Гърция ще купи 18 изтребителя "Рафал" за €2,3 млрд.

Самолетите ще са 6 нови и 12 употребявани
17 дек 2020 15:40, Елка Василева
74
Гърция ще купи 18 изтребителя "Рафал" за €2,3 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция ще плати 2,3 милиарда евро по сделка, която предстои да подпише скоро с Франция, за закупуването на 18 изтребителя "Рафал", произведени от компанията "Дасо". Това съобщи гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас, цитиран от Ройтерс.

Гърция ще купи шест нови и 12 употребявани изтребителя "Рафал" за 1,92 милиарда евро и ще плати още 400 милиона евро за тяхното оборудване, уточни говорителят на брифинг.

Атина увеличава отбранителния си капацитет с нови изтребители, фрегати и оръжия на фона на напрежение заради енергийните залежи в Източното Средиземноморие и разногласия със съседна Турция, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

Първите шест изтребителя ще бъдат доставени около юни месец, а останалите ще бъдат доставени до средата на 2023 г., уточни правителственият говорител.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиСтига ни агитирай с тия Грипени бе Боби, не ви ли омръзна едно и също да повтаряте 4 години подред с президента. Грипен та Грипен. 90% от модерните армии са въоръжени с Ф16 само вие русофилите повтаряте като папагали за Грипена и то каква ви е целта. Единствената ви цел е в никакъв случай да не е американски. А после като вземем да си чукаме главите с тоя Грипен такива отворковци като тебе и президента ще се скриета в миша дупка.
58
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Боби - благодаря! Без значение от разликата във възгледите ни, очевидно си чел доста. Беше удоволствие да поговорим. Но имам доста работа днес. Остани си със здраве, и Светли коледни празници!
57
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Боби - въобще не ме убеди в нещо. Първо не ми отговори за фактологията на Лави - предхожда или е след избора на Ф-16 от израелците? Второ JF 17 e съвместен проект на Китай и Пакистан. Струва рекордно малко 500 млн. долара - изключително евтин за качествата си. И дизайна е копи-пейст от Ф-16 - видимо. А Лави е донора на авиониката и електрониката, повтарям. Без да отричам, че J 7 e Миг 21. То и румънския Лансър е Миг 21, но пак е пипал Рафаел. Така че, моля те.
56
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Боби - и по първото - въздушния бой отдавна не е този от времето на Червения барон. Свръх великите, хипер и супер маневрени руски щайги, които нямат победа от виетнамската ера до днес, би следвало както и всички други от настоящето поколение да воюват от огромни дистанции, благодарение на модерни РЛС, ракети и средства за РЕБ. Но, май ги няма никакви. Те май и основната си ракета за въздушен бой създадоха копи-пейст от американска такава, я ми припомни?
55
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Боби - не, само ти "знаеш" какво е Лави. ***. Лави трябваше да бъде наследника на Кфир, но предпочетоха Ф-16. А Лави продадоха на китайците, докато Китай и Америка още се гушкаха. Лави е "донор" на авиониката и електрониката на основно ПАКИСТАНСКИЯ Джей за който говориш. Защото Пакистан вложи в него за да го направи свой основен изтребител. Така че, не претопляй манджата моля. Относно това откъде Израел е обстрелвал Сирия, това е само твое предположение.
54
0
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Няма значение какви са ти изтребителите, въпроса е колко са. Дайте ми 1000 МИГ-29 от 70те и гледайте как всички около нас ще се *** със все че имат патриоти, С-400 и по 50-100 Ф-16 или някакви по-модерни машини. Дайте ми 1000 стари тарги ама да са 1000 и въоръжени и годни за летене, пък гледайте как всички ще се покрият като мишки!
53
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Боби - и преди да се втурнеш в ТТ данни и истории, обмисли и ми отговори защо Израел, който е с най добрите ВВС сили в света използва "презрения" Ф-16, произвежда го и дори е единствения който може да произвежда опашната плоскост. А прехвалените руски хвърчила / на които ти си заклет фен, сигурен съм / просто не летяха в Сирия, когато Израел нанасяше въздушни удари. Защо така бре?
52
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Боби - предната или задната, е подробност. Водещото локумаджио е това, че зад него е бил истинския пилот. И да, това да подържиш малко щурмвала/лоста/джойстика в процес на полет не е като да излетиш/приземиш самолета. Абе какво съм седнал да ти се връзвам, като е съвсем ясна червената ти насоченост. В случая е по важно другото - можехме ли и трябваше ли да вземем друг самолет. И дали пък точно Рафал-а е този друг самолет. За Грипан-а въобще не говоря. Той не става.
51
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До ГосТ - управлява, думаш! От задната седалка на спарката? Така и ти можеш да "управляваш". И как точно да гледа Макрон потенциален купувач, с "уважение" естествено! Прекалено акцентираш на очевидното. Я подскажи, къде в НАТО се ползва Грипен? Чехите имат няколко бройки на оперативен лизинг. Друг? Бойната история на Грипен? Няма? "Несравнимо" е, прав си. Да си купиш бутиков модел е много подходящо. Ако питаш теб. А относно избора на летците, няма как да го знаеш. Така че, лай си на воля!
50
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До ГосТ - чудесно! Написаното от теб показва, че си бесен! Така и трябва. Всеки неграмотен *** се вбесява, когато няма аргументи. Недей да ми говориш за история. Ти я познаваш слабо. Ето що. Митсубиши Зеро, както казваш е било перфектен самолет. И така, та чак до 1942 година, когато американците започват да разработват сериозни самолети. С появата на Лайтингите, Хелкетите и най вече Тъндърболта неговата доминация във въздуха заминава в историята. Така че, *** хайде недей!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за Рафал, ама решаващо за войната в Гарабаг беше използването от азерите на АН2М. Миг29 и СУ30 въобще не хвръкнаха.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските асове предпочитат сьс Ф16 да се бият. Значи има защо. Точка.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и ние купихме ама 6пъти по малко изстребители за същите пари няма що холвма политика на крадене пада
46
3
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
кюрме, Месершмит и Мицубиши Зеро са легендарни самолети. На едно Мицубиши по десетина краварски талиги са падали. Разбира се, че ще ги хареса.
45
5
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Корме ли си, кюрме ли си, къв си, топ пилотът на България, бившият главнокомандващ на военно въздушните сили ген. Румен Радев летя и управлява Рафал, а френските генерали и летци го поздравиха и Макрон не му се смееше в лицето, както прави с тиквата. Та тогава той каза,че Рафал са отлични самолети и ще бъде добре България да се сдобие с такива. Относно Грипен, несравнимо по добра оферта за България отколкото краварската.Не случайно и пилотите застанаха зад нея. Обаче не и вмирисаните гуменки
44
0
 
12
 
! Отговори
Казуар преди 3 години
Рафал може да лети на 90 метра над земята със скорост 900 километра, като автоматично се отклонява от възвишенията. Това му дава предимство при избягване на радарите и може да атакува противника внезапно.
43
9
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Всички критици на Ф 16 които пишат тук на щат в *** отдела на БСП, един единствен въпрос имам. Като е толкова зле, недъгав, стар и неуспешен Ф 16, защо бе маа. му стара най силната във въздуха страна - Израел - разчита на двойката Ф 16 / Ф 15? Защо бе, маа му стара Митсубиши в Япония го произвежда лицензно? Защо великите и несравними свръх супер и хипер руски щайги не смееха да хвръкнат в Сирия, когато действаха израелските ВВС? Смешни "разбирковци" с още по смешни опорки.
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук пишат българите за способностите на някакви изтребители които ако ги видят да летят ще мишлят че са птичи големи и шумни
41
6
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И още нещо, освен несранимо по добър по всякакви показатели и по евтин, купувайки Рафал влизаме във взаимоотношения с най цивилизованата и независима страна от всички транс не знам к'ви. В Европа и ЕС. Герберотиквеничета.
40
13
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
До ...Кога е бил сила този самолет ? В нито една война не е бил основния ударен или изтребителен самолет. Добре че имаха Ф15 и ф18 американците. Те изнесоха войните в залива. Ф117 над Сърбия .А всеки който го е взел ф16 гледа да го махне .Американците първи се отърваха от него .Даже не може да лети. В коя война срещу кога се е доказал. Ми те китайските ф16 са с подобрена аеродинамика .Това е самолет за разни държави като Пакистан ,България предишната Турция (не сегашната)