Румънски министър подаде оставка: Как да погледна детето си?

Правителството предаде привържениците си, смята Жиану
Обновена: 2 фев 2017 11:52 | 2 фев 2017 11:50, Елка Василева
26
Румънски министър подаде оставка: Как да погледна детето си?
Снимка: Reuters

Министърът на търговията и предприемачеството на Румъния Флорин Жиану съобщи, че подава оставка. Това става на фона на най-мащабните народни протести в страната за последните 28 години.

Над 250 000 румънци излязоха вчера на протест срещу решението на правителството да освободи от наказателна отговорност корумпирани чиновници, причинили щети за по-малко от 200 000 леи /47,5 хиляди долара/. В отговор полицията използва сълзотворен газ. По данни на властите двама протестиращи и двама полицаи са леко ранени.

Още по темата

Оттеглящият се министър Жиану заяви, че правителството на страната е предало своите привърженици, пише Би Би Си.

Във Facebook Жиану написа, че подава оставка по морални съображения – заради детето си.

"Как ще мога да го погледна в очите и какво да му кажа след години?", написа Жиану.

Шест страни, сред които Германия, Франция и САЩ, излязоха с изявление, в което предупредиха властите в Румъния, че международният авторитет на страната и отношенията й с ЕС и НАТО са под заплаха.

Румънските власти обясняват, че намаляването на наказанието за корумпираните чиновници и амнистията на осъдени с малки присъди ще допринесат за справяне с проблема с препълнените затвори. Противниците на законовите промени смятат, че сред помилваните ще се окажат влиятелни политици, осъдени за корупция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
рореску аурел преди 7 години
ние не сме роб народ и затова имаме правосъдие и сме нормална държава, нямаме мутри,вкарваме подкупните в затвора, контролираме правителството ни, държавата ни е добромясто за живеене.
19
3
 
23
 
! Отговори
енеску преди 7 години
Дойдат ли на власти социалистите/комунистите, следват демонстрациите - защото те не могат да управляват, а само да крадат и да харчат. Май и нас това предстои. Но няма как да се организираме, както го правят румънците.
18
1
 
27
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Ние сме си добре,нямаме политици в затвора,нямаме закони и съдебна реформа,нямаме прокуратура и всичко ни е точно.За какво да протестираме.Сега ще си изберем същите политици защото ТЕ ще ,,променят ,, нашето благосъстояние и ще подминем Швейцария и Германия.Да хапнем и пийнем и да си легнем,т.е ние спим вече от 27 год
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди време бях зад нас в развитието, сега са пред нас и сигурно се отдалечават, докато ние тъпчем на едно място, заради тикви, бесепари и депесари и прехода на грабежа от 1989г насам. румънците се дигнаха и изметоха корумпираните и си отстояват правата, нещата потръгнаха за тях, наш ред е. старите муцуни, които окрадоха и приватизираха всичко и си напълниха сметките и гушите нямат място в политиката повече! да им го кажем ясно и силно! МАФИЯ! ВЪН!
16
0
 
46
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Румъния е жива, Румъния се бори, отстоява и ще намери верния път и то много скоро. България вегетира и изгнива бавно отвътре..
15
0
 
26
 
! Отговори
Закривай преди 7 години
Проблема с неработещата съдебна система не е само в корумпираните политици...просто в българското общество няма справедливост, всекидневно някой "гори" с някаква нова схема измислена от мошенници в някой офис. Тази държава е пред разпад
14
1
 
35
 
! Отговори
Антрополог преди 7 години
На българите им трябват години еволюция да разберат, че проблема не е толкова в политиците, а в съдебната система. Когато има работеща съдебна система , която да въздава правосъдие и да вкарва корумпираните в затвора, тогава всеки ще си помисли преди да участва в каквито и да е схеми... Цацаоров и ВСС всеки ден ви се присмиват, това им личи от самодоволните физиономии...
13
0
 
26
 
! Отговори
Чиии бааа преди 7 години
Това е единство и народ и юмрук в лицето на политеските ганлстери а ни хаотичен народ за две кебабчета един глас
12
7
 
28
 
! Отговори
:) :) :) преди 7 години
Мамалигите са по-дисциплинирани от нас, защото Чеушеску и Секуритате пердашеха яко. Въпреки това са си корумпета и такива ще си останат. Както и ние. Западняците искат да сме слаби и лесни за манипулация. Западняците не правят нищо, за да се подобрят нещата в нашите страни. Всичко, което говорят е за пред медиите. Те си гледат интересите и слагат послушници като ***. Позволяват им да крадат, но срещу това искат пълно подчинение. Това е истината.
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да са всякакви румънците, но у нас 250 хиляди на едно място ще събере само някоя гарантирано предплатена от друг муфта с включен ол инклузив и всички бонус екстри.
10
0
 
31
 
! Отговори
тъжно е преди 7 години
У тях затворите пълни а у нас .бaнатa прокуратура и съд не вкарват никого. Защо си мълчим ? А не ги катурнем вкупом .
9
13
 
20
 
! Отговори
redneck преди 7 години
така става, когато комунделите дойдат на власт. И тука Орешарски го преследваше серенада.
8
0
 
37
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
забравих да кажа че тук има много места в затворите, само ефективни присъди си нямаме та ето ти баланса с румънците...
7
14
 
18
 
! Отговори
,,, преди 7 години
Мълчат троловете, щото комундедата са на власт в Румъния. Няма копейки за плюене срещу своите....
6
1
 
19
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
добре че румънците чат пат правят абсолютми глушпости и вместо да ни издухат по пътя към нормалността както се бяха засилили и то много, сега понамаляват и ни изчакват :)сетете се тук тогажа какво е положенивто...:(
5
3
 
14
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
до 1. мълчат щото още не са им пуснали опорните точки. Може би ще обвинят посолствата на страните изразили не съгласие в "намеса във вътрешните работи" тука едно време така пробваха. Интересно ми е как сега ще извъртят да са виновни Обама, Меркел или ЕС.
4
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А у нас кога ще има? Кога ще изметем ГЕРБ, БСП, ДПС, и останалите крадци и мошеници?!?!
3
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
грешката я прави правителството, а не самите румънци вес пак..
2
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жалко, до вчера ги имах за пример румънците, но правят историческа грешка според мен.
1
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
И троловете мълчат!