Зеленски: Само какъв път изминахме за три месеца

Дадоха на Украйна и Молдова статут на страни кандидати за ЕС
24 юни 2022 07:33, Елка Василева
132
Зеленски: Само какъв път изминахме за три месеца
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с решението на Европейския съвет да се даде статут на страната му на кандидатка за членство в ЕС започва да се пише нова история на Европа, предаде Франс прес.

"Днес взехте едно от най-важните решения за Украйна от нейната независимост преди 30 години", заяви Зеленски във видеообръщение.

"Само какъв път изминахме за три месеца", каза ентусиазирано украинският лидер, облечен в обичайната си тениска в цвят каки. Неговата страна предприе стъпи за получаването на статут на кандидат за присъединяване в ЕС няколко дни след началото на руското нашествие в края на февруари.

Още по темата
Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха в четвъртък вечерта Украйна и Молдова да получат официален статут на страни кандидати за членство в ЕС, предаде ДПА, като се позова на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в Туитър.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че двете бивши съветски републики ще проведат необходимите реформи възможно най-бързо, предаде Ройтерс.

Получаването от Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС "е много силен сигнал към Русия", каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новината. "Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС", написа Зеленски в Туитър. Той изрази увереност, че "бъдещето на Украйна е в" Европейския съюз.

"Исторически ден за Молдова", изрази задоволство президентката на страната Мая Санду. Тя призна, че предстои "труден път, който ще изисква много труд и усилия". "Ние обаче сме готови да го извървим заедно, за да осигурим на (молдовските) граждани по-добро бъдеще", обеща в същото време Санду.

В петък Европейската комисия вече препоръча две бивши съветски републики да получат официален статут на кандидати за членство в ЕС.

Раздираната от война Украйна и съседна Молдова от месеци лобират да започнат преговори за членство в съюза. Самият процес на присъединяване, политически обременен и юридически сложен, обаче може да се проточи с години или дори с десетилетия, отбелязва ДПА.

Получаването на официален статут на кандидат за членство е едва първата от много стъпки. Тя обаче осигурява достъп до финансова подкрепа за социални, правни и икономически реформи с цел приближаване на съответната страна кандидат до стандартите на ЕС, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Франс прес посочва, че по план Европейската комисия трябва да даде в края на годината първа оценка за провежданите от Украйна и Молдова реформи, по-конкретно в областта на борбата с корупцията и за гарантиране на независимостта на съдебната система.

Що се отнася до Грузия - друга бивша съветска република, която също има амбиции за присъединяване към ЕС, лидерите на 27-те прецениха, че трябва да извърши още реформи, за да може да получи официален статут на кандидат за членство. Те обаче признаха европейската перспектива пред южнокавказката страна.

"Бъдещето на Грузия е в ЕС", написа в Туитър Шарл Мишел.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какъв път по наклонената плоскост надолу.
93
4
 
11
 
! Отговори
ЖалкоНищожество преди 1 година
Смьерт фашагом!Много скоро ще разбереш конь боб яде ли.
92
4
 
11
 
! Отговори
Ха ха и къде? преди 1 година
Пътя надолу е със ускорение!
91
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътят за никъде!!! Шут.
90
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо, ти изминаваш пътя в бункера, а тия, дето загинаха заради ината ти, нищо няма да изминат. Ама то Видовден все идва някога.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 120"Копаенето на канавки е съвсем отговорна работа. .. Ако няма кой инженера си остава с измислянето." Отговорна е колкото може да е отговорно кОпането. Отговорността на инженера и работата му е от няколко порядъка по-висока от тази на копача, затова за да кОпаш не се изисква особено много обучение, а да станеш инженер трябва да прекараш години в къртовско учене. По-сложна е, изисква повече мислене, и ако нещо се обърка щетите са по-големи. Това е РЕАЛНОСТТА.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 С други думи, отказваш да покажеш, че претенциите ти стават за нещо. И ся какво стана: от големите приказки за това какво трябвало или не трябвало да прави обществото и какво било или не било важно, до "аз не съм длъжен да обяснявам нищо на никого".
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 "Учението е много полезно даже. А системата на обучение е една съвсем друга работа." Кой ти пречи да учиш, стига да можеш след това да покажеш, че има резултати от избрания от теб метод и начин на учене?
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 114 Приятел, ти съвсем залитна към демагогия. Къде съм казвал, че всички трябва да са инженери? Има всякакви хора. Това не означава, че инженера не трябва да получава заслуженото, за това, че може повече от някой, който копае канавки за да сложи тръбите там, където инженерът е сметнал, че трябва да се сложат. Между другото, инженера на машини е измислил машините, с които на копача му се улеснява работата и живота. Ако нямаше инженери щеше още да копате основите на сградите с кирки бе!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 112 Абе приятел, ти случайно да не се казваш Наполеон? Що, какво искаш да ти предлага системата? Да започнеш да работиш "император" ли? Живота е шанс да се докажеш. Ученето му било безполезно, работата му била излишна, семейството било тривиалност. Кажи бе, приятел, кои са тия възвишени неща, за които си струва да "живееш"?
84
2
 
9
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Ти ли го мина клоун такъв, колко жертви има, ти си виновен за всичко, което се случи. Никога няма да изкупиш вина.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 102/104 "У нас бегето е с " наш човек" чрез кинти. Какво се правиш на можещ." Вярно? Интересно, защо тогава моите познати, които са висококвалифицирани - инженери, лекари, мениджъри, МАСОВО живеят доста по-добре от познатите ми, които са продавачи на каса, монтажници и на ниски позиции в индустрията? И това ли е "наш човек с кинти" или е нещо друго?
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 Освен общи приказки, не можеш да предложиш никакви разсъждения.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105 Реалността не зависи от мирогледа. Точно обратното е. Ако си нормален мирогледа зависи от реалността.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 101 "Че кво му е доброто на "запада" ? Както навсякъде си е - требе да има множество бедни за да има и няколко богати. Равновесие." Доброто му е, че ако си кадърен получваш достойно възнаграждение за уменията си. Нещо не си познал. Няма такава зависимост, че ако има много богати, останалите трябва да са бедни. Богатството на света постоянно расте. То не е фиксирана величина, че богатите да стават богати ЗА СМЕТКА на намаляващо богатство на останалите.
79
0
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 1 година
У нас бегето е с " наш човек" чрез кинти. Какво се правиш на можещ. Ти си просто единСороскиТрол и нищо повече.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 "Навсякъде наш чуек на наш чуек е на добра службичка и спъва работата на можещите освен ако не са от нашите." Така се самоубеждават хора, които нямат качества и обичат да се успокояват, че останалите са там, където са, защото имат "връзки", а не защото могат. По този начин самоубеждаващите се си повишават собствената стойност в собствените си очи, без да имат нужните умения и качества. Сравнително проста умствена конструкция за самозаблуда е.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 95 Значи не драскаш опорки, но продължаваш с тях? Това се разпространява ТОЧНО от руските мегафони, целта е ясна: да набиват как "Запада е лош". Впрочем, всеки такъв като теб, като почна да питам за подробности, или изчезва, или се оказва, че едва ли не е очаквал да му се кланят на Запад, срещу което той е предоставял едно голямо ... НИЩО. Ако искаш сподели какво си работил и защо мислиш, че е имало несправедливо отношение към теб, да видим какви са ти оплакванията.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 93 Не зависи АЗ какво разбирам: ПАЗАРА на труда определя моженето, и е факт, че голяма част от хората в соца нямат уменията да си намират добра работа. Впрочем,, не съм слагал ВСИЧКИ живели през соца и квалифицирали се по това време под една шапка. И тогава имаше качествени и образовани хора: просто системата ги ОГРАБВАШЕ от резултатите от качествената им работа, за да ги дава на некадърниците.Сега тези хора водят собствени бизнеси и просперират, освободени от нуждата да носят на некадърните
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както влезне в ЕС Украйна ще направи постановка и ще вкара всички в ТСВ.