Посрещнаха испанския крал с протести в Барселона

Недоволните удряха тенджери, гориха портрети на Фелипе
13
Посрещнаха испанския крал с протести в Барселона
Снимка: Reuters

Няколко хиляди демонстранти протестираха днес срещу посещението на испанското кралско семейство в Барселона, столицата на автономния регион Каталуния, разтърсван от седмици от сепаратистки протести, предаде БНР като цитира "Ройтерс".

Още по темата

Крал Фелипе, съпругата му Летисия и двете им дъщери присъстваха днес на церемония в Барселона за връчването на наградите за млади дарования на фондацията "Принцесата на Жирона". Целият район около мястото на церемонията беше със засилено полицейско присъствие, а подстъпите към него бяха отцепени.

Протестиращите удряха тенджери и скандираха "Каталуния няма крал!".

Някои гориха портрети на краля.

Част от демонстрантите крещяха обидни възгласи срещу присъстващите на церемонията, докато търсеха начин да заобиколят полицейските заграждения, съобщи репортер на "Ройтерс".

Долорс Агилера, 70-годишна жена, заяви, че присъствието на краля в Барселона е провокация.

"В затворите има политически затворници. Не можем да приемем това", каза тя. Агилера имаше предвид осъдените на 14 октомври деветима сепаратистки лидери за ролята им при неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г.

Присъдите предизвикаха вълна от протести в автономната област, при която демонстрантите често влизаха в сблъсъци с полицията, блокираха пътища и подпалваха кофи за боклук и превозни средства.

"Станахме републиканци, защото Мадрид ни третира като колония", каза съпругът на Агилера, 68-годишният пенсионер Антони Гонсалес. Независимостта е единственият път пред областта, добави той.

Пламналата с нова сила каталунска криза също така усложни още повече фрагментирания политически пейзаж в Испания в момент, в който тя се готви за четвъртите за последните четири години избори и от месеци е без нормално функциониращо правителство, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталуния е най-задлъжнялата испанска провинция.
8
1
 
3
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Хмм и що Корсика дали корсиканците ще изберът да отидат при бедните италианци или да останат в пълната с привилегии Франция.Преди Фландрия е Валония която си отива към Франция.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталунците са по-скоро французи, отколкото испанци.Ако не могат да съществуват като независима държава, по-логично ще е да са към Франция, отколкото към Испания.Но испанските си га ни едва ли ще ги изпуснат, тъй като Каталуня е най-богатата област. Тя прави около 37% от БВП на Испания.Там е концентрирана цялата автомобилна промишленост плюс IT сектора.Оттам са и основните приходи от туризъм - само Саграда Фамилия в Барселона е посещавана от 110 милиона годишно. Цена на билета 60 евро.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Франция подкрепи Каталуния ,Корсика е наред ...После Фландрия ,Шотландия от Европа няма остане нищо .
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При референдума за независимост на Каталуния, 51% са гласували за ... ГЕРБ.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо испанците не уважават желанието на каталунците. Все пак те са народ, доста различен от испанците, езикът им също е от коренно различна езикова група.Нали уж е демокрация и всеки народ има право на самоопределение.Също ми е интересно, докога Франция ще продължава да се прави, че не забелязва проблема в Барселона и ще стои безучастна.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каталуния ще стане независима колкото БСП ще вземе властта някога.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е, никой не обича агресорите.
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу сепаратистите! Да живее единна Испания!