Руснаците спрели да купуват български имоти

От абсолютен лидер по запитвания България губи позиции
Обновена: 1 ное 2010 14:43 | 1 ное 2010 14:40, Красимир Ангелов
39
Руснаците спрели да купуват български имоти
Снимка: БГНЕС

Руснаците престанаха да купуват български имоти – с такова заглавие руското онлайн издание СвободнаяПресса публикува обширен материал за пазара на имоти у нас.

В началото на второто полугодие на 2010 г. интересът на руските купувачи на имоти в чужбина неочаквано се премести от Турция, Израел и България към страни от шенгенското пространство и САЩ, пише в статията.

Достъпният като цени български пазар, популярен сред руските купувачи вече няколко години, губи позиции.

Тенденцията към спад на търсенето на български имоти се прояви още в началото на 2010 г., когато водещи руски агенции за имоти започнаха да отчитат рязък спад на реализираните сделки на този пазар.

България, която се считаше за абсолютен лидер по брой запитвания от клиенти през 2008 г. (60%), през 2009 г. се премести сред Топ 3 (30%), а след това през 2010 г. остана в първата десетка с общо 5% от запитванията.

Стойността на сделките пък се понижи от средно 80 хил. евро през 2008 г. на 45 хил. евро за имот през 2010 г. Изданието не уточнява източника на изнесените данни.

Трябва да се отбележи обаче, че други руски сайтове за имоти в чужбина отчитат значително по-висок интерес на руските купувачи към имоти у нас през лятото.

По данни за търсенето през септември на московска агенция, чието име остава неназовано, 82% от потенциалните клиенти са привлечени от ниските цени на българските имоти, като от тях над половината (65%) предпочитат евтини и малки имоти в комплекси на брега или не по-далече от 2 км от морето, пише още Свободная Пресса. 18% са готови да купят нескъп имот с голяма площ отново близо или по-далече от морето, а 2% искат да придобият имот в живописно село.

Независимо от това, че основните инвеститори (около 45%) в български имоти през последните години се явяват граждани на Русия, с най-добри впечатления от страната през 2010 година далеч не са руснаците, пише още в статията. България се харесва най-много на жителите на Украйна, Румъния, Чехия, Сърбия.

Жители на Централна Европа и Скандинавските страни през текущата година са предпочели само да почиват в български курорти заради ценовата достъпност, но за втори дом търсят по-стабилни страни, дори и имотите там да им излезли по-скъпи.

В статията се извежда тезата, че руснаците спасяват пазара на имоти в България.

В докризисните години българският пазар на имоти можеше да се счита за чисто инвестиционен. На него цареше препродажба на имоти, посочва изданието. Чуждестранни собственици на имоти, предимно англичани и германци, търгуваха с имоти като брокери с ценни книжа.

За някои английски пенсионери се превърна в хоби да купят най-евтиното жилище, да го ремонтират за малка сума и да го препродадат на свои сънародници за по-голяма сума.

В България никога не е имало дефицит на жилища, пише още изданието. Строителният бум в страната от средата на 90-те и до днес натовари пазара с такива количества имоти, че реализацията им може да отнеме и пет години без въвеждането на допълнителни ресурси.

Според изданието "в България се строеше и се строи за външни купувачи". Кризата обаче коригира плановете на строителните предприемачи, доведе до фалити на строителни компании и замразяване на проекти. Чуждестранните инвеститори не само че спряха да купуват имоти в България, но и извадиха за продажба имоти, придобити по-рано.

Цели комплекси останаха непродадени, а имотите започнаха да поевтиняват рязко.

Тук се намесиха руските купувачи, които спасиха курортните имоти от катастрофа, като започнаха да купуват всичко, което се рекламира, пише в статията, която разглежда също и различни примери за сделки.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
10
 
! Отговори
Говедар преди 13 години
Е па те кога са почвали да купуват, че да спират?
17
1
 
13
 
! Отговори
е.... преди 13 години
Ами съсипахме това, което правеше курортите ни привлекателни - природата. Защото всяко доморасло опаричило се парвеню тръгна да строи хотелче и хотелища...Сега рано или късно ще се бута...Време е за багерите.
16
1
 
1
 
! Отговори
none преди 13 години
те и те самите не знаят какво искат камо ли ние да може да ги предвидим, като искат да купуват като не да се орпавят ,ако искате и вие да имате пари като тях следвайте само линка ;) : neobux/?rh=627265676F303037 всичко е много лесно :)
15
3
 
1
 
! Отговори
none преди 13 години
те и те самите не знаят какво искат камо ли ние да може да ги предвидим, като искат да купуват като не да се орпавят ,ако искате и вие да имате пари като тях следвайте само линка ;) : https://neobux/?rh=627265676F303037 всичко е много лесно :)
14
3
 
1
 
! Отговори
None преди 13 години
те и те самите не знаят какво искат камо ли ние да може да ги предвидим, като искат да купуват като не да се орпавят ,ако искате и вие да имате пари като тях следвайте само линка ;) : https://neobux/?rh=627265676F303037 всичко е много лесно :)
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям смях ще падне! Съсипаха по Черноморието де що свестен терен имаше, за да го продадат. Сега из тия хотели само призраци ще бродят! Жив човек няма да влезе, щото няма за какво и за кого! Големите предприемачи - хахахаха! Прецакаха ги отвсякъде! Време е да минат багерите и да оставят природата на България жива! Да им се наслаждаваме както преди! Омръзна ми от бетон и грозни хотели! Браво! Нека фалират!
12
2
 
25
 
! Отговори
ИГ преди 13 години
Не мога да ги разберя руснаците. Тук ги посрещаме така недружелюбно (виж всички писания по надолу ..), а те ще продължават да идват! Има толкова по хубави места на земята, а и по чисти ... и без население, което така живее в заблуждение че е гостоприемно .... Новото поколение руснаци хабер си няма къде е България и какво беше това ... А и тях едва ли ще можем да неречем комунисти. Тъжно ми е че така се отнасяме към едно население, което все още изпитва симпатия към "братския" български народ.
11
24
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Номер 6Руснаци тук??? Сакън! Не! Нет! No! Nein! Боже опази! Опазил ни Господ!Да не чуе дявола! Дано повече никога не стъпи руска мутра в България!Предпочитам сицилианската мафия да купува нашите имоти отколкото руската!!!
10
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ох, олекна ми! Най-после! А така се бях притеснил, сериозно!
9
16
 
7
 
! Отговори
щом преди 13 години
Не ни трябват руски агенти тук.Да си заминават с бързия влак още нощеска!
8
17
 
6
 
! Отговори
тер преди 13 години
Колко добре! Да си продадат и купените и да се измитат оттука. Пък ние ще се справим и без тях прекрасно. Така и така разваляха пейзажа пияните рашъни.Руская водка, что ть натворила? Виж рускините са друго нещо. Но мафиотит да се разкарат!
7
7
 
6
 
! Отговори
EMIGRANT преди 13 години
ZA KAKAV *** NI SA RUSKI MAFIOTI ? ZA RUSNACI I UKRAINCI DA SE ZABRANI POKUPKA NA IMOTI ! NIE MAFIOZI SI IMAME V IZLISAK !
6
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До: KAK TAKAДобре, че са тия от СССР, че иначе ще умрете от глад и мизерия съвсем, не че сега не сте под дъното, ама спрат ли и руснаците да купуват ще се огъзите на Луната и ще виете още по-силно. Добре, че на политиците ви им увряха главите и поспряха за момента да се репчат за газта, че усетихте, че иде зимаи ако не са тия от СССР и на студ и тъмно ще стоите. Така, че не се речпете и перете толкова, ами се свирайте по дупките си и си трайте докато не ви свършат и последните спестявания.
5
0
 
8
 
! Отговори
bobo преди 13 години
Turzite sa po hitri ot nas i znnaiat da se pazariat y da obsluzvat po dobre. Za tovae taka, ot druga strana stiga sa kupuvali tezi leshoiadi che se napulvame s cherveni babichki otnovo i taka si ostavame SSSR kolonia...
4
25
 
10
 
! Отговори
KAK TAKA преди 13 години
Ама тия от СССР имат ли право изобщо да купуват имоти тук?Предлагам имотите на граждани извън ЕС и САЩ да бъдат национализирани
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Усетили са, че ги цакат с тройни цени и на Малибу ще им излезе по евтино.
2
3
 
36
 
! Отговори
стг преди 13 години
единственото жалко е че така наречените предрпиемачи не загубиха нищо и без това парите бяха крадени сега нови ще си откраднат какво пречи, загубиха само шараните които си купуваха жилища на кредит, щот щели да поскъпнат и тогаз глей ко стаа, ама то балами винаги е имало и ще има
1
1
 
46
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
ХАЙДЕЕ... БАГЕРИТЕ ДА ИДВАТ!!!!!!!. ТЕ ЩЕ СПАСЯТ ПРИРОДАТА!