Раздават Европейските театрални награди

За 13-и път във Вроцлав, Полша, се връчват най-престижните сценични отличия в Европа
2 апр 2009 13:08,
Раздават Европейските театрални награди
Плакат: Premio Europe

На 5 април за 13-и път ще бъдат връчени Европейските театрални награди.

Тази година церемонията ще се състои във Вроцлав, Полша.

Отличията се връчват от най-престижните европейски институции в театъра – основен организатор е Съюзът на европейските театри, а съорганизатори са Театралният институт към ЮНЕСКО, Асоциацията на европейските фестивали и Международната асоциация на театралните критици.

Основната награда се присъжда за цялостно творчество и принос към театъра и е в размер на 60 000 евро.

Освен нея, 30 000 евро получават отличените в категорията „Нови театрални реалности“ – творци, които са открили или измислили нов театрален език и са разширили възможностите за изразяване на театралното изкуство.

Тази година голямото признание отива при една от най-важните фигури на полския театър – Krystian Lupа.

Откривателите на новото е театъра пък са Аrpаd Schilling, Francois Tanguy, Guy Cassiers, Pippo Delbono и Rodrigo Garcia.

Традиция е преди церемонията по награждаването всички членове на организаторите и най-престижните медии от цяла Европа да се събират за 7-дневен фестивал с няколко семинара и пълна програма от представления на наградените за годината.

Събитията вече започнаха със специалния акцент в програмата – семинар на Институт "Гротовски", които продуцират гостуването на събитието във Вроцлав.

До момента фестивалната програма включваше предимно представления на домакините, както и последното и изключително обсъждано представление на носителя на голямата награда тази година – „Factory 2“ на Krystian Lupа.

Какво се случва в него, както и на фестивала, четете в следващите дни...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание