3 признака, че партньорът ви е контролиращ

Партньорът ви разчита на вас за всичко
14 авг 2020 23:00, Михаела Лазарова
11
3 признака, че партньорът ви е контролиращ
Снимка: Istock

Измежду безбройните начини, по които връзката и партньорът ви могат да се превърнат в токсични, има някои особени методи на злоупотреба, които ви подчиняват емоционално и психически. Тази форма на психологическа злоупотреба от страна на партньора се нарича емоционален контрол и е особено трудна за откриване.

Емоционалният контрол представлява нуждата от пълен контрол над партньора чрез управление на неговите чувства и емпатия. Често това се постига чрез подли практики, объркване, предизвикване на съмнение в самооценката и самочувствието, разклащане на мнението по дадени въпроси. Този тип контрол не се отнася до парите, социалните връзки и приятелствата, заниманията навън. Той се отнася до предизвикването на зависимост от партньора.

Токсичният партньор действа чрез манипулация, принуждаване, притискане към компромиси, склоняване към промяна в нагласите и всичко това с емоционалната съпротива на партньора, който въпреки нея се влияе от токсичната си половинка.

Кои са признаците на такъв емоционален контрол от страна на единия партньор?

Партньорът ви разчита на вас за всичко

Едно от погрешните схващания за контролиращия партньор е, че той контролира чрез натиск и агресия. Това не е задължително. При емоционалния контрол това се получава чрез поведение, което кара партньора да доказва надеждността си, да се чувства задължен да се грижи за токсичната си половинка.

Токсичният партньор разчита на другия до голяма степен за всичко, като му вменява задължение и отговорност да се грижи по всякакъв начин за него. Токсичният партньор се старае да изглежда безпомощен вместо да доминира със сила, като по този начин постига целите си. 

Още по темата мож да прочетете в Az-jenata.bg


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
побъркани бсп преди 1 месец
вие сте контрол гледайте си вашите взаимоотношения и не ви искам злобното ви мнение бсп мехур
5
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
izmislici tova ce isaka da sa po cesto zaedno ne oznachava ce kontrolira nykogo
4
5
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Всичко,повтарям всичко,което е под моя покрив считам за моя собственост.Даже и жена ми.Но съм добър спопанин и се грижа за собсвеноста си.И най много за нея.Признавам, че съм консервативен,но го правя за доброто на семейството си.
3
3
 
3
 
! Отговори
Дери, Ню Хемпшир преди 1 месец
*глиcт
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разкарай го.
Има и свестни, само се поогледай и ще намериш.
1
4
 
15
 
! Отговори
Здрасти преди 1 месец
Според мене авторката е за психиатър