Фронтекс: Удвояват се незаконно преминалите мигранти

Турция и Либия са основните пунктове
15 сеп 2023 00:10, Стела Стоянова
26
Фронтекс: Удвояват се незаконно преминалите мигранти
Снимка БГНЕС, архив

Граничната агенция на ЕС съобщи, че между януари и август са открити над 114 000 незаконни преминавания на мигранти през Средиземно море към Италия, което е двойно повече от същия период през 2022 г.

Тунис и Либия са основните ембаргови пунктове за мигрантите, които предприемат опасното пресичане на морето към Европа.

На централното Средиземноморие "се пада половината от незаконните преминавания на границата през 2023 г.", като са открити 114 265, съобщи агенция Фронтекс.

Основните източници на мигранти, пристигащи по този маршрут, са Кот д'Ивоар, Египет и Гвинея, съобщи агенцията.

"Повишеният миграционен натиск по този маршрут може да се запази през следващите месеци, като контрабандистите предлагат по-ниски цени за мигрантите, заминаващи от Либия и Тунис, в условията на ожесточена конкуренция между престъпните групи", заявиха от Фронтекс.

По данни на Организацията на обединените нации 2325 души са загинали при опит да прекосят Средиземно море тази година.

Правителството на Италия съобщи, че досега през тази година на бреговете ѝ са пристигнали 126 000 мигранти в сравнение с 66 000 през същия период на миналата година.

На най-южния италиански остров Лампедуза през последните дни са пристигнали над 7000 мигранти.

През юли ЕС подписа споразумение с Тунис, което има за цел да спре потока от незаконна миграция от северноафриканската страна.

Споразумението - силно подкрепено от Италия - беше критикувано от левите законодатели на ЕС за това, че предлага финансова помощ на все по-авторитарното правителство на Тунис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът е, не колко ще влязат, а че като влязат, няма да могат да излязат и да стигнат до заплануваната дестинация и ще останат в Бг.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Орбан остави неговите хора да действа и виж какво измислиха - Двойна ограда, по средата път. Има патрули, ама има и сензори за движение. Ако нещо мръдне, веднага с се отива. Като ги хванта, ги съпровожда то обратната страна и ... алабала.... и това е.
11
0
 
3
 
! Отговори
Митко преди 7 месеца
Стреляй и те ще спрат да преминават.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така се получава когато оставиш да те управляват гейове,лесбийки,травестити,*** и всякакви ненормалници,които обясняват,че трябва да има равенство и отварят широко вратите на Европа за всеки желаещ. А тези идващите определено не изповядват същите ценности. Те идват да живеят на помощи. Даже не им се и работи. Ама много и дреме на Урсула. То не случайно името и е такова. Тя си е взела някоя черна да я лиже след работа и е доволна. Да му мислят нормалните дето ги издържат тези
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що ходели на запад пита някой по-долу? Ми щото знаят, че в Европа ще им мине номера, затова. На други места стрелят на месо още на границата... а ако случайно оцелеят никой нама да ги храни и да им дава подслон. Помните ли оная заблудена група мигранти дето беше влязла в едно Руско село преди години, голям бой ядоха и избягаха набързо. За съжаление Европа вече не е това, което беше.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фронтекс са наблюдатели, нямат силови правомощия. Европа е беззъба и със сваленигащи.
7
4
 
4
 
! Отговори
марк рюте преди 7 месеца
италия вън от шенген, слава на лгбти по света, слава на украйна бепустиняци
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От хилядолетия границите са охранявани с оръжия.Не е измислен по-добър начин...
5
0
 
16
 
! Отговори
Така ли? преди 7 месеца
До Ужасена Какво трябва да им осигури България? Къща, кола, жена /нормален живот/? А, какво ще работят? Или и за безоблачен живот, трябва да им се осигуряват и средства? България не може да осигури на българите нормален живот, че за да го прави! И в крайна сметка това са мигранти, а не бежанци. Някой да е чул от български емигранти, за някоя държава, която да им е осигурила нормален живот? Дават ти виза, и започваш да бачкаш, на две,три, пет места и ако устискаш, получаваш нормален живот!
4
1
 
18
 
! Отговори
. преди 7 месеца
Това е целенасочено. Унищожаване на Европа.Доста успешно.
3
1
 
12
 
! Отговори
Ай сиктир преди 7 месеца
Какво ми ги разправят кои и колко процента преминали? Те за какъвчеп са там, да пазят или да регистрират?
2
2
 
14
 
! Отговори
SSCN преди 7 месеца
Супер, да преминават, джендерастите от Запад имат нужда от шокова терапия, стига да не остават тук, че *** си имаме достатъчно...
1
26
 
3
 
! Отговори
Ужасена преди 7 месеца
Трябва страната в която първи влезнат в Европа да е длъжна да ги приеме и осигури нормални условия за живот. Ние в България можем да приемем поне милион и половина бежанци.