Синя метличина - лек при стомашни страдания и кожни проблеми.

Невена Босилкова @kasnaprolet9999.blog.bg 20 юли 2013 21:00
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
0
25544

Синя метличина, василче, метличина
Centaurea cyanus L

Метличината представлява красиво растение с ярко сини цветове. Позната е под наименованията злъчка, синчец, соколче или карамфилче. Покрита е с бодливи съцветия, а освен със сини багри, има видове с бяла до кафява окраска.
Цъфти през юни-юли. Цветовете на растението съдържат антоциани, с представител циаинин; кумарини с най-ярко съдържание на цихорнин, който е гликозид на ескулетина. В състава на метличината са открити още флавоноиди, микроелементи, слузни вещества, горчивия гликозид центарун и др. Метличината съдържа някои соли на манган и калий. Използваемите части на метличина са нейните цветни кошнички и цветове. Събират се по време на пълен цъфтеж, без остатък от цветоносното стъбло. При събиране само на цветовете от цветните кошнички се откъсват с ръка периферните фуниевидни цветове.

 


Действие: жлъчегонно, апетитостимулиращо, диуретично, отхрачващо, противовъзпалително и тонизиращо. Клинични проучвания установяват, че употребата на билката има положително въздействие върху сърдечносъдовата система, тъй като понижава артериалното налягане и нормализира сърдечния ритъм. Подсилва организма след дълго боледуване, стимулира растежа на косата, премахва пърхута и сърбежа на кожата.

Приложение: при проблеми с жлъчката, възпаление на бронхите (бронхития трахеобронхити, магарешка кашлица),нарушения в храносмилането, рязко спадане на теглото, възпаления на стомаха, чернодробни заболявания (жълтеница), проблеми с бъбреците и пикочните пътища. Билката се прилага и външно при заболявания на кожата и за промивка при възпаление, нараняване или перде на очите.

Народната медицина отдавна препоръчва прилагането на метличината при: изтощени от дълго заболяване болни, безапетитие от най-различен произход, заболявания на бъбреците и на пикочоотделителните пътища (нефрити, нефрозонефрити, нефролитиаза, уретрити и цистити), заболявания на жлъчните пътища, възпалителни заболявания на бронхите, магарешка кашлица, обструктивен бронхиален синдром.




Начин на употреба: Около 2 чаени лъжички от билката се запарват с 500 мл вряща вода. Кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден. Поради отровността на растението, билката да се използва само по лекарско предписание и под лекарски контрол.Със запарка от цветовете с оцет и вода в равни количества, спасвайки горното съотношение, се мият косите  при косопад и пърхут.

Рецепта при простатит - смесва се по равно цвят от метличина и плод магданоз, 2 кафени лъжички от чая се запарват с 300 мл.  вряща вода  и като изстине, се пие по 1 кафеена чашка 3-4 пъти на ден преди ядене

Цветовете на метличината съдържат багрило с красив син цвят, поради което с тях могат да се боядисват прежди и вълни, а ако се съчетаят с цветове от див мак, резултатът е изключително приятна кафява оцветка.

Синята метличина открих на един полски протест, заедно със свои съмишленеци от партията на герберите:)))



Какво си мислите вие, че само на жълтите павета може да се скача и да се вика-много сме, силни сме и т.н., а в далечната провинция се ослушват?

Я вижте как са се сплотили в стройни редици десните политически симпатизанти, който го влече да ги преброи. Успях да взема интервю от най-красивите и интелигентните, които се оказаха много сговорчиви. За разлика от някои софийски журналистки имах по - добри и смислени попадения в  записаните изказвания относно исканията на полските протестиращи:)))

След това отидох в гората за да събера мислите си и някоя друга гъба. Имаше много манатарки и между тях много повече от  отровените им двойници - дяволската манатарка. Познава се по това, че след като се отреже пънчето й за секунди  почернява, като преди това преминава през всички цветове, така както се случва с някои депутати, които преминават от една партия в друга. Мисля си, ако нямаше такива гъби/ депутати България щеше да е по-добро и по-безопасно място за живеене, пък и нямаше да има нужда от протести.

Забелязвате ли, че пънчето й е червено, за разлика от жълто-кафявите пънчета на ядливите манатарки. Какво да ви кажа, в гората такива отровници не оставих, без да ги наритам, белким ми мине.

А някои хора живота си живеят по горските пътеки, обсипани с жълто еньовче:)))



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари