EPIC, Оманският фонд и Gemcorp искат да спасяват КТБ

Планът предвижда спасяване на банката, но и с държавни средства
Обновена: 24 окт 2014 18:05 | 24 окт 2014 17:02,
48
EPIC, Оманският фонд и Gemcorp искат да спасяват КТБ
Снимка: Ройтерс

Среща между представители на Българска народна банка (БНБ) и австрийската компания EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp се е състояла днес, информират от централната банка в съобщение до медиите.

На срещата, провела се в БНБ, става ясно, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ, пише още в прессъобщението.

От централната банка посочват, че „плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ следва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор, който изтича на 20 ноември“.

От БНБ отново заявяват, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са били внасяни.

Консорциумът от инвеститори е поискал съдействие от БНБ за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. От своя страна от централната банка са изразили съгласие за съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

„БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите“, пише още в информацията до медиите.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ. Любопитното в случая е, че малко след като беше обявено поставянето под специален надзор на банката, Бостанджиев и руската ВТБ се разделиха, като по негови думи това е било предварително планирано. Отново по собствените му думи Gemcorp вече е набрал финансиране в размер на 500 млн. долара.

По-рано през седмицата Министерството на финансите обяви, че „Банк Российский Кредит“ е проявила интерес към ТБ “Виктория”. Информацията се тиражира от няколко дни в медийното пространство.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.


Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
75 преди 9 години
До 37.Ако имаш няколко милиона със сигурност не ти е чиата работата.Но ако си мъж около 50-те и нямаш 100 000 лв,значи нищо не става от теб.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МУСТАКDA SE VARNAT NA VLOGITELITE 10000LV..NIKOI S RABOTA NE MOGE DA SPESTI 196000 LV.VSICKI PARI NAD 10000LV. SA KRADENI.
28
1
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
АМИ ИСКАТ ДА СПАСЯВАТ БАНКАТА,ЗАЩОТО БАНКАТА Е ЧИТАВА.АКО НАИСТИНА ИМАШЕ ТАКАВА ДУПКА-НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ИСКА ДА Я СПАСЯВА,А ВСЕКИ ЩЕШЕ ДА БЯГА. ЛЪЖАТ ЗА ДОКЛАДА НА ОДИТОРИТЕ И ЗАТОВА И НЕ ГО ПОКАЗВАТ ,ЧЕ УЖ БИЛ ТАЙНА.ИСКРОВ Е ЗА ЗАТВОРА
27
1
 
0
 
! Отговори
75 преди 9 години
Малиии,какво яко *** има тук :)
26
1
 
0
 
! Отговори
75 преди 9 години
Даже вече изтече инфо,че ДСК и Уникредит са "избрани" да изплащат парите.В същото време се обяснява на хората,че трябва да си държат парите в "големи и стабилни" банки.Повечето от клиентите на КТБ,ще са спокойни,няма да теглят от тези две банки и ето ти 3,5 милиарда,"от въздуха" Найс а? Вместо да ходиш в джунглата,не е ли по яко на плажа с мадамите ;)
25
2
 
2
 
! Отговори
МУСТАК преди 9 години
МУСТАКА ЗАЩО НЕ ПИШЕ?НЯМА КАКВО ДА КАЖЕ!СЦЕНАРИЯ Е СЛЕДНИЯ ЩЕ ПОЧНАТ ДА Я ОЗДРАВЯВАТ И ДА НИ БАВЯТ.НЕ ИСКАМ ОЗДРАВЯВАНЕ ПАРИТЕ СИ ИСКАМ И ГИ ИЗНАСЯМ ВЕДНАГА.ОЗДРАВЯВАНЕ ИСКАТ ТЕЗИ С МИЛИОНИТЕ.МНОГО ПЪК ДОВЕРИЕ МУ ИМАТ АМА ИМ ТРЕПЕРИ ПО ЛЪЖИЧКАТА.ДОВЕРИЕ МУ ИМАЛИ ДА СИ МУ ГО ИМАТ ЦЯЛ ЖИВОТ.ИСКАТ ДА СИ ВЗЕМАТ МИЛИОНИТЕ АМА ЯДЕЦ!!!!!
24
2
 
2
 
! Отговори
75 преди 9 години
До австралиеца : точка б от закона: "на ДЕПОЗАНТА са предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия". Това е.Няма да се плати на тези,които имат индивидуално договорени лихви. В Кипър платиха на всички с депозити под 100 000 Е,именно заради натиска на ЕС. Подстригаха с голям данък,депозитите над 100 000.Изгоряха руските мафиоти.
23
1
 
3
 
! Отговори
ВАЖНО! преди 9 години
вложители много сте наивни или искате да не си вземете парите никога.защо не излезете през всеки клон на банката да протестирате да ви чуе и види Европа само тя може да Ви помогне иначе ще пиете една студена вода.Аз ако имах пари ще седя с журналистите и телевизия пред входа да ме видят това са парите ви.ПРОТЕСТИ И ПИСАНИЯ ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ВСЕКИ ДЕН!!!ГАРАНТИРАНИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СТЕ СИ ГИ ВЗЕЛИ!!!!!КАКВО ЧАКАТЕ??????????
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ни връщат парите. да и оздравяват каквото икат
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе и моят семеен консорциум и група инвеститори,,съдружници,, водим преговори с банката за оздравяване на бизнеса ни,но само ни се смеят.
20
1
 
0
 
! Отговори
act преди 9 години
bg partii i bg medii otklonyavat umishleno vnimanieto na bg narod i na eu darjavite ot glavnite sluchki v darjavata bg - bg bankov pazar e pricel na amerikanskite banki v Evropa.bg ne e jelana ot eu, no e mnogo jelana ot usa - sega amerikanski banki i firmi iztochvat bg nationalnite resursi - zlato, platina, srebro, hr ...bg agenti obslujvat chujdi darjavi. i vashite dobri pari sa v tehnite dobri race.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разгониха фамилията на свестния човек Василев, само за да крадат..всички знаят и никой нищо не казва. Затова в България нищо никога няма да се получи.
18
2
 
1
 
! Отговори
do 23 преди 9 години
tova sa 100% izmislici :))))) - kak da vi pokajat 100% izmislici :)))))imate li predstava kak se pokazvat izmislici?podanicite na bg sa eftino iztochnoevroepeisko meso v eftin loven rezervat, vseki moje da gi uluchva gratis.
17
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Pokazhete dokladite vashta maa....
16
3
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Maaale maaalee.. gledai ti chudo! Chujdi chastni uchrejdeniq, shte spasqvat bulgarska banka, s bulgarski durjavni sredstva... maaaleeii maaaleeiiii.. Materialeee.. nestruvash si!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми да я спасяват. Това е частна банка,те са частни фондове. Или те си я спасяват,а финансираме ние.
14
4
 
3
 
! Отговори
АСАН- босия преди 9 години
Ехаааа , с държавна помощ АЗ искам да я взема...??????????
13
4
 
15
 
! Отговори
Блокира депозит преди 9 години
КОЛКО ГЛУПОСТИ ТРЯБВА ДА ИЗЛСУШАМ И ДА ВИДЯ, ДОКАТО МИ СЕ ВЪРНАТ ГАРАНТИРАНИТЕ ОТ ЗАКОНА ПАРИ ????Ей така трябва да се плащат данъци в тази държава - само в краен случай, и в последния момент!ДАЖЕ АКО МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЯГВАТ НАПЪЛНО!!!
12
4
 
16
 
! Отговори
Злостър преди 9 години
До 15.Злобарче,всички депозити до 100 000 Е,са гарантирани с изключение на тези за които има ИНДИВУДУАЛНО догогворена лихва,различаваща се от тази обявена за останалите клиенти.Напр.ако банката е обявила 100% лихва,депозитът ти е гарантиран.Няма да е,ако специално за теб е 101%.парите ще бъдат изплатени заради натиска на ЕС. Знам,че те е яд че ти нямаш пари,които да получиш.Но вместо да злобееш,помисли как да спечелиш пари.А не да се надяваш хората да са зле,а не ти да си добре.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решаваща ще е помощта на ЕС от Кристалина Георгиева (УНСС), но тя мълчи.

Спонсорирани публикации