Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия

Според най-лошия сценарий Русия може бързо да превземе Естония
18 яну 2017 14:00, Елка Василева
171
Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Автоматичен откос изтрещява над главите на естонски младежи, които изкачват склон, бледи и изтощени, за да щурмуват Нарвския замък - крепост, която гледа към могъщия им северен съсед.

Днес оръжията са заредени с халосни патрони. Но младите доброволци - мъже и жени, участващи в годишното военно състезание в чест на паметна битка от войната за независимост през 1919 г., не крият, че напрежението между НАТО и Русия ги тревожи и подтиква към действие, пише Франс прес.

Тръгнали преди разсъмване в студ и сняг, скърцащ под обувките - всеки с голяма раница на гръб, бяло камуфлажно облекло и фенер на челото, доброволците, пристигнали в Нарва, ще са готови да бранят страната си, "ако нещо се случи", каза пред АФП Рут Маадла.

Сервитьорка в делнични дни и паравойник през уикенда, младата жена ни изненадва с искрящия си хумор въпреки мазолите по краката - болезнен спомен от 90-километров марш-наскок.

"Ако потрябва, ще се включа и аз, но със сигурност има по-добри от мен", споделя 29-годишната брюнетка, усмихната въпреки умората.

Естония - страна от северноатлантическия съюз с население от 1,3 милиона, усети промяна в политическия климат, след като Русия анексира през 2014 г. Крим. После новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп сипа сол в раната, като постави под съмнение гаранциите за колективна сигурност на НАТО.

През последните две години съставът на естонската доброволческа паравоенна организация "Каитселиит", включваща и хора от внушителното рускоезично малцинство, е нараснал с 10 процента.

С 16 000 членове - дори 25 600, ако сложим в сметката жените и децата от съдружните организации, "Каитселиит" е съществена подкрепа за естонските въоръжени сили, наброяващи в мирно време 6500 души, половината наборници.

Също като латвийците, литовците и поляците естонците бяха потресени, когато видяха как Русия присъединява Крим и подкрепя сепаратистите в Украйна. Впечатли ги и засилващото се руско военно присъствие в региона, а и неяснотите около политиката на следващия американски президент Доналд Тръмп спрямо Русия.
Това доведе до нов подем на паравоенните организации в трите балтийски страни, където все още е жив споменът за половинвековната съветска окупация.

Възпиращ фактор

Мнозина млади доброволци охотно тренират на стрелбището и ходят на курсове по ориентиране, други се насочват към по-мирна дейност, например плетат чорапи за пострадалите от украинския конфликт.

Командирът на "Каитселиит" - 51-годишният генерал Меелис Киили, смята, че организация е "много важен възпиращ фактор" срещу Русия.

Ролята на "обикновените граждани, силно мотивирани да се защитават", не бива да се подценява, заяви той за АФП, след като поздрави група доброволци, изтощени от неспането по време на двата нощни похода през заснежените гори.

Много от тях са отбили военната си служба, но в организацията се включват и все повече цивилни като Маадла или Силле Лакс.

Трийсетгодишната Лакс, експерт по информационна сигурност, казва, че за три месеца й се събират към 400 часа тренировки с "Каитселиит".

"Искам да направя нещо за страната си. Това е патриотична организация на естонци, желаещи да допринесат за благото на родината си", добавя тя, застанала на контролен пункт по състезателното трасе в студения здрач на зазоряване.

За сигурността си Естония разчита на атлантическия договор за колективна отбрана срещу всяка агресия, насочена към страна от НАТО; аналитици обаче признават и ролята на паравоенните организации.

"Според най-лошия сценарий Русия може да превземе много бързо цяла Естония, но ако срещне съпротива на място, естонците може да спечелят малко време", смята Кристи Раик, изследователка от Финландския институт по международни отношения. Изтъква все пак, че подобно нападение днес изглежда невероятно.

С оглед засиленото военно присъствие на Русия в региона НАТО през юли м. г. реши да разположи на ротационна основа четири многонационални батальона в Полша и балтийските страни. Едно от тези подразделения с 1100 души личен състав ще се настани през април в Тапа - база, намираща се на един час път от естонската столица Талин.

От своя страна напускащата американска администрация току-що изпрати в Източна Европа една бронетанкова бригада, части от която ще се насочат към балтийските страни.

Изявленията на Тръмп и обявеното му намерение да подобри отношенията с Кремъл всяха тревога в Източна Европа, но командирът на естонските паравоенни все още има доверие в НАТО.

"Не бива да се вторачваме само в Тръмп. НАТО има 28 страни членки", заяви пред АФП генерал Киили.

/БТА/
 


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става дума за заличаване на Русия, а за трансформацията и в покорна американска провинция.Ако трябва да сме искрени, само Русия още се опъва на САЩ.
97
1
 
17
 
! Отговори
до Русофобите преди 4 години
Какво ще спечелите, ако НАТО унищожи Русия ? На всички е ясно, че това може да стане само при една ЯДРЕНА ВОЙНА. Смятате те ли, че някой ще се погрижи за вас да останете живи ? Радиацията ше унижожи всички останали жители на Земята. Прочетете за Хирошима и Нагазаки - детска играчка от 20 КТ, а сега има мегатонни ядрени бомби.НА МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЕДИН ЧЕРНОБИЛ Е ДОСТАЪЧЕН ! СПРЕТЕ СЪС ЗАПЛАХИ СРЕЩУ РУСИЯ ! После и вас няма да ви има.
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалкото в цялата патриотична естонска сага е, че Русия е за запазване на националния суверенитет, за разлика от ЕС, който е за заличаването му.Трудно им е на шизофрениците!
95
0
 
9
 
! Отговори
ивчо преди 4 години
тук едни бисери за старото руско оръжие от 70 те и 80 те год чета и се чудя що тогава е таз отбранитрлна истерия, що не вземат да я превземат таз Русия и да се укротят.Само че това руско оръжие остсна само в БА а тсм на изток нещата са в друго измерение и за това е и истерията...
94
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившите републики от СССР страдат от "криза на самоличността" т.е. нормално е да им е сбъркано националното самосъзнание след като преди 20--ина години са били в орбитата на Русия, имат огромен процент руски граждани в пределите си и...не знаят какво искат.За разлика от естонците на гражданите на Крим им прави чест, че знаят какво искат.
93
1
 
15
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
И Руснаците, и Американците имат достатъчно ракети да унищожат няколко пъти Земята. Какво по-добро от това Путин и Тръмп да се уважават взаимно и да няма НАПРЕЖЕНИЕ между двете страни. Забравихте ли, как всички нормални хора се радваха на края на Студената Война преди 25 години, и как всички жадуваха за мир и да се спре надпреварата във въоръжаването ? Какво си въобразяват подстрекателите и техните васали, поставени от Световния Елит да управляват Новите Колонии от Източна Европа ?
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В град Псков Русия има поделение на ВДВ, при едентуален конфликт между Естония и Русия това поделение ще е напълно достатъчно да се справи с цялата естонска армия, не е необходимо дори да се ползва тежко въоръжение.
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че Путин е много търпелив! Толкова провокации, дрънкане на оръжие около границите и той не реагира! Страх ме е като си помисля, че след него може да дойде някой нервак, като Рогозин например...
90
6
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До БобиБоби , абе май руските ракети се движат на зиг-заг и без да са ги проектирали така.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези руснаци, уж на зле отивали, а през 2000-та година получавали 10-15 пъти по-малко пари, отколкото сега! При това следвайки компетентните съвети на МВФ и СБ през 90-те години на миналия век!
88
0
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 4 години
Искам да попитам всичките умници коментиращи тук колко пъти в историята си САЩ и Русия са воювали и наистина ли мислят, че това може да се случи?
87
1
 
11
 
! Отговори
Ramstein Air Base преди 4 години
Явно ПАРАНОЯ е обхванала балтийските народи, както и Полша.Ясно е, че НАТО и САЩ готвят война, не Русия, а те разполагат военна сила по Руската граница. Очудва ме търпението и хладнокръвието на президента Владимит Путин и на Руското правителство.А какво би станало ако Русия разположи 4 батальона в Куба, сигурно цяла Флорида ще тренира всеки ден "военно обучение" ?
86
3
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До БобиРСЗО не са повече от 60км. ГРАД е 40км, Смерч е не-повече от 70км. а ОТР Точка У (поне тези в Карлово) караха до максимум 90км. всички тези системи са отбранителни. Натовските са аналогични.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, какви заплати получавали програмистите в Москва. Че то в Германия няма такива заплати! Аз се чудя защо вече няма руски програмисти, работещи на Запад:Должность Средняя зарплата Максимальная зарплатаРуководители подразделенийДиректор по ИТ 220 000 600 000Руководитель отдела разработки 175 000 300 000Системный архитектор 160 000 300 000Руководитель IT-отдела 145 000 270 000Руководитель отдела внедрения ПО 145 000 220 000Консультант по внедрению SAP 142 000 200 000
84
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби"или 2500 ракети прехващачи пръснати по кораби и бази по целия свят срещу поне 2500 БЧ + 12500 примамки на Балистични ракети"Примамки - накрая от цялата работа ще има само натрошени руски картуни в хиляди кубически метри.
83
7
 
3
 
! Отговори
bravo преди 4 години
Умните хора правят така, глупавите плямпат тъпи мантри за "братушки" и "дядо Иван"....
82
4
 
9
 
! Отговори
До правий сектор преди 4 години
Сбирка на болни мозъци.
81
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Правий секторМачкайте по всички възможни начини наглия руски агресор и долен захватчик!
80
11
 
6
 
! Отговори
Правий сектор преди 4 години
На 21 януари 2017 г., събота, в 14:00 часа, е насрочена среща на всички украински патриоти и приятели на Украйна, които ще се съберат на глобален световен митинг срещу руската агресия.Въпреки, че в момента събитията в Крим и в Източната Украйна почти не се коментират от световните медии, лансираната от Путин хибридна войната не спира нито за миг и продължава да отнема човешки животи.Повече от 30 граждански общности в различни страни се присъединиха към нашата инициатива.Каним всички да се присъединят към тази международна инициатива - #StopPutinsWarInUkraine
79
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби 97"Защо ВБ и Франция поддържат по 300 ядрени бойни глави?"Боби по принцип това беше вярно преди 10-15 години но сега света отиде напред, а русия си остана някъде в началото на 80-те. Дори русия да изстреля наведнъж 300 ядрени бойни глави срещу САЩ ефекта ще е близо до нулата. Я има един взрив на американска територия я няма.