400 000 души са "в капан" в Стария град в Мосул

ООН: Те са в паника, нуждаят се отчаяно от храна!
24 мар 2017 07:52, Елка Василева
21
400 000 души са "в капан" в Стария град в Мосул
Снимка: архив, Reuters

Около 400 000 души се намират в капана на джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Стария град в Мосул, заяви представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Ирак Бруно Джедо, цитиран от Франс прес.

Около 600 000 души се намират в незавзетите от иракските сили райони в западната част на град Мосул (към 60 процента от Западен Мосул), 400 000 от тях - в Стария град, обясни по телефона от Ирак Джедо.

"Тези хора се нуждаят отчаяно от храна. Те са в паника. Няма гориво, храна и електричество. Хората са принудени да горят мебели, стари дрехи - всичко, което могат, за да се топлят през нощта, тъй като силните валежи продължават и нощем температурите се понижават значително", каза той.

От 19 февруари иракските сили напредват откъм Южен Мосул и завзеха няколко квартала, за да се доближат до Стария град, който се намира на западния бряг на река Тигър. Задачата остава сложна, тъй като Старият град представлява гъсто населен лабиринт от тесни улички, където не могат да навлязат бронетранспортьори, а използването на тежко въоръжение застрашава жителите.

По данни на комисариата за бежанците от 19 февруари досега от Западен Мосул са избягали близо 153 000 души. Между 8000 и 12 000 души пристигат всекидневно в транзитния център Хамам ал Алил, южно от Мосул. От началото на настъплението на иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция на 17 октомври миналата година, от Мосул са избягали общо към 340 000 души. Около 70 000 от тях обаче са се върнали по домовете си.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
in-out all about преди 7 години
Тоя Мосул не го ли превзеха вече?Дотук 7-8 пъти беше вземан доколкото си спомям....
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
400 000??? От тях 100 000 са мъже. Ако вместо да вият като чакали, всеки вземе по един камък да излопа джихадистите в манерките, сами ще се освободят...
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХИЛЯДИ ЗАГИВАТ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБИ.
15
1
 
15
 
! Отговори
до кога преди 7 години
Къде са тези измислени право защитни организации и държави който опя щяха света когато се превземаше Алепо и ръсеха лъжи а сега при по голяма трагедия в Мосул мълчат!?тези двойни стандарти са убийствени......
14
3
 
7
 
! Отговори
ПИНКО преди 7 години
а ние се оплакваме в милата родина че е зле... може и по зле да е
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички източни страни са съставени от племена изповядващи различни видове ислям и враждуващи от хилядолетия насам. Те се избиват един друг, за едната религия, а ние трябва да ги съжаляваме, приемаме и издържаме.
12
6
 
9
 
! Отговори
Циник до 10 преди 7 години
Нямам капка жалост...изчерпи се - от 2015 насам! Капка жалост нямам!Когато българите са умирали в НАД 100 възстания против турското иго - това е било най-нормалното нещо на света! 40 000 партизани от ИД тероризират милиони Сирийци - и тези МИЛИОНИТЕ брадати мъже..вместо да хванат оръжие, и да изметат гну*саците - патриотично търчат за Европа - рая в който ти плащат за едното седяне..и еване!ГРАМ ЖАЛОСТ НЯМАМ!!Малко им е!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в Мосул са "в капана на джихадистите", а в Алепо дето беше същата хавата бяха "горките хора, които Асад притиска и не дава да се евакуират".
10
6
 
7
 
! Отговори
антик преди 7 години
До ***: да не дава господ да си на тяхното положение. Тогава искам да ти видя така нареченото "чувство за хумор"....
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не пишете за вчерашната бомбардировка на САЩ, която уби 230 цивилни в Мосул?
8
4
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ще пиша писмо до Брюксел и Берлин! Трябва незабавно да се направи "въздушен мост " до Европа..и Германия...да бъдат изводени всичките 400 000 с козите, камилите, и магаретата! Ние сме готови да ги храним, и обгрижваме...за вечни времена!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-Великата, Непобедимата, Непогрешима, НАТОВСКО-Краварска армия не ги ли освободи вече? С Най-непобедимите специални части?Да пускат един Рамбо и да се свършва.
6
1
 
22
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Прави чест на Днес.бг, че отразява проблема докато т.н. "независими медии" мълчат като пържени скумрии .... само и само защото авиобомбите сега са американски, не руски. Дори хуманитарни коридори не са осигурени за изтеглянето на цивилното население, както беше направено в Алепо. Осен това работата почва и да намирисва ... какви са тези брадатковци-извънземни които се сражават и побеждават водена от САЩ коалиция !?
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алепо е в Сирия, където действа Русия, а Мосул е в Ирак - там са американците. Алепо отдавна е освободен.
4
3
 
38
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Американците в коалиция с още 60 държави, стои край Мосул вече 4 години, без да свършат нищо. Май ще трябва да дойдат руснаците, да го освободят както Алеппо. Разлика в класите пич!
3
25
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Тези Мосул и Алепо не бяха ли освободени още преди няколко месеца или само така ми се струва? Май ще се наложи американците да свършат работа, както в Авганистан.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тия 400 000 поне 1/3 са мъже и не може да нямат оръжие, по тези райони всички са въоръжени. Ами да се вдигнат малко, да ударят джихадистите в гръб, за да помогнат на иракската армия! Със сигурност ще дадат жертви, ама така по-добре ли е - да гледат жените и децата си как се мъчат?!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Загриженото" ООН се сети ,много ми е интересно сега кой ще посочат за виновен ? В Алепо единствения виновен беше Асад сега тука евентуално са терористите и къде точно в целия този ужас се вписват така наречените коалиционни сили предвождани от краварите или това е някаква незначителна подробност.