Решението на Тръмп за Ерусалим – с дълбоки последици

Може да провокира насилие и да провали мирния план на САЩ за Близкия изток
Обновена: 6 дек 2017 23:09 | 6 дек 2017 22:31, Елка Василева
121
Решението на Тръмп за Ерусалим – с дълбоки последици
Снимка: архив, Reuters

Признаването на Ерусалим за столица на Израел от президента на САЩ Доналд Тръмп може да има дълбоки последици в региона.

Признаването на израелския контрол над града ще бъде приветствано от Израел, който е близък съюзник на САЩ, и ще бъде популярно сред произраелските евангелистки християнски избиратели, които съставляват ключова част от електората на Тръмп.

То обаче може да провокира насилие в региона, да провали американския мирен план за Близкия изток, още докато той е на работната маса, и да разгневи ключовите съюзници в арабския свят и на Запад, пише Асошиейтед прес.

Ето един поглед върху това защо Ерусалим е толкова чувствителен въпрос.

Противоположни претенции

Израел претендира, че цял Ерусалим е негова столица, а палестинците искат източната част на града, завладяна от Израел по време на Близкоизточната война от 1967 г., за столица на бъдещата си независима държава. Тези сблъскващи се претенции са в центъра на продължаващия вече от десетилетия израелско-палестински конфликт.

Още по темата

Този конфликт се фокусира до голяма степен върху Стария град, в който се намират най-важните еврейски, християнски и мюсюлмански свети места, и особено върху комплекса на върха на хълма, който е светиня за евреи и мюсюлмани. Комплексът, наричан от евреите Храмовия хълм, е мястото, където преди хилядолетия са се издигали библейските еврейски храмове и което се смята за най-свещеното място в юдаизма. Днес там се намира джамията "Ал Акса", третото най-свято място за исляма, както и почитаният Купол на Скалата.

Макар че Израел контролира града и е базирал там правителствените си институции, анексирането на Източен Ерусалим не се признава от международната общност, огромната част от която твърди, че окончателният статут на Ерусалим трябва да бъде определен чрез преговори.

Защо Тръмп прави това?

По време на предизборната си кампания Тръмп зае силно произраелска позиция и обеща да премести американското посолство в Ерусалим от Тел Авив, където се намират посолствата на почти всички страни. Откакто пое властта, той разбра, че за подобен ход е по-лесно да се говори, отколкото да бъде предприет.

Според американското законодателство президентът трябва да подписва отлагане на преместването на посолството от Тел Авив на всеки шест месеца. През юни и Тръмп подписа такъв документ, както правеха неговите предшественици. Тази седмица изтече поредният 6-месечен период, но Тръмп не го продължи.

Официални американски лица казват, че Тръмп отново ще подпише отлагането, но в същото време ще инструктира Държавния департамент в сряда да започне многогодишния процес на преместване на американското посолство в Свещения град.

Според тях признаването на Ерусалим за столица на Израел ще бъде признаване на една "историческа и настояща реалност", а не политическа декларация, и преместването на посолството няма да стане веднага. Цитираните служители говориха пред репортери при условие за анонимност, защото не са оторизирани да дискутират публично съобщението на Тръмп, преди то да бъде направено.

Признаването на Ерусалим за столица на Израел може да позволи на Тръмп да каже, че е спазил предизборно обещание. То също така ще въодушеви Израел, чийто премиер Бенямин Нетаняху е един от най-върлите поддръжници на Тръмп на глобалната арена.

Какъв ще бъде ефектът от декларацията на Тръмп?

Много малко неща ще се променят фактически на терен. Канцеларията на Нетаняху и официалната му резиденция са в Ерусалим, както и парламентът на страната, Върховният съд и външното министерство. Посещаващите световни лидери веднага се отправят към Ерусалим за срещи с израелски официални представители.

Голяма част от Ерусалим е открит град, където евреи и палестинци могат да се движат свободно, макар че изградена от Израел разделителна стена отцепва няколко арабски квартала и принуждава десетки хиляди палестинци да чакат на опашки пред контролно-пропускателни пунктове, за да стигнат до центъра на града.

Контактите между двете общности са минимални и има очебийни различия между богатите еврейски и тънещите в нищета палестински квартали. Освен това повечето от 300-те хиляди палестинци, живеещи в града, нямат израелско гражданство, а се водят само за "пребиваващи".

Американската декларация ще има дълбоко символично значение, защото на практика налага (едностранно) решение на един от ключовите спорни въпроси в конфликта.

Как ще бъде посрещнат този ход на САЩ?

Освен електоралните съображения има малко други аргументи за Тръмп да извърши тази промяна. Той обича да нарича евентуално израелско-палестинско споразумение "сделката на сделките" и е вложил сериозни усилия в полагането на основите за една мирна инициатива в предстоящите месеци. Неговият зет и близък съветник Джаред Къшнър оглавява тези усилия, а друг близък помощник, Джейсън Грийнблат, кръстосва района за разговори с израелците, палестинците и други арабски лидери.

Палестинците предупреждават, че промяната на статута на Ерусалим би означавала край на тези мирни усилия. Те предупреждават също така за масови улични протести, които лесно могат да прераснат в истинско насилие. Международната опозиция срещу такъв ход (на Тръмп), включително от ключови американски съюзници, става все по-рязка. През последните дни Европейският съюз, Германия и Франция настоятелно помолиха Тръмп да не предприема действия по въпроса за Ерусалим.

57-членната Организация за ислямско сътрудничество (ОИС) заяви, че промяната на статута на Ерусалим би означавала "открита агресия" срещу арабския и ислямския свят. Шефът на Арабската лига каза, че това би бил "опасен ход, който ще има последици" из целия Близък изток.

И може би най-съществено е, че Саудитска Арабия се обяви силно против евентуална такава стъпка на САЩ. Саудитците са главен американски съюзник, необходим при всякакъв опит за постигане на мир в региона.

Ще има ли наистина насилие?

Високопоставени лица от израелските служби за сигурност казват, че внимателно следят ситуацията и са готови за всякакви сценарии. Израел и палестинците поддържат дискретни връзки относно сигурността на Западния бряг, които през последните години помагат за предотвратяване на ескалацията на насилието.

Голяма част от насилието между Израел и палестинците в Ерусалим и на Западния бряг през последните 20 години е било свързано с напреженията в свещения град. Той бе арена на кървави улични бунтове през 1996 г., след като Израел откри нов тунел в Стария град. Второто палестинско въстание (интифада) избухна през 2000 г., след като тогавашният опозиционен лидер Ариел Шарон посети Храмовия хълм.

В края на 2015 г. в града започна вълна от палестински улични нападения с нож заради нарастващия брой посещения на еврейски националисти на Храмовия хълм. Миналото лято градът отново бе арена на неколкоседмични улични вълнения, след като Израел се опита да инсталира наблюдателни камери за сигурност край джамията "Ал Акса", след като въоръжен палестинец уби двама израелски полицаи. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Въпросът е, какво ще стане ако арабите приемат от утре да търгуват петрол само в евро ...
63
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 65Русия едва успя да усмири ужаса в Сириякойто сама разпали
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66До 66Като от 1992 постоянно си промиван от запада няма да разбереш нищо! Обяснението ще са като *** като тебе. Не може да се дава статут на град, който е гроб на твоя Исус, но изкривени факти от юдеите. По назад в времето набези на рицари с фалшивия кръст. Същите с фалшивия кръст-КАТОЛИЦИ вкарват християните и нашата държава във война където трябва да се отбраняваме заради глупост на президент АНАРХИСТ!
61
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам какъв е проблема? Това чиста християнска постъпка?
60
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия едва успя да усмири ужаса в Сирия и ето американците пак разпалват региона. До кога световната общност ще търпи тези касапи да вършат такива безчинства? Време е за промени.
59
0
 
16
 
! Отговори
Един преди 6 години
То това е и единствената цел на американската администрация... Да има дълбоки последици....
58
5
 
8
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Еднакво са неприятни. И двете страни не търпят други около себе си. Според мен, дали става въпрос за мюслмански екстремист или за еврейски националист - все тая. Крайни и несдържани. А това, че Тръмп бърза да се ог.ъзи на евреите въобще не е изненада. Изненадва само крайната липса на такт в този дървен клоун който вече остави и Буш младши далеч зад себе си. Въпросът е, кога ще предизвика нещо повече ... от смях.
57
12
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Ерусалим е на християни и юдеи, арабелските *** нямат работа там. Всички палестинци да бъдат депортирани защото мюсли ли е значи е терорист.
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахУловката има за номер 60 ИСТОРИЧ. Колко повече минуси толкова повече знаем за предателите на тази нация и не зачитане на християнството!ШАХ И МАТ!
55
9
 
13
 
! Отговори
ИСТОРИЧ преди 6 години
До СтрахилАйде да провериш внимателно за Йерусалим! Историята помни набези от носачи на фалшивия кръст и последния поход е спрян на балканите от прабългарите като са ги направили на кайма. Да става въпрос за рицарите, а в момента има жива къща на демоничните тамплиери- масони и сред нашите хора предали християнския кръст са в 33-та степен на масонство, което отговаря на моментния терор върху тази нация!
54
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА ДА СЪБОРЯТ И ДЖАМИЯТА НА ХЪЛМА!
53
2
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
щяло да има насилие в Близкия Изток...виж, това е нещо съвсем ново...
52
14
 
13
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Някой може ли да предложи линк с цялата реч на президента Тръмп преведена на български ? Някой чете ли я ? Или си коментирате ей така -за спорта. Някой чу ли какво каза той или слушате какво казват проислямските сайтове? Вие,които защитавате терористите ислямисти- да не би да искате такива като пазарджиклията Муса да са на власт? Същите като Муса са и в Палестина! Браво президент Тръмп!
51
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашия Господ Иссус Христос в евангелието е казал по плодовете им ще ги познаете,аз ще перефразирам и ще кажа по коментарите им ще ги познаете .Вижте как като мухи на л**но са се нахвърлили мошетата под тази тема и как се радват на решението на този *** и *** Тръмп.Азь винаги съм трърдял,че само еврейчета и нетрадиционни сексуалисти като видят тема за Русия и започват да бълват кашерна бълвоч срещу нашите братушки,сега тази моя теза се доказа с тези им коментари по тази тема.
50
6
 
29
 
! Отговори
Православен меч преди 6 години
С това си решение Тръмп направи мечешка услуга на ***,защото целия останал свят и дори най верните съюзници на Вашингтон и Тел Авив като ингилизите и папата се обявиха категорично срещу това решение на администрацията на Доналд Тръмп.Да не говорим,че непримиримите врагове Иран и Сау.Арабия вчера загърбиха различията си се обединиха срещу еврюхите и краварите Сега краварника и чафутистан са сами срещу всички и помнете ми думата Ираел беше незаконно заченат и съвсем законно ще бъде затрит.
49
8
 
19
 
! Отговори
DEATH FOR ALL JUDAS преди 6 години
СЪЩАТА ЮДЕЙСКА 8888 КОЯТО Е НАГАЗИЛА ТАЗИ ТЕМА ,ПО СЪЩИЯ НАЧИН ВИДИ ЛИ ТЕМА ЗА РУСИЯ И ЗАПОЧВА ДА СИ ИЗЛИВА КАШЕРНАТА ПОМИЯ СРЕЩУ ПРАВОСЛАВНАТА ИМПЕРИЯ. .ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАНО Е ,ЧЕ ИЗБРАНОТО ПЛЕМЕ НА ДЯВОЛА Е ПРОКЛЕТИЯ ЗА ЧОВЕШКИЯ РОД И ЗА ДА ИМА МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА ,ТРЯБВА ЕВРЕЙСКИЯ ВЪПРОС ДА СЕ РАЗРЕШИ ПО КАРДИНАЛЕН НАЧИН,А НАЧИНА ГО ПОКАЗАХА ТРЕТИЯ РАЙХ.
48
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази провокация с Исляма никога няма да има шанс . Тръмп може да говори но той не е чавека който ще обявява нови столици на земята.
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХАХАХТука има хора радващи се на решението. Вие сте по големи терористи от терористите. Не е случайно решението да 06.12, но някои не им светват червени и черни лампи в главата, че решението е против християните и нямате покровители, като отдавна сте анархия. Анархия като се водите спрямо модите през океана и няма нищо християнско "оцелява най-силния като избива другите" на католиците-анархисти, което противоречи на природни закони!
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ako angliq i us sprat da podkrepqt izmislenata darjava samo edna sedmica arabite she q pometat.
45
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ви Тръмп просто рече и отсече и няма средно положение, каквото години наред поддържаха предишните президенти. Какво да го правиш човека, такъв си е в живота, бизнеса, а сега и в политиката. И всякакви мрънкалници, аналЕзатори, медийни провокатори и т.н. за него са просто...losers! Няма какво да се оспорва един исторически факт! Утре ще им спре кранчето на арабеските и ще забравят за всякакво "мирно споразумение"...