В Украйна: Комикът Зеленски ще бие Порошенко на балотаж

Прогнози сочат, че ще вземе 40% от гласовете на втория тур
13
В Украйна: Комикът Зеленски ще бие Порошенко на балотаж
Снимка: Reuters

На предстоящия втори тур на президентските избори в Украйна на 21 април комедийният актьор и лидер на партия "Слуга на народа" Володимир Зеленски ще победи действащия президент на страната Петро Порошенко. Такъв изход от гласуването прогнозират експерти от Киевския международен институт по социология според резултатите от проведено от тях непосредствено преди първия тур на изборите социологическо проучване, съобщава агенция ТАСС.

Още по темата

Социолозите са направили прогнозен модел при кого ще отидат гласовете от останалите участници в президентските избори, ако Зеленски и Порошенко се класират за балотаж. Така 47,4 процента от привържениците на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко са готови да подкрепят на втория тур Володомир Зеленски. Също към него би се насочил и 91,7 процента от електората на лидера на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко, както и 49,2 процента от избирателите на кандидата на "Опозиционна платформа - За живота" Юрий Бойко.

Така във втория тур Володимир Зеленски може да разчита на 39 процента от гласовете, докато Порошенко - само на 18 на сто.

Междувременно Централната избирателна комисия на Украйна съобщи, че при обработени 22 процента от протоколите Володомир Зеленски получава на първия тур над 30 процента. За Петро Порошенко са гласували 16,8 на сто от украинците, а за Юлия Тимошенко - 13,29 процента.

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна съобщи, че избирателната активност на президентските избори в неделя е била 63,48 процента при обработени данни от 198 окръжни комисии от общо 199.

Председателката на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че над девет милиона украинци не са участвали в гласуването. Съгласно представените от нея данни, цитирани от украинското издание "Кореспондент", от 26,77 милиона избиратели, включени в списъците, бюлетини са получили малко под 17,59 милиона.

От избирателния процес е била изключена територията на Донбас, където според различни оценки между два и четири милиона души биха могли да подкрепят кандидати на опозицията. Заради особености на вътрешното законодателство не са могли да гласуват и между един и три милиона украинци от вътрешноразселените лица, които нямат постоянен адрес.

Съгласно промени във вътрешния регламент ЦИК премахна всички избирателни секции в Русия, с което от гласуване бяха изключени още около три милиона украинци.

Голяма част от гласоподавателите в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна и в Крим вероятно не са участвали в гласуването, защото трябваше да преминат специален процес по регистрация в контролирана от Украйна територия, отбелязва Ройтерс. Но жители на полуостров Крим, запазили украинските си паспорти след руската анексия преди пет години, преминаха на континента, откъдето автобуси ги откараха до най-близката избирателна секция, съобщава Ройтерс.

Според "външния министър" на т.нар. "Луганска народна република" Владислав Дейнего жителите на "Луганска народна република" не са проявили желание активно да участват в президентските избори. По данни на ЦИК на Украйна в Луганска област избирателната активност е била 56,77 процента.

(БТА)


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 2 години
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
10
0
 
14
 
! Отговори
Смех преди 2 години
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8
6
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5
3
 
20
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
4
4
 
9
 
! Отговори
Коломойски преди 2 години
3
3
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години