Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2

ЕК притеснена, че подводните газопроводи са извън контрола на ЕС
10 юни 2017 10:16, Никола Димитров
162
Юнкер иска да преговаря с Русия за строящия се "Северен поток" 2
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска да й бъде разрешено да преговаря с Русия за строящия се газопровод „Северен поток“ 2, който трябва от 2020 г. да удвои вноса на руска газ към Германия.
 
Държавите членки трябва да решат дали да допуснат такива преговори и да определят мандата на Комисията. Според хората на Жан-Клод Юнгер преговорите трябва да засегнат подводната част на тръбата и единствената входна точка на газопровода на германския бряг, които не са под европейска юрисдикция.
 
Според т.нар. Трети енергиен пакет, който определя условията за изграждане на енергийна инфраструктура в ЕС, европейското право важи само върху съоръжения, намиращи се на европейска територия.
 
„Има законов пропуск, отнасящ се до частта от „Северен поток“ 2, която се намира извън европейската суша и за входната точка“, обясни служител на Комисията.
 
Пропускът създавал правна несигурност, която Еврокомисията иска да изчисти и да ангажира руснаците да прилагат същите условия и за подводната част, която е над 1200 км, каквито важат на сушата. Става дума за това как ще се гарантира недискриминационен достъп на други оператори, освен на собствениците, до тръбата, как ще се определят таксите за преноса и ползването, как ще бъде отделен транзитът от доставката на газ, както и как ще се осигури прозрачност за работата на газопровода. Всички тези въпроси са регламентирани за наземната част, но не и за тази, минаваща под Балтийско море.
 
За да получи разрешение за преговорите, Юнкер трябва да вземе одобрение от поне 21 държави членки, сред които да е Германия, тъй като за това е нужно подсилено квалифицирано мнозинство.
 
Ако бъдат допуснати такива преговори, това ще е прецедент за ЕС, който може да се използва и за други сходни проекти.
 
На 3 юни Министерството на енергетиката съобщи, че министър Теменужка Петрова  и шефът на „Газпром“ Алексей Милер са подписали в Москва Пътна карта, с която се ангажират да проучат „развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС“.
 
Русия вече обяви, че няма да поднови договора си за пренос на газ през Украйна след изтичането му в края на 2019 г. и България и други държави от Централна и Източна Европа, които се снабдяват от „Газпром“, трябва да търсят алтернативи, включително по дъното на Черно море.
 
Европейската комисия смята, че „Северен поток“ 2 не съответства на европейската политика за разнообразяване на източниците и трасетата за доставка на газ, която цели намаляване на зависимостта от Русия. Комисията намира, че „съществуващата и добре функционираща газопреносна структура е достатъчна да осигури енергийните нужди на Европа“.
 
„Строителството на „Южен поток“ 2 ще застраши съществуващите транспортни пътища, особено през Украйна“, се казва в мотивите за започване на преговори с Москва.
 
 Преди седмица шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск писа на Юнкер с негативно мнение за „Северен поток“ 2 и с настояване да се направи така, че тръбата да отговаря на европейските законови изисквания.
 
„Северен поток“ 2 ще бъде един от най-дългите подводни газопроводи в света. Завършването на строителството му е планирано за края на 2019 г. „Газпром“ е собственик на половината от компанията „Северен поток“ 2, която изпълнява проекта. Останалите акции се поделят между: E.ON (10%), OMV (10%), Shell (10%), Wintershall (10%) и ENGIE(10%). Той ще има капацитет от 55 млрд. куб. м годишно.
 
Плановете на „Газпром“ са да прехвърли транзита на газ за Европа, който минава сега през Украйна, към два нови газопровода – „Северен поток“ 2 и „Турски поток“.
 
В момента Еврокомисията преговаря с „Газпром“ и по споразумение за промяна на условията за внос на газ в България и още 7 страни от Централна и Източна Европа като част от нейно разследване за злоупотреба с монополно положение от руската държавна компания на европейския пазар в тези държави.
 


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как така няма такива закнови пропуско за Бългаската суша?
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
k9 divak si ti i to pulen
98
13
 
1
 
! Отговори
к9 преди 3 години
Давай Жан-Клод,мачкай азиатските диваци.Русия е същата като ислямска СА и Иран,без газ и петрол,са умрели от глад.***,дето карат каруци Лада и като видят БМВ и викат ко,туй.
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европитекът се загрижил ра руската икономика.
Какво ме интересува руската икономика. За мен е по-важна българската, че се е кротнала на дъното в тинята и не мърда.
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА МУ МИСЛЯТ СОФИЙСКИТЕ ПАВЕТА. ПАРНОТО ИМ С ТУРСКИ ГАЗ ЩЕ СТАНЕ 200 ЛВ.
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2019 очаквайте яко повишение на газта (и на всичко съответно), защото този през Украйна спира. Ще купуваме руски газ от Турция на двойна цена, само защото ни беше забранено да си го внесем директно чрез Южен Поток. Честито!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактите не са в БВП а в това в джоба.Между другото като споменаваш СБ, май наскоро Кристалина се върна на работа там като шеф на дирекция.Ако и видиш CV, произхода просто ще пропускаш следващия път световната банка.Комунистическа номенклатура в СБ?!Голям праз.Както ти казаха За БВП вземи го наври някъде;)И като много четеш 10 млд.недвижими имоти в България са на руснаци.
Но това за ромите русофоби.Мен ме интересува каква полза имам от ЕС.Колко ще струва газта.Такива неща...
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
IUNKER E TYPAK NE MOJE DA POSTAVQSCH USLOVIQ ZA NESCHTO KOETO GO NQMASCH
92
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия си гони интереса, затова е велика. Годишно БВП възлизащо на 4 трилиона не се гради на базата на кухи лозунги, а чрез сделки за милиарди. За съжаление България не си гони интереса, а само гледа да се надупи на някой! Строиш Южен Поток, но правиш сделката така, че да е в интерес на страната и народа! А бокократите направиха лоша сделка за Южен Поток с руснаците, а след това се извъртяха на 180 градуса за да целуват задните части на Маккейн, Хилъри и еврокомисията. Тъппи мутри
91
2
 
11
 
! Отговори
пенко преди 3 години
Е К се състои от студенокръвни вратовръзкари- произведени от частно-Банкерския капитализъм/ включително и МногоРуни и нашия "чироз" неразбиращ от "слаби тоци-" Все едно да ръководиш полицаи- без да си виждал престъпник ! "Техният девиз е : "ЗА НАС ПАРИТЕ / привелегиите/ ,ЗА ТЯХ РАБОТАТА И ПОЛЦИЯТА !!! Юнкер е банков престъпник -/дори па тяхнете закони и... Ее..какво: -" Прегръща -потупва -целува !!! " ЕХ СНАЙПЕР ...ЕХ КЕФ...!!!!!!
90
1
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До 135,
Вече писах по въпроса! Дори и не си проверил колко е "далеч по-малобройно" населението на Мексико, от това на Русия, но това е отделен въпрос! Виж, казах ти, статистиките за БВП с отчитане на ППС! Там нещата са много по различни! Номиналния БВП в долари изобщо не е правдоподобен показател за икономиката на една страна!
Пример- Гърция има доста по-висок номинален БВП от Унгария, но е твърде спорно коя държава е по-добре икономически!
89
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достъп на други държави до подводната част от тръбопровода само на мен ли ми звучи ултра малоумно? Няма пропуски в историята със Северен поток 2, само съвсем умишлена политика от страна на ЕК и най-вече Германия в това да обезпечават западна и централна Европа с евтина газ, докато в Южна се пънат за някакви енергийни пакети и справедливост и прецакват проекти, дават ги на Турция и гледат цената на газта да е максимална. Сакън да не водим нормален начин на живот и ние.
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе, в България едно евро като е 2 лева от десетилетие, защо пенсионерите роват в кофите с буклуците за огризки от храна, населенитето намалява с 80 000 годишно и страната е първа по смъртност в целия свят, с 2 лева за евро българите мрът повече от редица бедстващи африкански страни.
87
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактите са си факти другари от 8 -ма икономика през 2013 година през 2016 Русия е вече 13 икономика, а спада през тази година ще я постави на 16 място след страни с далеч по-малко население, като Испания Ю, Австралия, Корея и Мексико :)
Сега Вие може да продължавате да си повтаряте че Крим е Ваш, ама на никой не му пука за Крим дори и на украйнците, Крим за запада е само един повод да Ви нарита кухите червени глави;
86
8
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До 129,
Не знам какво точно се е опитвал да ти обясни 130, но аз ще говоря по-конкретно! Преди няколко години 1$ беше около 30рубли, а сега е около 60! Тоест има двойна обезценка на рублата спрямо долара! Само че 100% инфлация за същото време в Русия-няма, тоест цените на стоките, услугите и недвижимите имоти не са скочили двойно! Като гледаш тези статистики за БВП, вземи виж и същите с отчитане на ППС!
85
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Ми отвори си сайта на МВФ ли СБ и ще видиш номиналните изражения на БВП през годините :) ама неви изнася нали тролейбуси неграмотни, само повтаряте едни и същи заучени фрази :) фактите са си факти авантюрата Крим Ви струва до момента над 700 млрд $ :))) да го бейте купили по-евтини щеше да излезе
84
2
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До Шоп,
Да, те защото всички украински производства бяха съсредоточени в Донецк и Луганск!
Да не говорим кои точно унищожаваха инфраструктура и заводи в последните два града и прилежащите им региони! Пък и то имаше голям износ на промишлени изделия и детайли от Украйна към ЕС, а не към Русия!
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
129 къде го прочете това? Без български и руски сайтове обаче.
Кажи къде и защо да е вярно? Ти си ромче от новата европрограма на Министерството на образованието.Влиза в нета, чете каквото намери и се радва на постиженията си.Това и един ученик от 4 клас може.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Спада в долари ,а в рубли е по-голям от САЩ, но и САЩ е балон в долари.
81
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са ми смешни тролейбусите от руското депо, абе образи такива БВП на Русия в номинално изражение спадна със 700 млрд за 3 години от 1,8 трлн $ на 1,1 трлн $, ама Вие продължавате да викате как Путин бил разсказал играта на ЕС, смешници такива