Нова мега сделка: Apple купува McLaren?

Автомобилната група може да бъде оценена на 1,5 млрд. паунда
21 сеп 2016 18:51, Бойчо Попов
6
Нова мега сделка: Apple купува McLaren?
Снимка: Reuters

Aмериканският технологичен концерн Apple преговаря с McLaren Technology Group, британският инженер на суперавтомобили и собственик на отбор от Формула 1, за потенциалното придобиване. Това е най-ясният знак, че производителят на iPhone се стреми да влезе в автомобилната индустрия, пише в свой материал Financial Times.

Tехнологичната група от Калифорния, която работи над автономни електрически превозни средства от повече от две години, обмисля пълно поглъщане на McLaren или стратегическа инвестиция, твърдят трима души, информирани за преговорите. Според тях разговорите са започнали преди няколко месеца. Hidden Field

Сливане с McLaren, чийто професионален опит варира от автомобилната техника и бордови компютърни системи до нови материали за шасита, като въглеродни влакна и алуминий, може да ускори развитието на потайния автомобилен проект на Apple.

Apple и McLaren отказват коментар.

Отчитащата загуби автомобилна група може да бъде оценена на между 1 млрд. и 1,5 млрд. паунда, смятат източниците, които се застраховат, че сделката не е сигурна.

Това би превърнало сделката в най-голямото придобиване за Apple от покупката на основаната от Др. Дре и Джими Ивайн Beats Electronics за 3 млрд. долара през 2014 г.

По-рано през тази година Apple инвестира 1 млрд. долара в Didi Chuxing, китайския конкурент на Uber. Това споразумение представляваше най-голямата капиталова инвестиция на Apple към днешна дата, докато главният изпълнителен директор Тим Кук постепенно се сбогува с дългогодишната неприязън на компанията от Силициевата долина към големите сделки.

McLaren произвежда луксозни спортни автомобили, които могат да струват около 1 млн. долара за брой, и притежава усъвършенствана технологична компания, както и едноименния отбор от Формула Едно. Собствениците на McLaren Technology контролират 80 на сто от McLaren Automotive. Тя е произвела 1 654 превозни средства през миналата година, генерирали приходи от 450 млн. лири. Компанията обеща да инвестира 1 млрд. лири през следващите шест години за изследвателска и развойна дейност.

McLaren Technology отчете приходи от 265 млн. паунда и загуба преди данъците от 22,6 млн. лири през 2014 г., от когато датират последните ѝ публикувани отчети. Тя е собственост на Рон Денис, неговият председател, Мансур Оджех и Mumtalakat, държавният фонд на Бахрейн.

Интересът на Apple към базираната в  Уокинг компания е заради нейната технология, инженерингова мощ и портфолиото от патенти, смятат хора, запознати с преговорите. Въпреки това те предупреждават, че не е ясно дали сделката ще продължи напред към финализиране след скорошната промяна в стратегията на Apple за колите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новия айфон е супер
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат- купуват, какво толкова?
1
2
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
да не вземат да махнат гумите на болидите щот били остаряла технология!

Спонсорирани публикации