До три през нощта не могли да се разберат за газа

Сутринта все пак се споразумяха - цената пада
17 юли 2010 12:10,
352
До три през нощта не могли да се разберат за газа
Енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко. Снимка: БГНЕС

С подписи под пътната карта за „Южен поток” и споразумение за отстраняване на посредниците при доставките на газ за България от следващата годна приключиха преговори в резиденция „Евксиноград”.

Под документа, който определя сроковете за реализирането на „Южен поток” се подписаха енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайкови  и Сергей Шматко.

България и Русия елиминират посредниците при доставките на руски газ след изтичане на сега действащите договори, съобщи министър-предсетателят Бойко Борисов след края на преговорите.

Според енергийния министър Трайчо Трайков с подписаните в „Евксиноград” договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.

Тази сутрин между България и Русия беше подписан и протокол за проведените преговори за транзит на руски газ през и за България.

Двете страни не успели да се споразумеят по документито до три часа през нощта, затова преговорите продължили тази сутрин. „Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи”, каза на пресконференция след подписването на документите премиерът Бойко Борисов.

Обаяснението на Борисов за сложните преговори е, че Русия калкулира цените на газа по пазарен принцип. Така горивото ставало непродаваемо на българския пазар.

Коментарът на енергийния министър по въпроса - за да има пазар на газ в България, условията за доставка от Русия трябва да бъдат изгодни за българските потребители.

Повече подробности даде Сергей Шматко. За Русия било важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика.

Сега се поставяло началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.

„Сложихме точка на работата с посредниците. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар”, заяви Шматко.

Новият договор влиза в сила от 30 юни 2011 година.

По отношение на подписаната пътна карта за „Южен поток” премиерът обясни, че документът ще помогне за по-бързото реализиране на проекта.

Пътната карта съдържа сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на обща българо-руска компания за строителството на „Южен поток”.

Предпроектните обсъждания започват веднага. Цената на трасето на българска територия е 835 млн. долара. България и Русия ще си поделят разходите. През газопровода ще минават общо 63 милиарда кубически метра газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно какво ли са си помислили хората от делегацията минавайки през асфалт на вълни и безброй дупки от летището до Евксиноград. А да - и естествено блокирано движение днес във Варна и натоварен трафик, горките хора без климатик в колата.
233
4
 
3
 
! Отговори
голям цирк преди 13 години
Това ще бъде голям цирк, ако шефът на България, Уорлик, поради непослушание и сътрудничество с Русия, замени хибрида Борисов с някой друг, по-послушен хибрид, например със С. Дянков!
232
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
335 вие сте много неграмотен и на това отгоре давате оценка......
231
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 3.............. мале,мале,ква драма,къв съспенс
230
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
засега няма никакво намаление за гражданите, по-скоро се увеличават печалбите за брокерите, банкерите и бирниците на Дянков, но цените за гражданите ще скочат с 30% още от юли
229
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАУЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ: думата "газ" е от мъжки род, защото се има предвид "природен газ" или "втечнен газ" и затова правилно е да се казва "газа, газът" вместо погрешното "газта"
228
1
 
1
 
! Отговори
апцих преди 13 години
"Новите цени на газа, доставян от Русия за България, ще бъдат заложени в договор, който ще бъде подписан и ще влезе в сила в средата на следващата година.""ЩЕ-то" винаги ме е притеснявало. Като мине една година, тогава. За сега нещата остават по старому.
227
2
 
1
 
! Отговори
antitur4in преди 13 години
za kakvo ne mogat da se razberat po kolko iskat pod masata li ??????????
226
3
 
3
 
! Отговори
КРАС преди 13 години
ЦЕНАТА НА ГАЗА ЩЕ ОСТАНЕ НЕ ПО МАЛКО ОТ 300 ДОЛАРА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ , ЧЕ В ГЕРМАНИЯ ТЯ ЩЕ Е 180 ДОЛАРА.
225
2
 
1
 
! Отговори
?@?!? преди 13 години
E dobre: 1.Edin normalen 4ovek nqma da q useti tasi razlika tolkova in farktno...2.Vmesto da se gleda v nasoka izlizane ... horata gledat v nasoka zadlajnqvane , pak kvoto stamane sled vremeee 3.Nqma da rabota za jalti stinki pri polojenie 4e edvam s tq rabota pokrivam nijdite ot 1va neobhodimost ...4. Da sa Jivi tiq Gerberi !
224
3
 
1
 
! Отговори
ЕДИН 2 преди 13 години
Ах Ваня ти Ваня и так далеее. Много си доволна Ваничка Софиянка малечка....
223
2
 
2
 
! Отговори
мен преди 13 години
Към журналистите-престанете да изявявате неграмотността си, казва се ГАЗТА, защото думата е в ж.р. Има и дума ГАЗ в м.р., но тя не визира тази газ, за която се говори.
222
3
 
5
 
! Отговори
НЕ ПОЛЗВАЩ ГАЗА преди 13 години
Че кво ме боли мене за газа като не го ползвам а ???Намалете дизела бензина месото доматите. Стига вече с това парно за София, И ДРУГАДЕ това ли е д0аржавата а??? София не е БЪЛГАРИЯ .....-
221
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И запомнете, че Русь винаги е най малко с 20 хода напред. Пускат ни аванти като на стари роднини.
220
3
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Ако наистина махне посредниците и цената на газта паднеБойко има още 2 мандатанай-малко
219
3
 
9
 
! Отговори
гагата преди 13 години
хахахахаха червените откачиха не могат си намерят място бате ви бойко ще ви сипе да ядете
218
4
 
15
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
Поздравления, г-н Борисов!
217
2
 
4
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
бре големи преговори .кой кого ще прекара.колкото и дасе мъчим пак ще сме си прекарани.
216
6
 
14
 
! Отговори
Джон преди 13 години
Това е първото правителство, което подгони корупцията по митниците, държавната администрация, честните частници и политиците!ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, УСПЯЛО ДА НАМАЛИ ЦЕНАТА!ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО УСПЯ ДА ИЗРИТА ПОСРЕДНИЦИТЕ!ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, НА КОЕТО МОГА ДА НАПИША: БРАВО!!!Браво!!!
215
1
 
0
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
По тая тема няма да говоря ,то всичко е ясно .