12% ръст отчита имотният пазар в Бургас и региона

Над 40 агенции се включиха в дискусия по темата, организирана от Imoti.net
Обновена: 3 окт 2016 11:17 | 30 сеп 2016 17:00, Анисия Иванова
4
12% ръст отчита имотният пазар в Бургас и региона
Снимка: Dnes.bg

Пазарът на имоти в Бургас и региона е във възход, като отчита 10% ръст в продажбите и 2% ръст в наемите, стана ясно на Бизнес закуска на Imoti.net в морския град днес. Над 40 представители на агенции се включиха в дискусията за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция. Компаниите представиха актуални данни и анализи, според които пазарът бележи ръст в покупките на зелено, а най-търсени са двустайните и тристайни жилища.

"Сделките с бизнес имоти се правят най-вече с цел инвестиции, така че купеният имот веднага да може да се отдаде за наемане. Основната причина за това е високата доходност на бизнес наемите – над 4%", съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

За разлика от жилищните имоти, за които има голямо търсене и малко предлагане, при ваканционните се отчита обратната тенденция. Цените на ваканционните имоти варират от 300 до 1200 евро на квадратен метър. Пазарът в Бургас и региона отчита отлив на руски купувачи, за сметка на активизирането на вторичния пазар – чужденците пренасочват инвестициите си от ваканционни имоти към градски, които могат да се отдават под наем през по-голямата част от годината.

Купувачите на вторичния пазар са предимно българи, като ипотечното кредитиране не играе голяма роля в този сегмент, тъй като се купува предимно с готови средства.

Показателни са данните за курортите Слънчев бряг и Несебър, където броят на сделките е равен с този в Бургас. Убедителни данни за развит пазар има в Сарафово, където всичко, което се предлага, намира купувачи.

Важна тема в днешната дискусия беше нелоялната конкуренция - с фалишиви обяви, некоректно обслужване и др. Както и в други градове, в Бургас агенциите настояват за държавно регулиране и създаване на специален закон за имотния бизнес.

Сред предложенията за подобряване на средата за работа в полза на потребителите е въвеждането на софтуерна система, MLS, в която всеки брокер публикува само реални имоти, с които има договори за обслужване.

Участниците в дискусията на Imoti.net коментираха с позитивен знак факта, че в Бургас самите брокери работят заедно, вместо в ожесточена конкуренция, за да неутрализират нелоялните практики, доколкото е по силите им.

Дискусията е част от проекта "Годишни награди на imoti.net". Генерален спонсор на "Годишните награди на imoti.net" е Банка ДСК, консултант на проекта е Bulgarian Properties, партньор - RE/MAX Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В момента тече кампания за надуването на имотен балон .Цените ги вдигат брокерите заедно с банките за които даването на ипотечен кредит не е риск защото после лесно ще ви вземат имота.Икономиката е привидно добре заради европарите които ни се дават ,реално България няма собствена икономическа сила за генерира реален растеж.Не теглете кредити не купувайте за да се охладят малко иначе са ви резнали отвсякъде
3
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Многото регулации спъват предприемачеството и бизнеса. Колкото по-малко регулации в една държава толкова по-лесно се прави бизнес.
2
2
 
7
 
! Отговори
Темида преди 7 години
А платените медии пишат ли пишат статии по поръчка на брокерите. Кажи, на много хора (които си нямат идея от инвестиции и тн.), че на нещо му се качва цената....и гледай как му се качва цената наистина. Целия свят отива към рецесия само в БГ имотния пазар е пред БУМ (според някой даже е почнал)
1
0
 
3
 
! Отговори
Belene преди 7 години
Ei zatova komshiite si iskat daljimite miliardi evra skorostno...:-) hem imat bg imoti, hem niamat gazovo bg parno otoplenie...:-)

Спонсорирани публикации