Проф. Овчаров: Вътрешната съпротива срещу Путин не е силна

Навални не можел да обедини опозицията
76

За първи път 3 март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението. От 1888 г. празникът започва да се чества като ден на Освобождението на България от османско господство.

"Това е денят на подписването на Санстефанския договор, който възстановява България в нейните истински граници - с Македония, Беломорието. Разбира се, това не е окончателен договор и това нещо се е знаело още в тези времена, това е примирието, което е сключено в Сан Стефано. Знаело се е, че ще има промени в този договор", каза проф. Николай Овчаров за "България сутрин".

Той поясни, че до Берлинския конгрес се променят изключително много неща.

"Русия взема друга позиция, казват, че е притисната, но в крайна сметка и Русия не е искала да има толкова голяма славянска държава на Балканите. И тук опираме до геополитическите моменти на Руско-турската война. Дали тя е освободителна война или настъпателна - тя е и двете. За Руската империя това е начин, по който тя отстоява интереси. Нейните интереси са добре известни - разширяване на позиции в Европа и крайната цел - превземането на Константинопол", добави проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Русия се приема като третия Рим.

"Но целта на Русия е била трудно постижима. Руските власти са знаели това, но така или иначе контролът и влиянието на Русия на Балканите чрез освободена България е бил много важен. 3 март е денят, който сме приели Освобождаването на България след 500 години турско робство", подчерта той. И бе категоричен, че това е датата за национален празник на страната ни.

Проф. Николай Овчаров припомни, че в началото на 20 век срещу арменците е извършен ужасяващ геноцид.

"Ако не беше Руско-турското война - дали това нещо нямаше да се случи с България? По време на робството християните не са имали права, те са плащали джизие, не са могли да заемат никакви сериозни длъжности в Османската армия. Ние нямаме аристокрация, всичко е избито, всичко е унищожено и е ислямизирано", добави експертът.

"Отиваме на разликата между русофили и русофоби в България, омръзнало ми е от този сблъсък. Аз съм израснал в русофилска среда. Много често казват "Русия на Путин", но да си представим 1945 година пролетта - може ли да се раздели Германия от Хитлер. За съжаление, това се случи в Русия последните няколко години. Руснаците ще търпят това нещо, вътрешната съпротивата срещу него не е особено силна, репресиите са огромни, но Навални не е лицето, което може да обедини опозицията срещу Путин", коментира проф. Овчаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Николай Овчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54.Надяваш на 80% дебилитет с подгряване от чужди държави.В днешно време такава война срещу православна държава за надмощие и налагане на диктат е гротеска.И за съжаление не е филм." Най великия " лидер се скрил в укрепен бункер,дезинфекциран от глава до пети да не се зарази от ковид,пази си ценния живот,а хвърлил млади момчета да се бият и рискуват живота в безмислена война.
52
3
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Е престани да лъжеш,копейковски ***.За какво да подкрепяме войната на Путин?Това е нон сенс.Пуснал хибридни майкопродавци да защитават война срещу суверенна държава,която има право на свободна воля и ако иска да се присъединява към ЕС, е нейно право,дори и към НАТО.Украинците не искат руски ботуш и диктаторски режими.Путин уволни всички които се изказаха срещу войната,артисти,шоумени свалени от ефир.Нито руснаци,нито украинци искат тази война и подчинение.Толкова много разрушения и жертви,и
51
18
 
10
 
! Отговори
Ebter преди 2 години
Професоре По полека с критиките към Путин! Не си прав! Над 70 до 80 процента от ЦЯЛОТО население го подкрепя! Обичат го защото е патриот и запази Русия цяла! И че е прекалено добър! Аз преди много му се ядосвай заради неговата доброта! Така не може! Който е против и става против него по някакъв начин трябва да се накаже! А той ги търпи! А ти по добре от мене знаеш защо накрая направи тази военна операция!? Защото докарани те от сащ фашисти вече не могат да се търпят!!! Изгарят руснаци и българи,
50
5
 
7
 
! Отговори
Може ли преди 2 години
.... да каже някой, колко българи са присъствали на подписването на Сан Стефанския договор ? Нито един! Това нещо да ви говори? Ако българите не са подкрепили поредната война между Русия и Турция, руснаците никога е нямало да спечелят ! И не бъркайте Царска Русия с Путиновата! Ленин ,на когото Путин се възхищава, отдавна се е саморазправил с царското семейство.
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко българи напуснаха България ? Какво ни донесе демокрацията и новите господари? Разграбване и разруха в страната. Прогонване на хората по целия свят и много пари на тъй нареченият елит от мошеници и крадци облечени във власт бивши комунистически величия и техните наследници пребоядисани в цветовете на дъгата.
48
14
 
5
 
! Отговори
София преди 2 години
Тоя *** защо още се рекламира не ми ясно!!!
47
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как те не е срам да говориш такива работи бе *** изчезваи от българия маика ти ***.
46
13
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Русия била искала да владее Балканите - вие открихте топлата вода, като че ли Англия, Холандия, Испания, Португалия са майка Тереза! Никого не са владели?! Прав е коментарът за нелепото по-скоро патологично мнение, че от Русия са всичките ни беди. Нима не знаете за Цариградската мирна конференция, дето Османската империя откава да напусне нашите земи и всички се измъкват с разни извинения да воюват, а приема Русия, разбира се, че си следва интересите, много ясно.
45
9
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До ако геополитиката - защото всички от Великите сили са предупредили Русия, че ако продължи към проливите, ще се вдигнат срещу нея и буквално са я спрели. Да плюем единствено Русия като източник на всичките ни беди просто е нелепо, защото всеки от големите си гледа интереса. От всички писания оставам с убеждение, че пет века сме били всъщност под руско влияние......Удобно се забравя, как някои изобщо не искали да има бълг. държава, и то съвсем не е Русия.
44
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята се пише от победителите,обективна истина никога не е имало, колкото хора_толкова и гледни точки и все пак ,ако не е била тази война и България нямаше да я има,не че щеше да бъде голяма загуба за света в който живеем.......
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако геополитиката е била истинската причина за войната,защо тогава Русия е била срещу съединението?Не е ли било логично,по онова време,Рсия да събере армия от Балканските народи срещу остатъците от османската Империя и да освободи проливите и Цариград(Константинопол)?Имено нежеланието на Русия да освободи Константинопол поражда съмненията че е против съдинението и е в основата на промяната на отношението към нея.Кой започва Балканската война?
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако геополитиката е била истинската причина за войната,защо тогава Русия е била срещу съединението?Не е ли било логично,по онова време,Рсия да събере армия от Балканските народи срещу остатъците от османската Империя и да освободи проливите и Цариград(Константинопол)?Имено нежеланието на Русия да освободи Константинопол поражда съмненията че е против съдинението и е в основния вата на промяната на отношението към нея.Кой започва Балканската война?
41
13
 
16
 
! Отговори
Доживяхме преди 2 години
Нацистка Русия! Прав е, руснаците позволиха на Путин всичко. Включително да консплидира властта, убива хора от опозицията, затваря медии ами каква е разликата с Хитлер? И жена няма !!! Некво джудже в големи зали. Петър Велики искаше да се учи от Запада! Путин просто иска да го унищожи реванша на КГБ
40
15
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До тази война се стигна на упоритостта или бизхаберието на Запада(поне така се надявам). Можеше да не се стига до тук,ако не се натискане толкова влизането на Украйна в НАТО. Запада е виновен.жалко за украинското и руско население, макар генетично е един народ.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчаров иска за два дена чудеса да станат. При този натиск и набиване на страх едва ли от вчера за днес всички ще могат да настроят мислите си в една посока все пак не всеки ден ставаме свидетели на войни особено в Европа.
38
18
 
22
 
! Отговори
Ами преди 2 години
То улиците в София половината са с Руски имена и ясно показват, че благодарността ни се е превърнала в Подчинение !!! Особено след 1944 год. Което е целен и желан ефект от руска страна, омаловажавайки значително участието на българите в Освобождението.
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До30.Няма Сан Стефанска България.Има княжество България и Южна Румелия.Българя става истинска Държава след обединението(съединението)и призната от остатъка от Османската имерия и от великите сили по онова време.Но освбождаването на българскиските земи и българите е на 3-март с подписването на примирието.Внимавайте в изказа си.Народ който си забравя историята е обречен да я повтори.
36
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската агентура се е активизирала навсякъде. Националният ни празник е чудесен повод за тях да се гаврят с българския народ, за да заслужат жалките си центове.
35
18
 
14
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
То и до скоро БГ беше с проруска политика. Срещу ръжен не се рита, защото загиваш окончателно. Вероятно ако не бяхме в Нато - Путин щеше да продължи инвазията по целия западен бряг на Черно море. Но и сега въобще не сме застраховани. Черно море - вътрешно руско езеро е мечта от времето на Ек. Велика. Те се изживяват като Третия Рим.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До30.Няма Сан Стефанска България.Има княжество България и Южна Румелия.Българя става истинска Държава след обединението(съединението)и признаци от Остатъка от Османската имерия и от великите сили по онова време.Но освбождаването на българскиските земи и българите е на 3-март с подписването на примирието.Внимавайте в изказа си.Народ който си забравя историята е обречен да я повтори.