Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус

В следващите дни Лукашенко ще се срещне с Путин
30 авг 2020 20:58, Нели Христова
100
Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) призова за нови избори в Беларус, докато президентът Александър Лукашенко планира да пътува до Москва в следващите седмици, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, пише Bloomberg.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел написа в Journal du Dimanche днес, че са необходими нови избори, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съблюдава процеса.

ЕС отхвърли твърденията на Лукашенко за безспорна победа на изборите и отправи критики за действията на полицията след това. 27-членният блок се съгласи да наложи санкции на държавни служители от Беларус, заподозрени в подпомагане на измамите в гласуването и участие в насилието на протестите.

„Междувременно не можем да не изразим притесненията си“, пише Борел, посочвайки, че отговорните за случващото се трябва да бъдат санкционирани.

Протестите продължават

Путин, най-близкият съюзник на Лукашенко, заяви, че изборите в Беларус са легитимни и дори предложи да изпрати полицейски подкрепления в бившата съветска република. Освен това руският държавен глава обяви, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е отказала поканата да проследи изборите.

Двамата лидери ще се срещнат в близките седмици, сочи изявление на Кремъл.

„Този конфликт не противопоставя Европа на Русия, а Беларус срещу неговите лидери“, пише Борел. „Протестиращите, които отричат изборните резултати, не развяват знамето на ЕС, а бившия флаг на страната“.

ЕС се опитва да подходи деликатно към оспорваните избори, без да разгаря още повече конфликта или да даде на Путин извинение да се ангажира още повече.

Позицията на Борел следва коментарите на френския президент Еманюел Макрон, който в петък заяви, че руската намеса в Беларус ще е „най-лошото“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има нови избори в Белорусия, ще отидат ли западни наблюдатели или пак ще откажат, за да могат после да реват?
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си настоява
79
2
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До До 72 дедовия ЕС ОТКАЗА наблюдатели,защото знаеха,че НЯМА манипулирани избори,и ако имаше наблюдатели ся нямаше да имат повод да лаят.Също така ЕС ЗНАЕ,че тия протести са организирани отвън,като в Украйна.
78
1
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
А пък тука и ние искаме нови избори,пак да свалим едно диктаторче,куманизче,ама ЕС си трае?Защо ли?
77
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 90Пич, тури една снимка, та и теб дате обсъдим по външността - млад, зализан ***, гордост за мама и татко от гетото?
76
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
И кво?След ислямска държава, ес ще създаде католечески орди?
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86И да пишат, какво от това? Ще пишат че хиляда крайно десни екстемисти са излязли по улиците да се борят за фашизъм.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и какво ще стане ако има нови избори? Много ми е интересно.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За протестите в Берлин защо не пишете?
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..81 и аз съм като теб само че в германия от 10 години тук е пълно с расисти поляци,испанци,портогалци от югославия литовци от азия африка латиноамериканци,от бившият ссср,малцин.от България, немци мел..и от цял свят ...на работа да идеш расисти,жилище да наемеш расисти,в медицината расисти,полицията расити......
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Моят баща също загина по време на Втората световна война"А. Лукашенко роден 1954гТия хора окончателно са скъсали със здравия разум, така че не очаквайте нищо добро за Беларус.
70
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко - белоруския Садам !
69
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избори в Беларус докато се изберат подходящите хора, според ЕС!Тия, от ЕС и присъдружните им ***, много на сериозно са се взели! Да не си мислят, че насреща им е ТиквунI Банкянски та могат да се правят каквото искат?
68
2
 
14
 
! Отговори
от САЩ преди 3 години
Аз сега съм във великите американски щати, и чакам 20 септември да се прибера от тази смрадлива демократична цветна ***...Ако не те наругае блядолик, ще е някое наперено латино, ако не някой завалян поляк или украински сергей, да ви пикам в пълните магазини и разделвние на класите и на псевдо демократичната свобода.Предпочитам Бойко и даже Сталин пред това, което става и виждам ежедневно за вече няколко месеца...най смотаната страна в която съм бил е САЩ и това е мое лично и неангажиращо мн
67
5
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Тези *** от ЕС защо си мислят, че Лукашенко ще ти вземе на сериозно при положение, че отсвири СЗО и СБ за предложението да въведе извънредно Ковид положение?
66
1
 
10
 
! Отговори
Херо Мустафа преди 3 години
По надолу прочетох за свобода за придвижване и работа в ЕС, че те афганци, иракчани, сирийци и всичкото котило няма тоз проблем, не виждам и който е поискал да отиде я руснак, я украинец или поляк или беларусец или даже който и да е *** да не се е придвижил и работил в която си иска ЕСейска страна?! Ама никой не те е спрял да лаеш бе чиляк, ама гледай си твоята *** и паница празна не чуждата!
65
1
 
16
 
! Отговори
До 72 дедовия преди 3 години
Дедо, пак аз да ти си прав Британия, а не Обединено кралство, защото Ирландия и Шитландия хич не искат да са част от кралството, същото и в Испания и Франция, където определени области гласуваха демократично, но ЕС не ги и чу нали?! Двулично и лицемерно е да изтъкваш само едната страна на.монетата и да мишкуваш, а наблюдатели у нас е нямало защото беше както на тях им беше угодно и всичко по мед и масло се разграби...ЕС отказа наблюдатели на изборите в Беларус и това е факт и сега газ пикаят!
64
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус не е държава от ЕС. Как ЕС ще настоява за нови избори в страна извън ЕС?
63
1
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Настоявам всички от ЕС да се изкачат някъде на високо и да скочат дружно за ръчички!
62
1
 
9
 
! Отговори
католик или катогъз преди 3 години
Дядо, виж сега като работиш свободна рая в ЕС ква е файдата, че успяваш да изпратят унуките няколко евра за да си платиш нетя и да пишеш глупости ли?!Или свободата да работят навън някой им я е отнел ли?!В U.K. работих рамо до рамо и с украинци и с белоруси и с румънци и с поляци и всичките бачкат защото мечтата ЕС е крив макарон от който и Италианците искат да избягат, но не би...