В САЩ милиардери се готвят за края на света. Той всъщност идва ли?

Половината от интернет-милиардерите вече са си закупили бункер
Обновена: 26 апр 2017 17:01 | 26 апр 2017 17:00, Елка Василева
47
В САЩ милиардери се готвят за края на света. Той всъщност идва ли?
Снимка: архив, Reuters

Генератори, муниции, бункери, та дори цели самотни острови - мнозина в Америка се подготвят за края на света. Твърди се, че 50% от интернет-милиардерите вече са си закупили бункер или поне парцел на необитаван остров.

Немалко хора по целия свят са убедени, че човечеството е на прага на апокалипсиса. Особено разпространени са сценариите на ужаса, описващи залеза на западната цивилизация, пише германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и с немалко ирония разказва за най-новата тенденция сред някои свръхбогати представители на техническия напредък в САЩ - да си купуват бункери, пише Дойче веле.

Застраховка "Апокалипсис"

Райд Хофман, съосновател на социалната платформа LinkedIn, предполага, че 50% от интернет-милиардерите вече са си закупили „застраховка апокалипсис” под формата на бункер или необитаван остров, където да потърсят спасение в случай, че настъпи краят на цивилизацията.

The preppers - както в САЩ наричат хората, които подготвят оцеляването си при евентуален апокалипсис, вече са толкова много, че образуват цяло обществено течение. Стийв Хъфман например, председател и съосновател на дискусионната платформа Reddit, признава пред списание „Ню Йоркър”, че се е запасил с няколко мотоциклета, с огнестрелни оръжия и с амоняк - бил установил, че тези неща могат да му помогнат да оцелее за известно време в случай на катастрофа.

В тази връзка ФАЦ пише, че подобни сценарии за индивидуално спасяване са нещо обичайно за Америка - особено сред милиардерите. Свръхбогатите обичат да се барикадират в затворени общества, защитени от бронирани стъкла, бодлива тел и високи зидове.

Доброволното им отшелничество се дължи не на страх от физическо насилие, а на опасенията им от т.нар. системни рискове. Цитираният вече Хъфман например заявява, че се страхува не толкова от пандемии или мръсни бомби, колкото от "временен срив на правителството и изобщо на структурите".

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" дава и други примери - Антонио Гарсия Мартинес, бивш продуктов мениджър във Facebook, през миналата година си закупил два хектара земя на остров в Тихия океан, където инсталирал аварийни генератори за ток и соларни клетки. Освен това складирал немалко муниции.

Страхът от пълен колапс

Във всички тези случаи става дума за хора, подгонени от латентния страх, че евентуална кибервойна може да доведе до колапс на цялата система - тоест на всички инфраструктури, от които зависи оцеляването на обществото.

Мнозина се опасяват и от друго: че някой експеримент по създаването на изкуствен интелект може да завърши фатално, в резултат от което изобретената от човека машина да се обърне срещу създателя си.

Германското издание припомня в тази връзка, че катастрофичният сценарий, при който някакъв суперинтелект унищожава човечеството, е бил популяризиран от философа Ник Бостром. Показателно е, че инженерите на Google вече се опитват да създадат някакво копче за изключване на излезли извън контрол изкуствени интелекти. А това показва, че ситуацията наистина е сериозна, коментира вестникът, но добавя: „И все пак е твърде смущаващо, че тъкмо жреците на техническото развитие, които обичат да въртят колелото на цивилизацията, се превръщат в страхливи еснафи, които се оглеждат за бункери. Бягство от реалността ли е това или основателен страх от бъдещето? Последното би било доста учудващо при положение, че тъкмо Силициевата долина се самоопределя като люлка на бъдещето", заключава ФАЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ НАПРАВИЛ ЛИ СИ Е БУНКЕР ВЕЧЕ?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и поредното порно на елито
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Агроном на овошки не звучи зле, според мен е доста добре, само че асо няма пчели овошките ще загинат.
28
0
 
5
 
! Отговори
Deborah преди 6 години
Глупости. Милиардерите си купуват парцели на луната, само че забравят да питат Господ ще им даде ли да стигнат до нея. Живота е прекрасен, истината е да благодарим за всеки ден който ни е подарен и да се радваме на живота днес. Вкарват в главите на хората само глупости които водят до стрес, напрежение и умопомрачение.
27
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Подпалвачите на войни винаги си мислят че ще оцелеят - иначе не биха го правили
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТПрав си, брато! А за Шпицберген учените са прави - трябва да се съхрани генофонда на планетата. Поне част, защото ГМО-тата могат да направят необратими бели. Между другото, в Русия в края на 30-те години на ХХ-ти век великият акад. Вавилов (впоследствие жертва на сталинизма) е събирал семена от предци на културните растения ат цял свят. Умирали са от глад, но не са ги изяли! В Пушчино на Ока, в И-та по биофизика, има огромно мазе с животинки, заплашени от изчезване.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A NASHITE POLITIZI KOI SHTE GI SPASYAVA-MOGE BI BAZE,VINKELA I PISHMAN VOIVODATA.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Това не е спасение а мъка :)"Ти от къде знаеш че не са си подготвили роби?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SAMO DETO NE ZNAQT CHE DQVOLYT E TURIL KAZANA V BUNKERA I GI CHAKA OTDAVNA TAM
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отидеш на остров , а всичко останало бъде унищожено? Какво става ? Оставаш в праисторическото развитие. Без ядрени централи , без нефт, без ресторанти и вериги за храна, без комуникации. ..От милиардер ставаш агроном на овошки. Това не е спасение а мъка :)
21
3
 
17
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
Бих се радвал ако края на света вземе милиардерите от САЩ. Сигурен съм че ще живеем по-добре. А вие???
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познайте Шокарберг къде се опитва да си спаси кожата - на Хаваите. Имаше скандал, че се опитал безцеремонно да отнеме тамошни земи.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм препър, за 1000 и нещо евро копуваш пълен комплект за оцеляване. Според мен имвестицията си заслужава, освен това в фън да го тестваш сам в гората, човек като мен който работи в офис и живее в града бързо разбира колко е важна връзката с природата :)
18
0
 
1
 
! Отговори
До Румен преди 6 години
Румба, как така създател, аз незнам да е построен такъв двигател!
17
1
 
7
 
! Отговори
минувач преди 6 години
До 13За съжаление, никакво преместване някъде на планетата Земя, няма да спаси никого, при евентуален ядрен апокалипсис. Те (милярдерите) се местят вече на Луната и Марс (в изкуствени, рабирасе съоръжения), но...не се оповестяват публично, нито това, че изграждат компекси/колонии на Марс. (има инфо на определени места за това). Това - в никакъв случай не гарантира спасяването на Цивилизацията, а е...просто отлагане на тяхната неминуема гибел, във времето.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
FEMA ще им даде за душичката на хамериканците.
15
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Това с копчето за изключване на изкуствения интелект ми напомня на вица за създателя на перпетум мобиле, който след няколко неуспешни опита да създаде машината решил да започне поредния си проект от спирачките.
14
0
 
3
 
! Отговори
До Щерю преди 6 години
Интересно. Кажи какво визираш точно
13
2
 
10
 
! Отговори
ист преди 6 години
Като умре жената, умира половината свят.Като умре и мъжът иумира целият свят.
12
1
 
30
 
! Отговори
Смеееех преди 6 години
Държавата с най много параноици на глава от населението иска да управлява света.