5 грешки, които допускате при възпитанието на децата

Постоянно се опитвате да забавлявате децата
24 мар 2023 22:48, Михаела Лазарова
3
5 грешки, които допускате при възпитанието на децата
Снимка: Istock

Всички сме чували поговорката, че за да се отгледа дете е нужно цяло село и дори сме се питали къде точно е това село! Шегата настрана, родителството е трудна задача и проект, който е с начало, но без краен срок. Той отнема енергията ни, както физическа, така и емоционална. Стараем се да дадем най-доброто от себе си, раздаваме се, но има ситуации, в които сякаш поведението на децата ни „плясва“ по челото.

След като се отърсим от този „плесник“, установяваме, че сме сбъркали. Въпреки усилията и тоновете прочетени книги. В следващите редове ще ви споделим кои са най-честите грешки, които всеки родител допуска и как можете да ги предотвратите. И така:

Не оставяте детето си да изследва света

Още със самото си раждане децата са „програмирани“ да изучават света и всичко наоколо. И това е напълно обяснимо – те трябва да научат всичко, започвайки от значението на вашето изражение. През целия си живот, дори когато са тийнейджъри и след това, децата не спират да се учат под някаква форма. Макар и да сте на този свят по-дълго от тях, не изземвайте тази важна тяхна функция. Опитайте се да давате съвети и да сте близо до детето си, ако нещо не е наред. Но недейте да вървите собствения им път вместо тях. Така рискувате да възпитате човек, който се страхува да поеме живота в свои ръце и който вечно ще очаква, че вие ще сте до него. Както една поговорка гласи: „Не се опитвайте да предпазите детето от падане, бъдете първият, който ще му подаде ръка.“

Не поставяте граници

Ако се чудите защо повтаряте едно и също, а децата ви сякаш не ви чуват, вероятно някъде по пътя на възпитанието сте пренебрегнали важността на задаването на граници. Трябва ясно и категорично да заявите на детето си и най-вече да му покажете докъде може да стигне. Децата са умели манипулатори и постоянно се опитват да прекрачват невидимите граници малко по малко, като така ви опознават и усещат колко далеч могат да стигнат. Опитайте се да наложите стриктен режим на хранене, игра, сън, започвайки още от следродилния период, като по този начин създавате рамки на поведение.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
ТВУ преди 2 месеца
Някои книги на Макаренко сте пропуснали.