Вариантът "Делта" може да ощети много икономиката

Броят на случаите може да скочи
20 юни 2021 15:30, Нели Христова
15
Вариантът "Делта" може да ощети много икономиката
Снимка: Pixabay

Германският институт за икономически изследвания Ифо (Ifo) предупреди днес, че вариантът "Делта" на коронавируса може потенциално да окаже сериозно въздействие върху икономиката, тъй като броят на случаите може да нарасне отново, предаде ДПА.

Не всичко ще бъде загубено, ако инфекциите се увеличат отново заради варианта, но икономическото възстановяване ще бъде възпрепятствано, особено отраслите, които са силно засегнати от пандемията, а именно пътуванията, ресторантите и търговията на дребно, отбелязва ДПА.

"В такъв случай бихме били изправени пред тежка есен", алармира ръководителят на Ифо Клеменс Фуест. В Германия делът на случаите с "Делта" почти се е удвоил през първата седмица на юни до 6 процента, по данни на института "Роберт Кох" за контрол на заболяванията.

Във Великобритания вариантът взе връх, въпреки че ваксинационната кампания там бе по-бърза, отколкото в Германия. Фуест заяви, че според него кризата все още не е приключила.

Без пандемията икономиката щеше да нарасне през последната година и половина, но "вместо това натрупахме планина от дълг за това време. Ще усещаме последиците от кризата дълго време", каза той.

Неотдавна икономистите от Ифо намалиха прогнозите си за растежа на германската икономика до 3,3 процента, като се позоваха на проблеми във веригата на доставки, засягащи електронните чипове от Китай, които са от ключово значение за автомобилната индустрия. Ифо е изчислил, че нивата отпреди кризата могат да бъдат достигнати в началото на идната година.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако има още доценти, ще ОЩАВЯТ не само икономиката, особено когато вируса си има лятна отпуска отпусната от нощ
13
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Това означава ли, че в Хесен ще спрат производството на S-класи?
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ей вируса не ощетява икономиката, политиците и политизираните търговци наречени лекари които подигравят на политиците съсипаха не само икономиката , ми здравето и животите ни...
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хревята и главоболието ще ощетят икономиката. Чудят се как да се оправдават за настъпващата криза.
10
3
 
29
 
! Отговори
Вариант тита преди 1 месец
Че то и у нас го имало още от април. Ама чак сега разбрали. Не за друго, а защото е заразен и мнооого опасен . Как не сме се натръшкали за тия три месеца.
9
4
 
28
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 1 месец
Понеже приказката е изумително повърхностна - но масово още има неразбрали - ето какво става - наесен при новия сезонен грип (пак няма да е ковид, но пак ще ни кажат че е ковид), "ваксинираните" ще боледуват тежко и ще има доста лоши събития. Затова ще се наложи да ИЗЛЪЖАТ, че има "нова мутация" и заради нея става така. Затова настойчиво налагат ПРИКАЗКАТА за индийска мутация, която е оскърбително невярна и е нужно да отделиш 30 секунди, за да провериш това.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вируси съществуват само на картинка.
7
3
 
14
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До ЕДИ КОЙСИ 1 Нямало икономика...! През 2020 г. имаме износ на стоки за 20 милиарда. Това не е от морето , кафенетата и ресторантите.
6
4
 
27
 
! Отговори
СПРЕТЕ ЛЪЖАТА преди 1 месец
За тоя "делта вариант" който тръгна от Индия ли говорим? Индия, където за последния месец намаляха с 80% активните случаи? За тая жалка елементарна лъжа ли пак ще говорим? Абе вие събудихте ли се вече или ще си спите още?
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз искам да попитам. През тези 30 години колко професии се изгубиха завинаги че са седнали да плачат за ресторантьорите тур операторите и превозвачите. Както са изчезнали предишнит професии така ще изчезнат и тези. На този свят няма нищо вечно и никой не е вечен. Тук всички са с временни визи за определен срок и след това заминават във вечноста. Този вирус им показа че са никои Само едни еднодневки които за нищо не стават.
4
5
 
16
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
И защо икономиката трябва непрекъснато да нараства ? И после замърсяване на въздуха ,климатични промени и природни бедствия.
3
4
 
24
 
! Отговори
фашиста преди 1 месец
Икономиката ще я сасипят тези със скапаните здравни системи и локдауни. Хремата няма нищо общо.
2
4
 
24
 
! Отговори
. преди 1 месец
Те знаят, че есента икономиките рухват и затова търсят правдоподобно изглеждащи причини за пред плебса.
1
3
 
30
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
В БГ НЯМА ИКОМОМИКА А САМО ИКОНОМИИ ТАКА ЧЕ ТОВА НАС НЕ НИ ЗАСЯГА