски компании получават от чужбина продукция за продажба или преработка.

Като цяло руската държава по думите на Медведев е похарчила точно 74 милиарда рубли (1 милиард евро) за заместването на вноса. Засега обаче се случва това, което се и очакваше - руските продукти поскъпнаха не само заради нарасналото търсене, но и защото изчезна конкуренцията и руските производители успяват да продадат продукцията си на по-високи цени. Държавните поръчки, които основно са насочени в подкрепа на местните производители, през 2015 година дори са поскъпнали с 40 %, съобщава министерството на икономиката.

Русия има спешна нужда от модернизация

Както и преди обаче структурата не се променя. В обработващата промишленост миналата година инвестициите са намалели с 10 %, особено силно в селското стопанство и в преработката на хранителни продукти, т. е. в областите, които особено много спечелиха от защитата на руските производители. Наистина в резултат се отчита растеж от 3 %, но от този темп могат да бъдат доволни малко сектори.

Компаниите увеличават производството според мощностите, с които вече разполагат, и се радват на допълнителните приходи. Те обаче се боят да разширят производството. Това е разбираемо, тъй като за да направят инвестиции, които ще се изплатят едва след няколко години, предприемачите имат нужда от сигурност в утрешния ден. Доста е трудно да се изгради бизнес модел върху основата на потенциално променливата политика на Кремъл. Затова в Русия традиционно проблем са малките мощности и инвестиции.

Кремъл е прав за едно - Русия наистина има нужда от модернизация и разширяване на основните отрасли, възможни в страна с толкова огромни ресурси, например - металообработването и хранително-вкусовата промишленост. Освен това именно в тези отраслите могат да бъдат създадени множество малки и средни фирми, които в Русия очевидно са недостатъчно.

Москва обаче избира погрешни инструменти. Финансовите потоци, насочени към създаване на цели отрасли, достигат отделния предприемач само като слаб дъждец. Чистият протекционизъм, включващ поставяне на бариери пред вноса или предписанията да се купува от руски производители, носи само временни печалби.

А опитът с големи пари да се прави избрана високотехнологична продукция, каквото вече се предполага, че има на световния пазар (да си припомним петролните сонди в Челябинск), е толкова скъпо, колкото и продължително начинание, което освен това се разпространява само на ограничения вътрешен пазар.

Който иска процъфтяваща предприемаческа среда, трябва да даде на бизнеса пространство да извършва стопанска дейност. Ръководителят на една компания трябва да е готов да инвестира и тогава, когато знае, че няма да получи никакви държавни пари и никакви обезщетения за руските рискове.

Това означава, че рисковете трябва да се намалят. А те включват хронична правна нестабилност, задушаваща бюрокрация и корупция, липса на отговорност на учрежденията и държавна безстопанственост. Само че, за да постигне такъв политически обрат, на Кремъл ще му се наложи да се заеме с държавния апарат и да ореже синекурните чиновници и политици. Москва по-скоро би се отказала от Крим, би казал циникът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 7 години
мноо прости бледоликите за нищо не стаат
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американской экономике очень хреново. Перед развалом СССР в США были приостановлены торги на биржах. США была на грани краха. Грабеж России отсрочил крах. Сегодня США снова на грани краха. Снова надо ограбить большого и жирного. Россия не хочет снова грабиться. Китай и Индия с помощью российского оружия тоже сотпротивляютсяся. Остается только ЕС, большой и жирный....
141
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю при Жан Виденов беше 100 00 лв и при Путин вече е почти толкова няколко долара
140
3
 
3
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Руснаците откакто им наложиха санкции ядат двапьти по евтин зарзават от нас собствено производство и внос от иран Египет и Мароко а Мин песия там е 700лв
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не мога да направят сами защото тия в които са парите са трето, четвърто поколение *** и милиционери а те както всички знаем от работа не разбират и от бизнес също на тях им дай само схеми, далавера и харчене е на народна пара. А дългите години комунизъм направи русите мързеливи, безотговорни и *** както и у нас разбира се. И това е истината такива са фактите. Моля посочете ми един отрасъл в който Русия да водеща и да носи пари освен ресурса от горива
138
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Shopp Сори в предишния пост изтрих името и от бързане не написах моето...
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppШопее въпрос на вкус аз примерно нещо дето не е расло на кокал не го възприемам като сериозна хранаШопее Разликата между Интел процесор пускан преди 10 години по 45 нанометров процес и съвременен екземпляр пускан по 20 нанометров процес в ЛОГИКАТА и ИНСТРУКЦИИТЕ е НИКАКЪВно съвременния екземпляр на силициева плочка с еднакви размери има място за 8 процесорни матрици за разлика от стария който има място за 2 матрици Съответно процесора е по-производителен на същата производствена цена
136
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 189Компютри РФ почнаха по-сериозно да произвеждат преди година. Но не благодаря. софтуера е на ниво но хардуера е с 10 години забавяне. до 188 Западните Изобретения и технологии в областта са монополизирани ако не знаеш - цели направления развоен хардуер бяха фалирани и след това изкупени за да няма конкуренция. И Епъл кандиса и мина на Интел платформадо 190Руските ветерани са си направо добре спрямо другите страни(В БГ Войнишката добавка беше 0.84 ст) за ХАмерика не ми се говори
135
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 186Руски сладоледи. Ходя от време на време на Руски ресторант да ям пелмени. Иначе гледам да ползвам БГ стоки или от "Азиатските Тигри" че са по евтини - основно електрониката. Понеже съм ИТ електроника е основното което купувам(Компютри)
134
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 182Дядо ми имаше Москвич карал съм го, Старинен Радио Грамофон на Бабата в София още работеше радиото като го изхвърлихме. Черно бял телевизор. такива ти работи от преди 30 години.
133
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 183Кога е станало ОКУПИРАНЕ на КРИМ от РФ, че не ми е Ясно? Ето още ЕДИН дето Хвърля във Форума едни ТВЪРДЕНИЯ та да са там да Тролят и продължава да си развива Троленето на тази основа.
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто окупира Крим, ремима в москва хвърли РФ в дълбока рецесия. Вместо управниците да се изправят сериозно срещу проблемите бившите кагебисти си играят на шикалки
131
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Ха-ха-хаВеселяко ти поне знаеш ли? Хайде де кажете -5 -10 -100 -1000 -колко?
130
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Анонимен 176Аз правя анaлно заместване на краварски ***.
129
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 176Я Ано ОСВЕДОМЕНИ кои военни конфликти е започнала Русия и за същото време колко други военни конфликти са започнали и от кого?Като дадеш едно твърдение поне имай информацията да го подкрепиш. Ако не можеш си остава Тролене
128
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Тато 174В топ 5 на износителите е. Може временно да е номер едно но има някои страни дето имат по две реколти така че се гледат резултатите към първи януари следващата година.
127
0
 
1
 
! Отговори
Тато преди 7 години
*** ,***, този коментар от къде го изсмука,това са пълни глупости руското селско стопанство расте с 18% годишно,Русия е най-големия износител на пшеница, в света а като гледате какви оръжия произвеждат и как се търсят по света си правете сметката за промишлеността. *** хубавелка прави вятър на оная ми работа, ох че хубавоооо!
126
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 170Ано ЛицемереВъпрос Занзибар(или Тамбукту, или ИРАН) има ли право да притежава Ядрено ОръжиеДори да вземем САМО в пост СССР пространство където границите на републиките бяха БЮРОКРАТИЧНО определени екс републики имат право на самоопределение, но Вътрешни региони в тези републики нямат. Договорът между САЩ и КУБА за Гуантанамо по 5$ годишно во веки веков дори Куба не може да го разтрогне като плаща по 5$ во веки веков компенсация - Това какво е ???Лицемерието е на всякъде
125
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 168Пак не задаваш ВЪПРОСА ПРАВИЛНО - В ПРАВОТО ИМА ПРАВИЛНО И НЕПРАВИЛНО ЗАДАДЕНИ ВЪПРОСИ - ПОСЛЕДНИТЕ С ЕДНО ПРОТЕСТИРАМ ЗАЩОТО ... ВЕДНАГА СЕ ОБЕЗСИЛВАТ.ВЪПРОСЪТ Е ИМА ЛИ ЕДИН ЧЛЕН НА СС НА ООН ДА Е ПОДКРЕПИЛ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ НА КРИМ? - ДАКазусът Косово се задейства. Със второто решение ... 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение... Още веднъж се подсилва въпросния КазусСпоред кое МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО Крим няма право на НЕЗАВИСИМОСТ?До тук са казусите
124
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 165 166ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ПОЛИТИКАТА Е В ТОВА ЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕКазах ви историята с представителството на Китай и Тайван в ООН. В САЩ право а САЩ претендира че тяхното ПРАВО е По-По-НАЙ се ползват КАЗУСИ И ПРЕЦЕДЕНТИ. Подобно е Международното право. Пример Международното Морско Право не Важи за Балтика и Черно море има местни правни норми. След Казуса КОСОВО всяка група на която им стиска може да обяви независимост на дадена област. Ако един член на СС на ООН я подкрепи ....