Украйна като "супермаркет" за незаконни оръжия

Войната доведе до неконтролираното им разпространение в страната
9 авг 2016 18:27, Елка Василева
24
Украйна като "супермаркет" за незаконни оръжия
Снимка: архив, Reuters

Бивш украински войник, станал дилър на оръжие, се съгласява на среща в Киев, където предлага да продаде полуавтоматичен пистолет "Макаров" за около 160 щатски долара. Докато се пазари, сваля цената на 120 долара. Казва, че предлага и автомати "Калашников" за малко под 400 долара, а ако му дадем малко повече време, може да достави и по-тежки оръжия, например гранатомети, пише  Юрас Карманау от Асошиейтед прес.

Войната в Източна Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти доведе до неконтролирано разпространение на огнестрелни оръжия в цялата страна. Експерти описват Украйна като "супермаркет", където милиони незаконни оръжия са достъпни за продан.

От избухването на въоръжения конфликт през 2014 г. броят на престъпленията с използване на огнестрелно оръжие се е удвоил в тази страна, в която притежанието на оръжие беше рядкост. Някои от оръжията се изнасят и контрабандно от страната, предназначени за зони на конфликти в Близкия изток или Европа, допринасяйки за страховете от нови атентати.

Андрий, дилърът на оръжия, е воювал срещу сепаратистите повече от година в редиците на доброволческия батальон на националистическия "Десен сектор" . Той се съгласи да говори за незаконната търговия с оръжия при условие, че бъде споменат само с първото си име, тъй като се страхува да не бъде арестуван. Ако бъде осъден за незаконна търговия с оръжия, може да бъде изпратен за пет години в затвора.

По думите на Андрий, след като най-тежките боеве в Източна Украйна приключили, пистолет "втора употреба" може да се купи там само за 20 долара. "Но пътят оттам е дълъг и опасен", добави той, обяснявайки голямата надценка, която той получава в столицата Киев.

Трудно е да се оценят мащабите на контрабандата, тъй като в Украйна цялата информация за нелегалната търговия с оръжие е класифицирана. Украинските граничари обаче редовно докладват, че са осуетили опити за незаконно изнасяне на оръжия от страната.

При един от по-нашумелите случаи французин беше арестуван през май, след като се опита да премине границата с Полша с цял арсенал. Службата за сигурност на Украйна заяви, че нейни агенти са го следили от месеци и са му позволили да купи пет автомата "Калашников", два гранатомета, 125 кг експлозиви, 100 детонатора и други оръжия. Мъжът планирал серия терористични атаки във Франция преди и на европейското първенство по футбол.

Всяка седмица службите за сигурност и полицията разкриват нелегални складове с "Калашников", експлозиви и дори миномети, пренесени от зоната на сражения в Източна Украйна. Транспортната полиция почти всекидневно сваля от влаковете пътници, транспортиращи оръжия в багажа си. Повечето са военни или бойци от доброволчески батальони, които са воювали на страната на Киев.

Според Хеорхий Учайкин, оглавяващ Украинската асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие, сега украинците притежават незаконно цели пет милиона огнестрелни оръжия. "Украйна се е превърнала в супермаркет за незаконни оръжия", каза той.

Единственият легален пазар за огнестрелни оръжия в Украйна е за ловни пушки, чиито продажби са строго регулирани. Фирми за сигурност могат да получат разрешителни за охранителите да носят малки стрелкови оръжия. Според Учайкин трябва да се направят промени в законодателството, за да се легализира притежанието на пистолети или "Калашников" като начин за регулиране на пазара и справяне с въоръжената престъпност.

Някои от нелегално продаваните оръжия са били отнети от сепаратистки бойци и се смята, че са били доставени от Русия. През юни украинските служби за сигурност заловиха повече от 200 миномета, 3000 ръчни гранати и две огнехвъргачки "Шмел", каквито няма в арсенала на Украйна.

Повечето от оръжията на черния пазар обаче идват от украинските военни и около 40-те доброволчески батальона, които не са на подчинение на военното командване.

Надя Савченко, украинският военен пилот, воювала в редиците на доброволчески батальон, обвинява корумпирани висши военни за процъфтяването на черния пазар. Савченко, която стана национален герой, след като бе пленена и прекара две години в затвор в Русия, твърди, че оръжия, които е трябвало да бъдат дадени на украинските наборници, мобилизирани в армията, в крайна сметка са се озовали на черния пазар.

"Спомням си как започна всичко: Момчетата получиха повиквателни, но не и автомати. Те обаче разбраха, че само автомат може да спаси живота им. И тогава автоматите станаха "златни". Изкупиха ги и ги скриха", заяви тя за Асошиейтед прес.

Дмитро, украински войник, говорил анонимно заради страх от съдебно преследване, разказа, че когато е бил мобилизиран през 2014 г., са му дали само храна. "Всички, които бяха мобилизирани, се прибраха с поне две-три оръжия. За моето семейство това беше като твърда валута", заяви той. Дмитро вече е подписал договор с армията и получава месечна заплата от 320 долара.

Усилията на правителството да убеди населението доброволно да предаде оръжията си имаха ограничен успех. Призив на националната полиция през март доведе до предаването на 4500 огнестрелни оръжия, над 300 снаряда, около 250 гранати и дори гранатомет.

Полковникът от полицията Костянтин Жук определя този резултат като ужасно разочароващ. "Това е само капка в морето", каза той.

През 2015 г. са извършени 1526 престъпления, в които е замесено огнестрелно оръжие, докато през 2013 г. те са били 784. Разликата е още по-сериозна, като се има предвид, че данните за 2015 г. не включват зоните на конфликт в Източна Украйна или Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Полицията твърди, че 70 процента от оръжията, използвани при престъпленията, са дошли от Източна Украйна.

Другият проблем е контрабандата, чийто основен маршрут преминава на запад през страните-членки на ЕС, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, граничещи с Украйна.

Граничарите твърдят, че осуетяват по няколко опита за контрабанда всеки месец. През юни германски гражданин беше задържан при опит да премине в Румъния с едно огнестрелно оръжие и боеприпаси. На границата със Словакия украински граничар, който открил оръжия, беше прострелян от контрабандисти, които успели да избягат.

Според Учайкин оръжията се внасят контрабандно в Европа по същите маршрути, които открай време са използвани за контрабанда на цигари. Той обвини граничарите, че печелят от търговията и разрешават на автомобили да преминават без проверка - нещо, което Службата за сигурност на Украйна категорично отрича.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: оръжияУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"През юни украинските служби за сигурност заловиха повече от 200 миномета, 3000 ръчни гранати и две огнехвъргачки "Шмел", каквито няма в арсенала на Украйна." - СНИМКИ, СЕРИЙНИ НОМЕРА...??? Къде са? "Шмель" се произвежда от осемдесетте години, и в Окрайна го имат.
11
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Цялата статия идва да ни каже, колко е лошо , да има у населението незаконно оръжие.Да, лошо е. Но защо премълчават, какво би станало, ако народът е въоръжен със ЗАКОННО такова? Щеше ли биячът от магистралата да заплашва автобусния шофьор, щеше ли ромът да влиза нощем, да бие и изнасилва 90 годишна бабичка и за и взима пенсията? Щеше ли да има домови кражби , ако се предполага, че те чакат със законно оръжие, и закона пази отбраняващия се, а не нападателя? Петко от Лясковец го доказа.
10
0
 
10
 
! Отговори
Службите спят кротко преди 7 години
Па у Бг "Меката" на незаконните оръжия че намериш и РПГ за 500 лв:-D:-D:-D Туй калашник макарец ромите ги продават като мамалиги... Той чак 120$ веднага обърнаха в долари.... нещат гривня.... ей демокрация:-D:-D:-D:-D Цял свят узна че Бг-то продава пушкала на идил... СРАМ!!!
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Украйна не знам, но бандити опълченци от две години извършват престъпления в Русия с оръжие изнесено от "републиките".
8
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами нали това беше целта на краварите да разсипят украина и да си продаваторьжието и после да обвиняват русия за крим ама то няма кои да им вярважалко че украинците се подведоха
7
2
 
21
 
! Отговори
До Василев 11 преди 7 години
Хи-хи-хи-хи-хи......ще умра от смях.....ей, василев, ама ти си бил много забавен човек бе......Ей, я обърни малко палачинката бе човек, че както си тръгнал с тия смехории русофилите ще се увеличават след всяко твое "изказване"!!!! То бива мозъчно затъмнение, но такава черна дупка чак си е клинически случай!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василев, я ориентирай селяните как стои въпроса! Из ЦРУ какво се говори?
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърпич ук яж го вееееее... С бел соус!
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Войната в Източна Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти доведе до неконтролирано разпространение...." Недейте да пишете глупости!!!!!!! Всичко тръгна в края на 2013 година с нападенията срещу тяхната милиция Беркут". А тия ***-нациките-бандеровците разграбиха складовете с оръжия в Лвов и се въоръжиха. И всичко тръгна.....ЗАБРАВИХТЕ ЛИ???? Алоууууу, нашите журналисти, не сме нито ***, нито ни е хванала склерозата! Е, ако брюкселските зелки искат да обърнат всичко наопъки.....
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия доброволчески отряди и самолети ли имат бре?? Савченко, не беше ли свалена? тоя самолет дето го е карала на кой е бил?
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чух ,че Воле. бил облечен като сервитьорка на срещата Путин и Ердоган.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кат им го пъхнеш ***, мучът за европейска ориентация. Кат им го лъзнеш отдоле пъшкат за европейски ценности. Изобщо готови са!