Уроците, които може да научите от Марк Зукърбърг – част втора

Facebook е неговият най-голям успех
29 май 2014 17:07, Теодора Драгоева
8
Уроците, които може да научите от Марк Зукърбърг – част втора
Марк Зукърбърг; Снимка: Reuters

Вероятно много млади студенти си мечтаят за успеха на Марк Зукърбърг. Човекът, който се превърна в най-богатия млад милиардер в света. Човекът, който преди 10 години създаде социалната мрежа Facebook, а едва наскоро стана на 30 години. Хора като него и Стив Джобс например са рядкост, истински феномен.

Още по темата
Ето защо човек има какво да научи от Марк Зукърбърг. Той споделя своите уроци за живота, част от които може да намерите в първата част. Сега е време за следващата порция съвети от създателя на Facebook:

1. Не се отказвайте. По време на първото лято на Facebook, преди инвеститорите, Марк се нуждаел от пари, за да продължи с работата си. Родителите му го насърчили да не се отказва и му дали спестени 85000 долара, с които синът им да стартира своя проект.

2. Правете грешки. Според Зукърбърг много фирми се страхуват да рискуват, тъй като се притесняват, че могат да направят грешка. Според него цялата тази система на компаниите за оценяване спрямо грешките е погрешна.

3. Поемайте рискове. Обикновено, когато човек стартира бизнес, той се среща с всеки, който би го изслушал. Марк направил точно обратното. При първите набирания на средства за социалната си мрежа той избягвал големите инвеститори, игнорирал телефонни обаждания и отменял срещи. По този начин увеличил интереса и търсенето. В крайна сметка имало 12 големи инвестиционни компании, които се борили да финансират Facebook.

4. Парите не са всичко. Преди социалната мрежа да започне да печели, Марк споделя: „Просто казано, ние не правим услуги, за да печелим пари. Ние печелим пари, за да правим по-добри услуги“.

5. Изградете добър отбор. Зукърбърг твърди: „Едно от определенията, които имам за добър екип, е група от хора, която взима по-добри решения заедно, отколкото всеки индивидуално“. Марк добавя, че при изграждането на екипа той мисли за динамиката и за това доколко хората ще си паснат.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
33
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
хич да ти не пука, тоя Цукърбург мислиш че може да седне в 10 часа сабалян да пие бира и да не бърза за някъде?
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с 85 000 долара начален капитал от мама и тате(може и да не са много за американския стандарт) и аз бих опитал и вероятно бих имал някакъв успех. Ама на нашите спестяванията изгоряха 96-97г. от тогава само назад и какво правим сега? Да не се отказвам, а? С Зукърбърг сме на една възраст иначе...
4
9
 
36
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Моите родите, ако имат 10% от това, което неговите са му дали като спестявания, ще си ударят(те, не аз) *** в тавана от кеф.
3
14
 
33
 
! Отговори
Мъж преди 9 години
Уроците са да се ожените за китайка, за да не ви вкара в бела и да се окажете на улицата без пари и кола, а къщата и вилата да ги гледате само на снимка.
2
12
 
53
 
! Отговори
neo преди 9 години
тоя кирлив евреин забрави да каже че ЦРУ са го финансирали.........феномен е друг път. Черпят данни за хората безплатно...хахахахха . Като почнат да ми разправят тия басни ми става смешно. Колко такива "феномени "има дето никой не ги знае и имат идеи. Малко обаче се финансират от тайни служби. Това е като баснята за започване на бизнес в мазето или банка в една стая. Пълни глупости за промити мозъци.
1
10
 
46
 
! Отговори
L преди 9 години
Основната поука е:Прецакай партньорите си и вземи всичко за себе си!