Елхите вече не са това, което бяха

Розово, синьо и червено ще са модните тенденции в елхите през 2008 година
13 дек 2007 10:27,
4
Елхите вече не са това, което бяха
Братя Земярски и един малък почитател на изкуствените елхи. Снимка: Dnes.bg
Отново наближава Коледа. Отново мислим за елхички. И все повече от нас си купуват изкуствени.

Причините са ви известни: не само поради практични съображения ги купуваме (изкуствените елхички не цапат; могат да се ползват много години; продават се по хипер и супермаркети, молове и пазари),

не само от екологични съображение (купувайки изкуствена, ние спасяваме истинско дръвче),

а и от естетически (елхите стават все по-интересни и модерни, можем да си изберем такава, която да пасва най-добре на интериора ни).

Отново наближава Коледа и аз отново, по традиция, предприех онова пътешествие от София до град Раковски и обратно. За да се срещна със собствениците на единствената у нас фабрика за производство на изкуствени елхи – Йонко и Любомир Земярски.

Много добре си спомням деня, в който миналата година пътувах за Раковски. Същият мрачен и дъждовен ден.

И мястото е същото. Същата фабрика, със същите производствени цехове и помещения. В нея работят същите усмихнати, мили и отзивчиви хора.

Братя Земярски са същите сърцати и открити хора, те с охота разясняват технологията на производство на изкуствените елхички и отговарят на всички въпроси.

Различното е само едно: вече, освен традиционните зелени, се произвеждат и цветни елхи – бели, черни, розови сини и червени. И тези цветни елхи, макар и да изглеждат малко странно, са хит по света.

Но тъй като ние изоставаме с около една година от световните модни тенденции при елхите, засега голям интерес към цветните елхи не е регистриран. Те са за хора, които от една страна не се страхуват да експериментират или които искат да разнообразят интериора си с нещо „странно и шокиращо“ и са най-вече за децата.

През 2005 най-търсеният модел е била зелена елхичка с бели връхчета. Миналата Коледа хит бяха жилковите елхички. Те са предпочитани, защото наподобяват естествените и имат много и различни връхчета.

По света модата тогава беше елхите да се закрепят на тавана и да висят с върха надолу, за да има повече място за подаръци под нея. Тази мода така и не опря до нас.

В момента най-голям е интересът към елхичките Art Deco – бяла елха с черна украса и черна елха с бяла украса.

Но догодина сините, розовите и червените елхи, които и сега са на пазара, ще станат хит, предричат производителите.

Отново проследих целия производствен процес на една елхичка. В зависимост от модела и размера, изработката на едно дръвче отнема между 3 и 40 минути.

„Мода освен в облеклото има и при коледните дръвчета. Световната мода в елхичките обикновено идва със закъснение у нас. Тази година обаче ние решихме да предложим на българското семейство нещо, което сега е актуално в Западна Европа, Канада и САЩ, а именно - цветни елхички за много настроение и уют.

Специално за децата изработваме коледни дръвчета в синьо и в розово. Децата ще украсяват сами своята елха и ще очакват също толкова цветни подаръци под нея. Цветната елха е за по-нестандартните хора, които държат на традициите, но същевременно не се страхуват да експериментират”, каза Йонко Земярски, собственик на фабриката ГРИПС ООД.

Цветните коледни дръвчета са с размер от 40 см. до 2,5 м, като най-търсени са тези от 80 до 120 см. Производството им стартира през септември тази година. Цената на изкуствените коледни дръвчета започва от 6 лв.

За изработката на изкуствените елхи се използва фолио, което не съдържа олово или други вредни вещества, а техният заместител – силиций, което ги прави екологично чисти.

Цветовете се добиват със залагане в самото фолио чрез специални машини, по канадска технология. 40 души са заети в производството, в техническата база на фабриката са инвестирани над 230 000 евро.

Доказателства за съществуването на Коледното дръвче има още от 1521 г. С навлизането на елхата като част от Коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс. Това налага да се започне производството на изкуствени елхи.

Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология. Предимствата на изкуствените елхи са, че са лесни за съхранение и по-екологични.

Производството на изкуствени елхички у нас отговаря на необходимите ЕС изисквания за безопасност. Но пазарът в България, както и по света, е залят от китайски стоки, така китайските елхички се явяват единствената конкуренция на нашата фабрика.

От миналата година към всяка елха има и коледно послание от едно българско дете. Така си купувате не само елхичка, а и искреното, чисто детско послание.

А тази емоция с пари не се купува...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Johnny преди 16 години
малко ми е странно какъв е планът за развитие, все пак това е стока, която е с дълъг живот, или ще диктуваме моди и ще сменяме всяка година цвета?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"По света модата тогава беше елхите да се закрепят на тавана и да висят с върха надолу, за да има повече място за подаръци под елхата."
1
0
 
0
 
! Отговори
Далия преди 16 години
Страхотно...не знаех че има български производители на коледни елхички....ако знаех, щях да внимавам повече когато купувах моята миналата година...!

Спонсорирани публикации