Руски експерти: Време е мигрантите да си ходят!

Русия може да се обрече на етнорелигиозна дестабилизация
6 апр 2017 13:52, Елка Василева
50
Руски експерти: Време е мигрантите да си ходят!
Снимка: архив, Reuters

Няколко денонощия след терористичния атентат в Санкт Петербург повечето анализатори клонят към версията, че зад страшното събитие стои "Ислямска държава", чийто следовник е бил заподозреният като извършител Акбаржон Джалилов, родом от Киргизстан.

Както припомни пред РИА Новости специалистът по исляма Роман Силантиев, директор на правозащитния център към Световния руски народен събор, преди няколко години друго забранено в Русия сдружение - "Емирство Кавказ", положи клетва пред ИД и почти всички атентати с човешки жертви се извършват по линия на тези организации. Потърсени по-рано от "Утро" експерти също смятат, че е замесена ИД.

Още по темата

Президентът на Института за национална стратегия Михаил Ремизов напомня: в преобладаващото мнозинство атентати от последните години личи ислямистка следа, която прави версията за връзка с радикалния тероризъм най-вероятна и убедителна.

"За ислямистите това далеч не е първият, нито последният подобен акт на война. Не виждам други сили да имат интерес от такива атентати - дори не става дума кой е способен на такива неща, а кой би могъл да получи изгода, да има формирана мотивация", заяви експертът пред "Утро".

Ремизов вижда в станалото предизвикателство към властта. "Все повече стават радикалните действия и радикалните групировки сред мигрантите от Средна Азия, включително сред новодошлите, получили руско гражданство. Причина е нашата неизбирателна миграционна политика и политиката за даване на гражданство, негативната селекция, благоприятстваща "по-лошите". За руснаци от Украйна примерно през всички тези години бе по-трудно да получат гражданство, отколкото за киргизи от Киргизстан. Което поставя въпроса за отговорността на властите - не само заради неуспеха на тайните служби, но и за системната отговорност заради политиката да се насърчава прекомерната миграция от Средна Азия", разсъждава аналитикът.

Може някой да възрази: трябвало не да се ограничава миграцията, а да се строят повече джамии, където да се обяснява на мигрантите азбуката на традиционния ислям. В противен случай те ще се "самообразоват" при нелегалните, по квартири и в интернет - там въпросната част от пришълците няма да се контролира нито от имамите, нито от силовите структури.

Но според събеседника на "Утро" единственият начин дългосрочно да се свие рискът от радикален ислямизъм е да се намали броят на обектите за вербовка и индоктринация. "Това е най-вече мюсюлманската мигрантска среда в руските градове. В нея вече се разпространяват съответните идеи и противодействието е доста трудно, затова единственият дългосрочен, разумен, отговорен път и реално решение на проблемите е сериозно да се свие относителният дял на тази среда, сиреч миграцията от Средна Азия и други някои мюсюлмански региони", смята наблюдателят.

Роман Силантиев обаче не вижда особен смисъл да се засилва контролът върху миграцията. "Терористите у нас са твърде интернационални. Не подкрепям приказките, че трябвало да затворим границите. Няма никакъв проблем да намериш терорист в самата Русия", подчерта той.

Ремизов обаче е убеден, че количеството преминава в качество - и колкото по-обширна е тази среда, толкова повече рискове ще носи. Всичко друго е само илюзия за контрол. Естествено, има нужда от просветна дейност, но и официалният статут на една джамия не е панацея - хора може да бъдат вербувани и радикализирани в официалните джамии по същия начин, както и в нелегални молитвени стаи, смята експертът.

Колкото до собствения й мюсюлмански сегмент, Русия трябва да го интегрира, да го включи в обществото - нещо доста трудно, но изпълнимо. Ако обаче проблемът с "вътрешния Юг" се съчетае с проблема около външния Юг, далеч по-многоброен, този проблем ще стане нерешим и Русия ще се обрече на продължителна етнорелигиозна дестабилизация, промяна в етническия и конфесионален баланс, криеща опасност от ексцеси, изтъкна анализаторът.

И още един въпрос: означава ли новият атентат, че ИД става по-силна, включително във вербовката?

Методите за предотвратяване на терористични атентати са такива, че "успешни" опити ще има винаги, предупреждава експертът.

"Такива пропуски, несполуки са в известен смисъл неизбежни сред цялата маса предотвратени атентати. Атентати се извършват с определена периодичност и са станали по-разнообразни отпреди. Напоследък виждаме все повече примери за доморасъл тероризъм и в Русия, и в света, когато действат единични извършители или малки групи, и то с подръчни средства. Този доморасъл тероризъм е още по-труден за предотвратяване. И действията на такива банди като ГТА (престъпна групировка, свързана според руското следствие с ИД, на която се приписват ред убийства край Москва, б. пр.) са типичен ислямистки тероризъм, просто негова последица, и медиите направиха всичко, за да обвият тези неща в памук и да не ги представят за ислямистка история. В Санкт Петербург бе използван "по-обичайният" метод от 2000-те. Тъй че става дума за добре познат противник. Не виждам никакъв повод да гадаем защо е станало това - атентатите са неизбежни, тази война никога не е спирала, просто през последните години атентатите понамаляха. Процесът обаче всъщност не е прекъсвал от края на 90-те. Ислямисткият проект в терористичната му версия е нещо сериозно и трайно", отбеляза Ремизов.

Според събеседника на "Утро" няма никакво значение кой конкретно е извършил терористичния атентат в Петербург - по принцип се действа групово. В този контекст от заподозрения - Джалилов, не е зависело кой знае какво: зад него може би са стояли по-опитни и подготвени хора.

Колкото до предложенията след атентата да се наложи мораториум върху всякакви митинги в Санкт Петербург, по думите на Ремизов няма нужда от това.

"Според мен в интерес на стабилността на политическата система властта трябва сега да избегне съблазънта да тръгне по лесния път, забранявайки протестите по антитерористични съображения. Положителен ефект няма да има. Ще повторя: живеем при терористична заплаха, ту по-силна, ту по-слаба, още от средата на 90-те. И за да се вземат извънредни мерки по режима на обществените събирания, трябват ясни и разбираеми аргументи - с какво днешната ситуация е по-опасна от тази преди 10 години например. А ако властта посочи доводи, ще работи против самата себе си - това ще означава, че опасността не е отслабнала, а се е засилила, което според статистиката не е така. Броят на събитията от този род и броят на жертвите намаляват с всяка година. Не сме ограничавали уличната обществена дейност през периода, когато имаше по-остра заплаха, и не си представям убедителни аргументи, за да направим това сега. Тази инициатива не е твърде сполучлива според мен", резюмира анализаторът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** глупости пак.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега тези 270 хил. сирийци като си доведат по няколко члена на семейството и младите си вземат за съпрузи братовчедите, германците скоропостижно ще се претопят и ще трябва да се интегрират в собствената си държава.
24
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиляди руски аналитици се мъчат да отклонят вниманието.
23
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Докато не свърши войната със САЩ,Русия няма да вземе драстични мерки срещу исляма.После ще има як бой.Не вярвате ли?Не е толкоз далече този момент-3-4 години.Войната сега е горе-долу по средата,може би леко прехвърлила половината.Разбира се,предстоят още много сериозни офанзиви.
22
2
 
20
 
! Отговори
Атеист преди 7 години
Исляма има мисия! Да подчини всичко и всеки. И животните трябва да го изповядват иначе ще ги изколят. Даже и мухите и мравките. Я женските мухи с бурки че амахааааа
21
1
 
9
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Ееех навсякъде дървени философи хаха. Много са в час. Навремето щеше да има дела а не бля бля бля. Я поеми тая гилотина, я пред наказателното отделение. Ей затова ни бомбят, щото виждат че сме едни смелни лаладжии
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 23 няма такова нещо. Господ е на всякъде и в нас. Всеки е свободен да се движи, произвежда и търгува.Българската територия е част от ВЕЛИКАТА И СВЕЩЕНА РИМСКА ИМПЕРИЯ. СЕГА ЕС
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До асса... Според теб Господ няма така ли? Ти си паднал от марс и цялото ти поколение преди теб? Такива като теб безбожници управляват света затова погледни колко е красив! Войни убиства наркомани *** насилници крадци изнудвачи и всички тези са създадени от такива безбожници като теб. Ако имаха страх от бога едвали щеше да има такива. Но това са изчадията на сатаната. Такива изчадия нямат място на земята те са за Ада. Там ще са най добре в огъня на пъкъла! Слуги на сатаната!
18
5
 
25
 
! Отговори
баю преди 7 години
Когато господ е създавал земята и хората той им е отредил по едно парче от земята. За всеки е осигурил къде и как според националноста си да искара дните си на земят. Ако трябваше всички да живеят на едно място той нямаше да ги дели на раси. Затова глобализацията е вредна за всички. Кой където се е родил там да живее в общноста си. Няма как *** крава овца кон магаре кокошка коза елен и всякакви други животни да са в един обор. Някъде в природата да го виждате това? Не! Всички са по отделно.
17
0
 
10
 
! Отговори
До 17 коментар преди 7 години
Имаш предвид Планета Пайнер ли?
16
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медведев е фей на Путин.Евразийски третополови православни ценности...
15
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюсюлмански експерти: Време е руснаците да си ходят!
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа! Пискюлите ВЪН!!!
13
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците няма ли да си тръгват към родната им Планета на Маймуните?
12
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците са смели и решителни хора. Като им писне, ще ги натоварят на кораби и ще ги разтоварят в муслиманските земи. Докато еврогейовете го приемат и се правят на толерантни, ще си бъдят разстрелвани, газени, мушкани и ругани дори и в домовете им. След време ще вият но ще е късно! Нито един аллахакбаровец няма да се върне обратно защото ще го хрантути немската икономика.
11
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Вчера четох, че 240 хил. сирийци в Германия са получили разрешение да домъкнат близките си да живеят на гърба на немеца.немеца може да си го позволи, но потребителите на лосион не могат.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Абе я не обръщай внимание на статиите по нашите сайтове! Руснаците от 1000 години живеят в етноетнически мир със 120 националности по цялата си територия! И такива "статии" по техните СМИ няма да видите!
9
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните руски просстотии.Нищо няма да направи Путин, който им построи най-голямата джамия !
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6имаше една история с ловец, кйто влязъл в бърлогата на мечката и тя после все го чакала с бурканче мед на пътечката :)
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да си ходят 1Абе, ти ходил ли си на училище? Знаеш ли кой е основал такава държава "България"? И ОТКЪДЕ Е ДОШЪЛ????????????????????????????????????????? И КЪДЕ ДА СИ ХОДИ??????????????????????