НЕК плаща с държавна помощ глобата за "Белене"

Ако не го направим, сумата ще нарасне, обяви Теменужка Петкова
20 сеп 2016 13:22,
58
НЕК плаща с държавна помощ глобата за "Белене"
Снимка: архив Булфото

Правителството планира да отпусне държавна помощ за НЕК, с която дружеството да покрие задължението към руската "Атомстройекспорт" по проекта за АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на енергийният министър Теменужка Петкова. Преди началото на днешното заседание на правителството тя съобщи, че ако проектът на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК бъде подкрепен, ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството.

Още по темата

Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата /цяла сума - главница плюс лихва/ е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва, ще достигне 646 230 132 евро, изчисли БТА.

"Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната", обясни Петкова.

Тя припомни, че страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, които са предявени пред международния арбитраж, защото е установена техническа грешка при изчисляването на лихвите, заради която според българската страна сумата е завишена. Арбитражът все още не се е произнесъл.

Въпреки това Петкова обясни, че ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 000 лева на ден.

Освен това, има възможност "Атомстройекспорт" да поиска обявяваното на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени 2013 и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми.

Друг риск е свързан с това "Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи, каза министърът.

Тя напомни, че от "Атомстройекспорт" вече са изразили категоричното си мнение, че трябва да се направи плащане, макар и частично, което ще ни позволи впоследствие да се водят разговори за постигане на определени споразумения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Никой обаче не повдига въпроса, КОЙ поръча реакторите и подписа договора!!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесънтвоите приятели в америка.................
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без АЕЦ Белене енергийната система на страмата ще има проблеми след 2035С АЕЦ Белене проблемите започват още днес
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РъБъ не е демократична държава - дървавната помощ за обира наречен покрай беленския гьол е доказателство за това
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спор няма АЕЦ Белене вече работи, давайки енергия на крадльовците
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой пита ли Данъкоплатеца съгласен ли е да плаща дългове на обикновенно търговско дружество-в случая НЕК? Подложи ли се на обществено обсъждане, гласува ли се от Парламента? По тая логика утре ще решат да покрият дълговете на някой ЕТ или ООД?!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече Правителството няма начин да не дигне цената на тока поне двойно.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гоце, Серго и други от кликата на великите енергетици кога ще ги видим пред съда и в панделата?
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше референдум за АЕЦ Белене - народа каза НЕНека да плащат тези които са дръзнали да не се съобразяват с народната воля
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари не давам, да ни окупират, да ни бомбардират, пари нема
30
6
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Очивидно братската ни дружба е подплатена с безкрайни плащания от наша страна.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали нямаше договор за строеж и технолого-техническо обурудване с вписванията във времето и испълнението по договор на отделни проекти кат обекти и субекти и чясти по него за испълнение и финансиране кат съпъстващи за сметна стойност по СМР,ако е имало то те всичките трябва да са от 1980 г.като минимум или начяло без което не може да се започне,а само някакви си протоколи за съвместни намерения,представления и бъдещи начинания и куп анекси по намеренията и инициативи за намаления,а е бил договор
28
1
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
35_и, така ще продължава защото не се носи отговорност! Отговаряш с имота и свободата си за неизгодни договори! Не може във властта да има само привилегии, а отгворност никаква.Комунизмът в България продължава да властва и този казус е крещящо доказателство!
27
5
 
1
 
! Отговори
КВО РЕВЕТЕ ,БЕ... преди 7 години
СЕГА ШЕ ПЛАЩАМЕ САМО НЕКАКВИ 800-МЛН....!!!НАЛИ АКО ТРЪГНАТ ДА СТРОЯТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ ......ЗА 20-млрд.Э....ШЕ ПОЧНЕТЕ ДА ПАСЕТЕ ТРЕВА ,БЕ.....?!!!!ВИЕ И СЕГА , НЕМА С КВО ДА СИ ХРАНИТЕ ДЕЦАТА ....АМА , ПРИКАЗКИТЕ ВИ--- "ВСЕ ВЕЛИКИ"....!!!
26
1
 
1
 
! Отговори
Owir преди 7 години
Rbg pravi nezakonen iznos na elenergia?!
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е сега оная проруска изметт, големия шлем, агента на държавна сигурност, Гоце Първанов...нека той плати сега масрафа! Писна ми да плащаме заради русофилстиции-путинофилии.
24
1
 
1
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Който поръчва си плаща, така е по целия свят. А че си *** си е твой проблем.
23
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Тази сага се започна от царските юпита и се разгърна мащабно от Първаново-Станишевските енерго-професионалисти ... да не ги изброяваме, че всеки ги знае. Абсолютно на всички е ясно кой се е облажил от т.нар. проект АЕЦ-Белене. Само, че стиска ли му на някой да си поиска парите от тези хора. Всички са до гуша в далаверата и затова както винаги ще плаща народът.
22
2
 
19
 
! Отговори
Енергетик преди 7 години
На онези, които задават въпроси кому са необходими НЕК, БЕХ, ЕСО и разпределителните дружества, ето го и простият отговор - така се краде най-лесно и отговорността (както виждате) никой не я носи. Разбира се, че никому не са необходими гореизброените паразитни структури, но ... братовчедите и баджанаците на властта са мнооого и трябва да има за всеки по нещо от баницата.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да се платят тия пари!