Кипър избира нов парламент на фона на корупционни скандали

Очаква се консервативната партия DISY да спечели най-много
8
Кипър избира нов парламент на фона на корупционни скандали
Снимка: БГНЕС

Кипърските избиратели излизат днес на парламентарни избори на фона на обществен гняв заради корупционния скандал със "златни паспорти" на средиземноморския остров.

Ултранационалистите, които се стремят да използват настроението срещу властта, проявяват също загриженост относно миграцията - друг горещ въпрос за най-източната държава-членка на Европейския съюз.

Както обикновено, изборите ще бъдат ограничени до контролирани от правителството райони, с изключение на северната една трета на острова, където кипърската турска държава е в сила.

„Има много нещастен електорат, на който му е писнало от политическия елит и парламента“, каза Хуберт Фаустман, професор по история и политически науки в Университета в Никозия. „На хората им писна от корупцията в обществения живот“.

Миналия ноември Кипър премахна противоречивата си схема за паспорти за инвестиции, след като "Ал Джазира" излъчи документален филм, в който репортери се представят като китайски бизнесмени, търсещи кипърски паспорт, въпреки че имат криминално досие. Парламентът беше в центъра на фурора, след като говорителят Деметрис Силурис и опозиционен депутат бяха тайно заснети да се опитват да улеснят получаването на паспорта на избягалия инвеститор. По-късно те подадоха оставка, въпреки че и двамата настояваха, че не са виновни в каквито и да било нарушения.

Другият въпрос е миграцията, тъй като Кипър има най-висок брой лица, търсещи убежище в 27-членния блок, според статистическата агенция Евростат. Правителството заяви, че Кипър е в „извънредно положение“ заради мигрантски потоци от разкъсана от войната Сирия и от други места.

Необичайно за Кипър, десетилетното разделение между гръцката и турската общност на острова изигра малка роля в тазгодишната предизборна кампания. Последният кръг от преговорите за обединение, подкрепени от ООН, се срина през 2017 г. и срещата на върха на ООН в Женева миналия месец не успя да постигне споразумение за възобновяване на преговорите.

Очаква се консервативната партия DISY да остане най-голямата в парламента, но отново без мнозинство, принуждавайки президента Никос Анастасиадис да продължи да управлява чрез правителство на малцинството.

Кипър има изпълнителна система на управление с президент, избран отделно, но вотът ще оцени популярността на Анастасиадеи, чийто мандат изтича през 2023 година. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: избориКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бяха написали нова к-я в опит да оттърват кожата като в нормалните демокрации