От Скопие: Борисов се бори лъвски и смело за Балканите!

Бучковски: Само ЕС може да изтръгне национализма от региона
25 май 2018 12:45,
53

Българският премиер Бойко Борисов се бори "лъвски смело" за Западните Балкани и за Македония. Това обяви бившият македонски премиер Владо Бучковски в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Според него Западните Балкани са на кръстопът - или ще бъдат, или няма да ги има, а конференцията "Европейски съюз - Западни Балкани" може да ги върне в дневния ред на Европейския съюз.

Бучковски е категоричен и че национализмът на Балканите е жив и може да бъде изтръгнат само чрез европеизация на Балканския полуостров.

"Според мен България направи много и това ние трябва да го признаем. Лъвски смело се бореше за Западните Балкани и по-специално за Македония вашият премиер Борисов. Реално лъвски и искрено казвам, че накара и останалите лидери на Европейския съюз да преосмислят значението на Западните Балкани и да разгледат шансовете тези държави да станат членове на Европейския съюз до 2025", каза бившият македонски лидер.

Той припомни, че години след приемането на България и Румъния в Европейския съюз е имало спорове сред западните политици дали се е избързало.

"Последва приемането на Хърватия, което изостри гранични проблеми. Хърватия има проблеми с Унгария. Тогава започна да се появява скептицизъм, относно разширяването", каза Бучковски. Според него това се е оказало пагубно за модерните европейски политици на Западните Балкани.

"Възвърна се национализмът, върна се шовинизмът. Върнаха се дилемите дали има алтернативи, ако не ни иска Европейският съюз дали да не почукаме на вратата на Москва", каза още Бучковски.

Затова той смята, че са много важни посланията от срещата "Западни Балкани – ЕС".

"За Македония няма по-голям съюзник от България в настоящия момент на пътя към Европейския съюз и НАТО", категоричен е бившият македонски премиер. "И се радвам, че мнозинството от гражданите на Македония сега го признава", допълни той.

Бучковски смята, че подписаният миналата година договор за приятелство между София и Скопие  е отворил реална нова страница в отношенията между двете държави.

"Огромна помощ, която България може да даде на Македония, е да спомогне за решаването на споровете между Сърбия и Косово, защото без да се преодолее тази пречка и Сърбия не може да бъде членка на ЕС", добави бившият македонски премиер.

"Трябва да признаем, че не може на Балканите само най-малката държава - Черна гора - да бъде сигурна за членството си в ЕС. Естествено е, заедно с Македония, и Сърбия до 2025 година да стане членка на Европейския съюз, след това е Албания и след това всички заедно да помогнем и Косово и Босна и Херцеговина да влязат в ЕС", каза още Бучковски.

Той коментира и въпроса за положението на българите в съседна Македония. Според него македонските граждани, които се определят като българи, трябва "да правят това, което правеха през последните месеци".

"Имат възможност без предразсъдъци и в съответствие с подписания договор всеки да бъде такъв, какъвто се чувства".

Бучковски смята, че политическата партия, формирана от българите, които са родени в Македония, не само ще бъде конкурентна на политическата сцена, но и ще победи много предразсъдъци.

Относно съвместната комисия за историческото минало той каза, че е време "веднъж завинаги историята да бъде върната на историците, а политиците, които днес са начело на двете държави, да градят нашето настояще".

Вижте цялото интервю с Владо Бучковски във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Всеки успех на Борисов , пирон в ковчега на БСП.
43
1
 
0
 
! Отговори
НАрода НЯМА ПАРИ преди 5 години
ТАзи година е заложено ограбване на над 23 000 000 000 живи лева от народа през приходната част на бюджета.ЗА ненужно ПИАР мероприятие под ръководството на доказан престъпник /продаваше ЗАБРАНЕНИ ОТ ЗАКОНА ХОлограмни оръжия маскирани като винетки/се ограбват над 200 000 000 живи лева./тн ПРедседателство на съвета на ЕВропа
42
1
 
1
 
! Отговори
Проверки са нужни преди 5 години
Лично препоръчваме на братските балкански народи да изискват писмено какви пари е превел Брюксел на София за тн "Европроекти".У нас ПИАР наркомани подават ВАЖНО, че Брюксел май щял д а превежда милиарди ограбвани от други европейски народи за НАГЛО КОРУПЦИОННИ Обекти по тн"ЕВропрограми"> ДАже и министерство създадоха з а по бързо усвояване на ограбваните милиарди з а НЕНУЖНИ ОПАСНИ проектиПроверка обаче доказала че милиардите са ограбвани само от БЪлгарския народ./виж Орешарски
41
3
 
2
 
! Отговори
Внимавайте с Брюксел преди 5 години
НАгли наркомани от Брюксел нанесоха жестоки щети на БЪлгария чрез стимулиране ограбването на десетки милиарди годишно насочвани само за ненужни НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ.БЪлгария остана на последно място в света по заплати и пенсии и на първо по убити от мед мафията с инсулти,инфаркти и рак.
40
3
 
2
 
! Отговори
Плащайте за ДЕЦА преди 5 години
НАЙ жестоко е срината раждаемоста в Ограбвана от нагли престъпници на власт през София България.НАд 5 700 000 са оставени без доходи за оцеляване.НАд 2 900 000 са без никакви доходи.Блокирани са милиони работни места чрез вдигане на пенсионната възраст.РАзрушена е индустрията.Милион деца са тежко увреждани в училища с камери.НЯМА ЗДРАВИ ЧОВЕШКИ МАЙКИ..
39
2
 
1
 
! Отговори
ПАРИ ЗА ДЕЦА преди 5 години
МАлките републики на Балканите вече десетки години страдат от нагли диверсии.Срината е раждаемоста ..Десетки милиони нямат доходи за оцеляване.НАркоманите от Брюксел са внушили на Борисов че трябвало да се ограбят над 30 000 000 000euro за ненужни магистрали вредни и опасни нарушаващи крехката охрана на БАлканите и поне 5 000 000 000 euro за дигитално терористична техника.Нужни са поне 30 000 000 000$ за доходи и за помощи за раждане и отглеждане на деца
38
5
 
8
 
! Отговори
EMIGRANT преди 5 години
Стига с туй последно място,стига сте се ожалвали като послшедни ***!!Нито сме последни,нито сме бедни,нито Борисов ви е крив за туй,че сте мързели,не бачкате и само се чудите какъв айфон да си купите и къде да пилеете пари като дойдат празници!Ако туй дуднене за бедност,за нещастие и какви ли не още опорни точки наистина не са опорни точки,то сме най тъпата и умствено ограничена пасмина в Европа!Дай ни да повтаряме робство,освободители,бедни сме,гладни сме,едно и също до изпростачване!
37
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто ГЕРБ управлява,населението се топи като лански сняг и затъваме,който харесва крадливия диктатор ББ,да си го вземе у дома,да не го гледат хората!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 25"Моля за точен превод..."---Е, щом си добре с френския, превода е Style français, ou Sexe à la française, ou fellation.Тези, които НЕ СМЕ "добре с френския" му казваме "френска любов", или "свир-ка", или"до Ханой". Някой казват и ДаДуСу.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека не се обръща внимание на истерясалите шо рошоидни *** тука... Акото това бе направено от друг политик, например Станишев, Костов, Корнелния, а?! Щеше да има титирамби.....сега се чудите какви глупости да съчините...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добитъци, май много ши дойде ГМО-то?!
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българският премиер Бойко Борисов се бори "лъвски смело" за Западните Балкани и за Македония." Това обяви бившият македонски премиер Владо Бучковски.---И този му се подиграва на Боковата "дипломация". -:)
32
4
 
10
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Да се "бориш", или по какъвто и да било друг начин да подкрепяш идеите на Македонизма, (да не говорим пък да искаш да вкараш този тумор на българщината в ЕС) е срещу интересите на България и българите и си е национално предателство! Защото признаването на така наречената Бивша Югославска Република с официалното име 'Македония', означава да узакониш и всичките останали техни претенции за Гоце Делчев и сие, македонско малцинство в България и т.н. разрушителни за България идеологически диверсии.
31
9
 
12
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
Борисов продаде Илинденското въстание на македонците, ама гърците се не лъжат, знаят, че е българско и дори споменаха нещо за Велика България.Сега ни продава и на папата, ще ни прави католици сигурно.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ ЛЪВСКИ, АМА МАКЕДОНИЯ Я НЯМА В СПИСЪКА.КАЗА СЕ - СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА В 2025 (и това не е много сигурно каза Меркел).ОСТАНАЛИТЕ НЕ СА УЗРЕЛИ ОЩЕ.
29
5
 
11
 
! Отговори
А преди 5 години
ЗАЩО ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ СЕ БОРИ "МЪЖКИ" ЗА БЪЛГАРИЯ,ТА СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЕСТО,ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ СЕ Е ЗАТРЕВОЖИЛ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ,ПРОСТО 300000 БОГАТАША,КАТО СИ КУПЯТ ЕЛ.КОЛИ ТРЯБВА ДА ГИ ЗАРЕЖДАТ ВСЕКИ ДЕН,А НЕ МОГАТ ДА ХОДЯТ В ТУРЦИЯ,ЩЕ ГО НАПРАВЯТ НА МАД И МАСКАРА,СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ НЯМА КЪДЕ ДА СИ ГИ ЗАВИРАТ КАБЕЛИТЕ НА ЕЛ КОЛИТЕ,ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО,ТОВА Е МИНКЕ ПОЛОЖЕНИЕТО.СЕГА СЕ СЕТИЛА БУЛКА ЗА ОЙ,ДАНО РУСНАЦИТЕ НИ В ОТРЕЖАТ,НИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ С ТЕЗИ ПРОДАЖБИ ПОЛИТИЦИ.БОРИ СЕ ББ В Б,
28
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато чуя ББ да говори за Балканите, имам чувството, че ЕС го е отровил с ,,Т*пичок".
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов се бори "мъжки'да ви "афирмира идентитетот"и е на ръба да извърши чутовно национално предателство,ама нали му е по-важно да го смятат за "пи..ч" и да се бие в гърдите като някой едър човекоподобен обитател на джунглата за магистралите КОИТО СА В ЗАСТОЙ В БЪЛГАРИЯ!!За това се бори Борисов и накрая може и да си го получи.не са все пак всички българи изтрещели патриотари и наивни глу..ци,а не са и платени "журналисти"и които не сме наивници стискаме палци на гърците макар и с отвращение!
26
6
 
16
 
! Отговори
С преди 5 години
С приемането на Западните Балкани в ЕС , Брюксел ще компенсира финансовия луфт от оттеглянето на Англия, ще ликвидира икономиките и армиите на балканските държави.За съжаление розовия воал пред очите на кандидатките им пречи да осъзнаят истината в момента. Но бъдещето им не е по-добро от нашето настояще.А големият " лъв" Б.Б , той просто действа под диктовка.
25
1
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Моля за точен превод.Не всички сме учили английски, аз примерно с френския съм добре , изучаван в средно и висше уч. заведение.