Състоянието на Големия бариерен риф е критично

ЮНЕСКО: Трябва да бъде обявен за застрашен
22 юни 2021 22:30, Нели Христова
12
Състоянието на Големия бариерен риф е критично
Снимка: БГНЕС

ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на „застрашените“ обекти на световното наследство.

Причина за действията на организацията е опит да се противодейства на последиците от изменението на климата. Австралия реагира бурно и обвини ЮНЕСКО, че не е направила достатъчно, за да предпази природната забележителност. Канбера от години се противопоиставя на включването на рифа в списъка, защото това може да доведе до премахването на статута му на обект на световното наследство.

Рифът е сред основните туристически забележителности на зеление континент и осигурява много работни места.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Имам една стара книга от 70-те, където пише за заплаха за умирането на рифа. Става дума за напаст от морски звезди, които се хранят с корали. Толкова сериозна я изкараха тая заплаха, че пратиха водолази да трепят звездите. В по-нови времена се появиха замърсяването на океана и глобалното затопляне. Дали превода не верен или нещата не са чак толкова катастрофални, но ЮНЕСКО "препоръчват", а не са натиснали на макс алармения сигнал, значи, нещата не са чак толкова зле. Според мен-поне още 100 г.
5
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Тва кeнгypo cиднитo е ocpaл сичку там
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статийката сигурно е писана от някой русофоб, защото е пълна с грешки, пропусната информация и абсурди. Само един пример: "Австралия реагира бурно и обвини ЮНЕСКО, че не е направила достатъчно, за да предпази природната забележителност." Пълна глупост. Истината е, че: "А. силно се противопоставя на предложението, като го смята за политически мотивирано и напомня, че е през последните години е вложила милиарди с поддръжката на природната забележителност."
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4Душко, изпий едно валерианче
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грета какво да направи да си разплете плитките ли?
1
6
 
10
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ЗЕМЯ преди 1 месец
Е В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ > ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ СЪС СВРЪХ-РАЖДАЕМОСТТА > И ТУК В БГ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩАТ ДЕТСКИ СЛЕД 3-то ДЕТЕ