Откриване на открито с откритие

"Джаз Плюс" започва на едно необичайно за джаз-фестивал място с концерт на французина Паскал Невьо
12 май 2008 16:27,
Откриване на открито с откритие
Така протичат лайфовете на Паскал Невьо. Снимка: pascalneveu.net

Както ви съобщихме преди време, от 15 до 19 май в София ще се проведе четвъртото издание на любимия ни "Джаз Плюс" фестивал.

Тази година в него ще участват Йан Гарбарек и Ману Каче, Роберто Фонсека, Алборан трио и Луисито Кинтеро.
Но това не е всичко. Тази година организаторите, със съдействието на Френския институт са поготвили едно изненадващо начало.

Фестивалът ще започе един ден по-рано – на 14 май с откритието, завладяло Парижкия джаз фестивал /Парк Флорал/, Марсиак /най-големия френски фестивал/, Кутанс, както и съседна Белгия - Паскал Невьо.

Композитор, пианист, импровизатор, Паскал Невьо разхожда пианата си по морави и площади, откъдето идва и определението му ‘площадният Кийт Джарет’.

По-интересно е сравнението, отколкото определението. Кийт Джарет не може да бъде копиран, както и всяка импровизация, Паскал най-малкото се стреми да уподобява неговия стил.

Но подходът му към пианото като към живо същество, с което има непрестанен диалог е толкова открит, че присъстващите нерядко се питат дали няма някаква скрита тайна в това раждане на мелодията от нищото.

Виртуоз, но и отличен комуникатор с обкръжаващата го среда, природна и човешка, Паскал очаква с нетърпение срещата си с една от най-въодушевените аудитории – българската.

Паскал Невьо ще свири пред НДК на 14 и 15 май, както и в градинката пред Народния театър на 16 май – не забравяйте да го потърсите там!

Това ще е и единствената възможност да закупите и дисковете му...

Пътуването започва....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание