Водната реформа е в много важен етап

ВиК операторите ще бъдат бенефециенти по ОП "Околна среда"
17 окт 2016 11:22, Екип на Bloomberg
5
Водната реформа е в много важен етап
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната цел на увеличението на цените на ВиК услугите от началото на 2017 е да се даде възможност на ВиК операторите да инвестират повече средства в поддръжка на инфраструктурата и в предоставянето на качествени услуги. Това каза председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

За първи път операторите ще бъдат бенефециенти по оперативна програма "Околна среда". Големите водни проекти, които досега се изпълняваха от общините, ще се изпълняват от ВиК операторите. 

Това означава, че те ще се наложи да влязат в заемни отношения с финансови институции, за да могат да си осигурят съфинансиране, и предполага по-висока финансова стабилност, която ще намери отражение в цената на услугата, допълни от своя страна експертът Добромир Симидчиев. 

За да бъда защитен потребителят, преди година се промени прагът на допустимост на цената на водната услуга, припомни още той. По думите му максимално допустимата стойност от 4% беше намалена до 2,5%. В една област максималната стойност на водната услуга не може да надвишава 2,5% от средния доход на домакинство. Това сваля значително максималната цена, която регулаторът може да одобри, отбеляза Симидчиев.

Двамата експерти коментираха още новия принцип на ценообразуване във водната система и кога може да се очаква увеличение на цените на водните услуги. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Вашта Цецка! Не се наядохте бе!
4
1
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
*** герберастка!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като искат да инвестират и "нямат" налични средства да вземат кредит тяхната м*!!!!!! Успокоявам се с мисълта, че на цялата тази система не й остава много.
2
0
 
8
 
! Отговори
gtf преди 7 години
крадци ненаяли се, всичко е за да се краде, не за да е ниска цената или услугата да е качествена.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че етапа е важен - нали започва големото гепене - вече не се говори за цена а "социално поносима" цена!

Спонсорирани публикации