ТВ диктатура

Телевизиите искат да живеем съобразно техните програмни схеми
1 сеп 2008 17:40,
55
ТВ диктатура
Снимка: Dnes.bg

В събота и неделя новините на една от големите телевизии у нас бяха изпълнени с драматични предсказания за огромен трафик по пътищата.

Отпускарският сезон бил свършил и се очаквали големи задръствания.

Естествено, всичко се оказа кьорфишек. Пътувах по магистрала “Тракия” и трафикът не бе по-различен в сравнение с останалите летни уикенди.

Мерцедеси с немска и швейцарска регистрация, пълни със забрадки; софийски ванове с багажник на покрива; местни участници в движението, пренасящи селскостопанска реколта; малко тирове и автобуси с дремещи пътници бяха сред по-ярките образи на пътя.

Разбирам, че през лятото и особено през почивните дни е трудно да запълниш новинарските емисии, но този път измислената новина ме подразни и с друго. С опита за внушение.

Откъде накъде отпускарският сезон ще свършва на 1 септември?

Ако има дата, която наистина слага край на масовите почивки, това е 15 септември, когато започва учебната година. И защо ни се внушава от всички страни, че трябва да почиваме от 1 август?

Не може ли човек да излезе в отпуск от 23 юли, например, до 9 август. Или от 7 до 21 юли.

Времето на стандартния отдих в заводската почивна станция с “карта” от 1-во до 15-о и от 15-о до 31-о число отдавна отмина.

Обяснението за тази ваканционна рецепта, която телевизиите се опитват да ни изпишат, е лесно.

Просто от 1-ви до 31-ви август техните основни предавания или поне титулярните водещи са в почивка. Затова и ние трябва да отмаряме тогава, а на 31 август незабавно да се върнем по домовете си, да сбъднем прогнозите за голям трафик, да осигурим материал за скучните неделни новини и да се залепим пред екраните.

Никой да не е посмял да лежи на плажа през юли и септември, когато Бареков е в ефир и задава проницателните си въпроси.

По същото време никой да не пие мохито под созополските асми, защото Милен Цветков раздава правосъдие в предаването си.

През септември телевизиите стартират с нови програмни схеми, започват нови предавания и не е уместно да се размотаваме по планини и морета.

Мечтата на телевизионните продуценти е времето да бъде лошо и всички да сме на дивана в хола. Като неволни участници в един всенароден “Биг Брадър”.

А също и като пациенти на един виртуален телевизионен д-р Фройд, който вместо кушетка и въртяща се спирала използва диван, чипс и реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
Плевен преди 15 години
Снощи започнах "драматично"новините си ,за спирането на топлата вода в Плевен.Аз съм от Плевен и точно тогава се загледах в репортажа на "Бенатовката",която драматично обясняваше как е спряна топлата вода на целия град.А какво направих аз-просто се придвижих до крана и си пуснах топлата вода,както обикновенно
53
2
 
0
 
! Отговори
Илиян Георгиев - dar преди 15 години
правилно! :D:D
52
2
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
... е добра :)
51
2
 
0
 
! Отговори
Д Добрев преди 15 години
Браво! За разлика от статията "С гръб към морето, с пясък в дупето, с болка в сърцето..." сте били обективни.Ама не забравяйте, че са ви колеги и не се различавате.
50
2
 
0
 
! Отговори
дани преди 15 години
и аз това си мислих докато гледах измислената новина за "задръствания". Май наистина се опитват да създават новини, а не да ги отразяват.
49
2
 
0
 
! Отговори
ai-ai преди 15 години
Браво за статията, напълно я споделям. Вече ми става смешно, като гледам как репортерите се мъчат да ИЗМИСЛЯТ някоя новина, за да си запълнят новините. за капак понякога създават масови психози с очаквания за бури, задръствания и какво ли още не..."Роди се новина" е новият спар почин "Направи си сам" в днешната ни журналистика.:)
48
2
 
0
 
! Отговори
Myleena преди 15 години
Даааа,напълно съм съгласна с написаното!Непрекъснатите опити на медиите(и не само на тях) да ни вкарат в рамки, буди отегчение и лек смях.Преди се ядосвах, нахъсвах и скачах като петле,днес просто го отбелязвам-гласово...! Та по повод стартта на статията,смея да допълня-2000 ченгета щели да следят движението на пристигащите на талази,отпускари по магистралите!Айде де!Май се оказа,че от рамкираните почиващи сме само аз и един варненски пасат,тръгнал на неделно гости при тъщата до Велико Търново примерно,другите просто липсваха!А що се отнася до полицаите...видях точно три коли с подобни по пътя от Дуранкулак за Младост!В първата бяха решили,че сутрешното кафе е преди всичко,във втората следяха пресата,а третата наистина вдъхваше респект-униформени представители на двата пола,удобно облегнати на предния капак на най-бързата кола-бялата астра,скръстили ръце в явно задушевен разговор за нещата от живота!Всъщност защо се заяждам?!Вечно случващият се тежък трафик,при изхода на магистралата при Богров е нещо толкова досадно,особено при наличието на красива колежка,все пак!А що се отнася до следенето на прибиращите се отпускари....аз го направих,но с няколко уточнения: 1.-нямах избор,утре детето тръгва на градина; 2.-само по магистрала "Хемус"; 3.-нямам никакви нашивки; 4.-тълпите от почиващи се оформиха в 15-20 софийски регистрации на OMV,55км преди София и едни крайно заблудени словаци от "прекрасната" маркировка по пътя; Та наслука,до следващата отпуска!
47
2
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 15 години
ПИЧ, БРАВО ЗА СТАТИЯТА - СТРАХОТНА Е. СПОДЕЛЯМ АБСОЛЮТНО НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ. ПОЗДРАВИ И ПРОДЪЛЖАВАЙ ВСЕ ТАКА!
46
2
 
0
 
! Отговори
Koko преди 15 години
аз отказах телевизията преди години... съветвам всеки да опита... нема такъф кеф!
45
2
 
0
 
! Отговори
kesig преди 15 години
Аз и всички мои познати не гледаме тия канали в които има предавания със Слави Трифонов, тоя проводник на пошлостта, цинизмите и простотиите.Чудя се как може да го показват още по някои канали.
44
2
 
0
 
! Отговори
phil преди 15 години
mnogo to4en komentar.
43
2
 
0
 
! Отговори
NoTV преди 15 години
Количеството часове, които прекарваме пред телевизора, са показателят за степента на непълноценност на нашия живот. Неудачниците и предалите се хора гледат много повече от успяващите в живота. Целта на телевизията е да води човешката маса, или простолюдието, насам-натам като осигурява по този начин власт и пари на проръчителите. Съвременният среден човек е андроид управляван с телевизор. Той си мисли че като държи дистанционното управлява телевизора, но всъщност телевизора него го управлява. Колкото по-*** бъде направен един народ, толкова по-лесен е за управление. Затова нека гледаме да не гледаме телевизия :) а да гледаме собствения си живот.хип-хи-хи-ура!
42
2
 
0
 
! Отговори
kossev преди 15 години
А някой знае ли от къде вземат новините за този сайт.Струват ми се еднакви с тези от Телевизията
41
2
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
Напълно съм съгласен, БТВ като една типична американска телевизия промиват мозъци - дано като се сменят собствениците да има промяна.
40
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз също пътувах в Неделя по магистрала"Тракия" и наистина трафика си бе нормален, но получих доста обаждания от свои близки, притеснени от новината,че едва ли не се пътува 32 дена от Бургас за София.
39
2
 
0
 
! Отговори
krasi преди 15 години
Много добра статия! Крайно време е тия скапани телевизионери да променят отношението си към зрителите. И е крайно време да пуснат DVB-T и да спре загробващия монопол на кабелните оператори....
38
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
интернета ще ги загроби всички крумовки барековки и т.н.по тв ще гледаме мачове и филмиДа живеят новинарските сайтове, блоговете и форумите!
37
2
 
0
 
! Отговори
hristi преди 15 години
...когато гледаш примерно някакво предаване,филм и освен ,че ти пускат реклами ,някои от които направо ти се набиват в мозъка ,с дразнещи звуци ами и на всичкото отгоре са супер УСИЛЕНИ и се налага да търсиш дистанционно и да намаляш.Е това е само малко допълнение ,към цялата манипулация на ЧЕТВЪРТАТА власт...
36
2
 
0
 
! Отговори
Kossev преди 15 години
Спомням сеи как скоро ,може би в началото на сезона,пак се очакваха големи задръствания по магистралите и БТВ бяха заложили репортери на изходите на София.Предаваха на живо,но....задръсвания нямаше.Замазаха положението,но тогава ясно си пролича тънката манипулация.Всеизвестно е кой е собственик на БТВ и на кои интереси служи той.Но не смятам,че са виновни журналистите.Във всяка медиа е така.Новините са такива,каквито ги искат отгоре.Телевизията е създадена да ни манипулира.Замислете се колко хора разбират какво става по света само от там..
35
2
 
0
 
! Отговори
kesig преди 15 години
Pochti ne gledam BG televizionni predavania osven kogato ima direktni predavania ot svetovni znachimi sabitia. no i togava me e jad na tia nashi glupavi reklami.A moeto mnenie za vodeshtite na novinite e che te ne sa vinovni, a tehnite nachalnici, koito gi darjat i im davat takiva basnoslovni zaplati.Tiah pak di darjat politicite na vlast - vaobshte sindjir marka.Puskat si manipulirani anketi za reitinga im i si misliat che im viarva niakoi.Jiviah malko v USA i vidiah kakvo znachi TV, i kolko vsichki vodeshti sa zavisimi ot zritelskia interes.V BG tova niama da go dopusnat.