Коронавирусът е отнел живота на 115 хиляди здравни работници

Меркел предупреди, че това няма да е последната пандемия
44
Коронавирусът е отнел живота на 115 хиляди здравни работници
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият коронавирус е отнел живота на най-малко 115 хиляди здравни работници от началото на пандемията, обяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА и БТА.

Той говори при откриването на годишната сесия на СЗО.

"Мнозина (здравни работници) се заразиха и макар че наличните данни са оскъдни, по наши оценки най-малко 115 хиляди (от тях) са платили най-високата цена в служба на другите", каза генералният директор на СЗО в началото на 74-ата Световна здравна асамблея. Тя ще продължи до 1 юни и, както и миналата година, ще премине във видеоконферентен формат.

Няма да ви призова да запазите минута мълчание в памет на починалите здравни работници, обърна се Тедрос към малцината присъстващи в залата и останалите участници във виртуалната среща от цял свят, и вместо това ги призова да изразят благодарност към милионите хора от сектора.

Генералният директор на СЗО разкритикува богатите страни, че са изкупили по-голямата част от наличните дози ваксина срещу коронавируса. Три четвърти от дозите са доставени само на 10 държави, обърна внимание той.

Тедрос призова богатите страни да дарят част от ваксините, които са си набавили, така че поне една десета от хората по света да бъдат ваксинирани до 30 септември и 30 процента до края на годината.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която говори чрез видеоконферентна връзка, отправи предупреждение за бъдещи пандемии и наблегна на необходимостта научната общност да бъде по-добре подготвена. "Тази пандемия все още не е овладяна и няма да е последната", подчерта тя.

"Необходимо е да бъдем възможно най-добре подготвени за следващата (пандемия). Това е отговорът, който се надявам да получим от Световната здравна асамблея", каза Меркел.

Срещата започна с критики от страна на Тайван, че не е бил поканен. От 2017 г. Китай блокира участието на самоуправляващия се остров, който смята за своя сепаратистка територия, отбелязва ДПА.


44
Още от ЕС
Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
4
 
! Отговори
продажни корумпета преди 3 седмици
Не, Корона вирусът ,а вие им отнехте живота.И не само на тях,ами и на милиони още.Това тупане на топката,докато епидемията премине в пандемия,това отричане на действащи лекарства, докато хората умираха в болниците или изоставени в къщите и домовете за възрастни,това малоумно чудене какво да се предприеме и противоречиви разпоредби,тая изолация с обещания за някаква магическа ваксина,която е за оцелелите,вместо да се концентрирате на лечение и превенция.За съд сте и разстрел!
17
5
 
2
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 3 седмици
не Познавам никой Умрял от КОВИД!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спомнете си как ръкопляскахте от терасите и ви беше страх. Отдайте почит на хората и си трайте.
15
12
 
4
 
! Отговори
До Pfff преди 3 седмици
Не е грипче. Него го карахме по-тежко. Айде у лево да си вземеш ковидясалия хонорар сега!
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-много се плаша аз от следващия вирус,който са ни подготвили от световната агитка. Той ще се предава по екранен път и това е най-страшното. Ако човек може да го затвориш и да му запечаташ устата и носа с па р цали,да го вържеш,да го следиш по телефона,да го унижаваш година и половина и той пак да не се зарази или разболее,то когато предаването е по този път заразата е сигурна. Зомбитата са вече мнозинство /това бе целта на експеримента-да им увеличи бройката/,а те без екран не могат да живеят
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам как германците търпят това ч у чело още на чело на държавата си? Че тя я поведе към Средновековието.
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коронавирусэт е отнел живота и на много немедици, ако въобще има сносна статистика за реално починалите от него. Какво очакват тези лекари, да ги погребваме с почести на оръдейни лафети? А може би да правим периодично тържествени вечерни проверки, където да им четем имената на фона на мяучеща патриотична музика? Няма да стане. Робовладелците не 69003заслужават уважение и признателност.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Богатите страни изкупили ваксините, нямало за бедните страни. Хайде стига пропаганда! Богатите страни са изкупили точно тези ваксини, които те самите са разработили и произвели. В това производство не са грабили суровини на бедните страни. Ако не бяха богатите страни, нямаше да има въобще сносна ваксина. А после пак богатите страни виновни, американците преди всичко и за всичко, разбира се.
10
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 седмици
До АсанАсане, не си се имунизирал срещу коронавирус, мини да те бодна с кожената ваксина за да си защитен от заразата за следващия грипен сезон. Ще ти издам и сертификат за пътуване в ес и не се безпокой от веднъж ваксър не се става...
9
3
 
3
 
! Отговори
Pfff преди 3 седмици
Грипче драги ми умници, грипче.... преди година бяхте яко задръстени ***, затова стигнахме дотук.
8
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
До Доктор Сър ПичукНали и язе тава викъм куту тебе. И едни на пу 30 и тиъ *** старос измреле и *** други такиви!Абе давай ниа с тебе да праиме партийа на гармотните ора! Язе имам 4-ти клас и знам и дъ сметъм! Сакаш ли?
7
4
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 седмици
Пандемия няма, много повече от 115 хил здравни работници са починали от старост, а не от коронавирус... Вярно е, че това няма да се последната "пандемия", кой знае какво са измислили кукловодите от давос - може би вирус, който се предава от бисквитеното чудовище на зрителите по време на шоуто улица Сезам...
6
1
 
9
 
! Отговори
Др. Еме Намуия преди 3 седмици
Щом така са ви казали значи е самата истина.Тука даже свърши земята няма къде да ги зараяме и чувалите свършиха.
5
6
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Ниа от БКП знаеме дека нема такива вирусе!Ништу, дека Корнела са лекува не при Мангъра, а при Мутафа!Таа са беше сбръкала пу едно време.!Па тиа дека измреа зорлен ги писаа *** куронатъ!Доадайте да ви казвам бе, неграмотните бъгъре!
4
2
 
1
 
! Отговори
активист на БСП преди 3 седмици
Щом са 'работници' ще се намерим други.
3
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
НЕМА ТАКОФ ВИРУС!Лажът ва! Сакът да ви земът парете!И чеоу у инера дека вурусо е на местата с 5G, квоту и да а тава! Некфа новъ жажа! Вай. Кво и за 5G ли ша сабират паре да ни васцинирвът!?
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тайван е пратил в края на декември 2019 официално писмо относно азрастващата се болест с характер на пневмония в Китай. Толкова по въпроса за стойността на СЗО. Които през март-април 2020 обясняваха че нищо не се случва и да не ограничаваме полетите от Китай.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Верваме ви!