Тревожно: Данните за глобално затопляне все по-лоши

Планетата е напът за трета поредна година да подобри топлинния рекорд
3 ное 2016 20:30, Василия Пейчева
11
Тревожно: Данните за глобално затопляне все по-лоши
Снимка: Архив, Reuters

Повишаване на температурите и концентрацията на парникови газове, покачване на океанските нива, отдръпване на ледници - показателите за глобално затопляне са по-тревожни отвсякога в навечерието на световната конференция за климата, която ще започне на 7 ноември в Маракеш, Мароко, предаде Франс прес.

Повишени температури

Планетата е напът за трета поредна година да подобри топлинния рекорд, откакто от 1880 г. се води статистика.

През първите девет месеца от 2016 г. глобалната температура надвишава с 0,98 градуса Целзий средната за 20-и век, която е била 13,88 градуса Целзий, и превишава с 0,12 градуса Целзий предишния рекорд за същия период през 2015 г.

Повишена концентрация на парникови газове

През 2015 г. нивата на основните парникови газове в атмосферата - въглероден диоксид, метан и диазотен оксид за пореден път достигнаха рекордни концентрации.

За първи път глобалната концентрация на основния парников газ - въглеродния диоксид, премина символичния праг от 400 части на милион, като се очаква тенденцията към покачване да продължи.

Отдръпване на ледници

Навсякъде по света отдръпването на ледници от алпийски тип продължи и през 2015 г. - за 36-а поредна година.

Покачване на океанското ниво

Нивото на Световния океан се е покачило с около 70 милиметра през 2015 г. спрямо средното, регистрирано през 1993 г. - повишение с около 3 милиметра годишно. Най-бързо покачване на океанското ниво се отчита в някои части на Тихия и Индийския океани.

Екстремни климатични проявления

Според някои климатолози, броят на екстремните климатични проявления, свързани с глобалното затопляне - суша, горски пожари, наводнения, урагани, се е удвоил от 1990 г.

Застрашени видове

От 8688 вида, класифицирани като застрашени или почти застрашени, 1688 или 19 процента са засегнати от глобалното затопляне.

Сред тях е Големият бариерен риф, който през последните месеци претърпя от най-лошия си епизод на избелване.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт е, че хората изразходват безогледно ресурсите на планетата, замърсяват и съсипват природата и някой ден тя ще ни го върне.За жалост населението става все повече и все по-ниско качествено, защото най-много се възпроизвеждат най-некачествените индивиди. Това естествено няма да донесе нищо добро.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5

То в тубата има и видео 1 час как един обяснява че земята е плоска ама...
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те смениха от затопляне на промени понеже видяха колко голям процент от населението е с кифициент на интелигентност под 70
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7

Като каза булшит, по-големи от твоите не бях чел тия дни, евала баце..
5
2
 
8
 
! Отговори
Булшит преди 4 години
Глобалното затопляне е най-голямата лъжа измислена от Кабала! Няма такова нещо! Това, което Америка се опитва да направи е да манипулира времето и пръскат стратосферата с метални соли, да спрат уж слъnцето да 'претопли' земята! Bullshit! Тези изкуствени отровни облаци увеличават парниковия ефект на земята! Не вярвайте на повсеместно повтаряните лъжи за 'глобалното затопляне'!!!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да идва това затопляне вече, че ми писна от студ!!!
3
2
 
14
 
! Отговори
Орк преди 4 години
Има един филм по въпроса има го в тубата, даже е преведен: The Great Global Warming Swindle (Измамата с глобалното затопляне) .
2
4
 
15
 
! Отговори
Мучачос преди 4 години
Преди милиони години ледниците също са се стопили.Тогава метана от пърдящите динозаври ли е въздействал на глобалното затопляне? Очаквам отговор от академичната общност и тема за разработване и гадаене до пенсионирането им...
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опорна точка , пълна измама.